Μαξίμου Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και σπριντ Σαμαρά για αλλαγή του κλίματος

17:47 1/2/2014 - Πηγή: E-Typos



Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης αλλά και της χώρας τόσο στη «μάχη» με τους εταίρους όσο και στη συζήτηση για το χρέος



Αν και πολλοί διέκριναν μέσα από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην Κ.Ο. της Ν.Δ. την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι οι εκλογές

του Μαΐου δεν αλλάζουν τους σχεδιασμούς του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.



Εντολές για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με παράλληλη υλοποίηση δράσεων με στόχο την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση έχει δώσει στους υπουργούς του ο Αντώνης Σαμαράς, εκτιμώντας ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Για τον πρωθυπουργό είναι σαφές πως δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, για το οποίο θεωρεί πως είναι και το πιο κρίσιμο έτσι ώστε να κεφαλαιοποιηθούν και οι προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών.

Μεγάλο όπλο

Ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης αλλά και της χώρας τόσο στη μάχη που συνεχίζει να δίνει με τους εταίρους όσο και στη συζήτηση για το χρέος, είναι όμως και το εργαλείο το οποίο θα αλλάξει την ψυχολογία της ελληνικής κοινωνίας.
Ο πρωθυπουργός εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ και με την επίσημη ανακοίνωσή του από τη Eurostat τον προσεχή Απρίλιο θα ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσουν τα μέτρα ανακούφισης κυρίως για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενστόλους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξουν να πολλαπλασιαστούν τα θετικά μηνύματα και από το εξωτερικό και στόχος τους είναι σχεδόν κάθε μέρα να υπάρχει και μία θετική είδηση. Υπό αυτή τη λογική ο Αντ. Σαμαράς προχώρησε στην ανακοίνωση σειράς μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας ύψους 1,5 δισ. ευρώ που αφορούν περισσότερα από 450.000 άτομα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην απόφαση της Deutsche Telekom να προχωρήσει στην υλοποίηση επενδύσεων 1,2 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια στη χώρα μας.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε και πάλι το αίτημα για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα από την Gazprom. Παράλληλα, φαίνεται πως άνοιξε ο δρόμος και για τις ρωσικές επενδύσεις κυρίως στο σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και στα λιμάνια της χώρας.

Ο Αντ. Σαμαράς παραδέχεται πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κάνει πιο πολλά πράγματα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και πλέον έχει θέσει ως στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε αυτό τον τομέα.

Ουσιαστικά, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει με ανάλογες κινήσεις να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία εν όψει και των εκλογών του Μαΐου. Αν και πολλοί είδαν μέσα από την ομιλία του Αντ. Σαμαρά στην Κ.Ο. της Ν.Δ. την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο πρωθυπουργός σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως στόχος του είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η έξοδος από την κρίση και ότι οι εκλογές του Μαΐου δεν αλλάζουν τους σχεδιασμούς του.

Φουλ επίθεση

Στην κυβέρνηση όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι το αποτέλεσμα της κάλπης -όποιο και αν είναι- θα δημιουργήσει πολιτικές εξελίξεις. Το ενδεχόμενο μιας χαλαρής ψήφου ή μιας ψήφου διαμαρτυρίας με ενίσχυση των αντιμνημονιακών δυνάμεων σαφώς και προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία, σε περίπτωση που τα εκλογικά ποσοστά της Ν.Δ. δεν είναι καλά, θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα έναν πονοκέφαλο.
Ετσι, δεν είναι διόλου τυχαία η επιλογή του πρωθυπουργού για ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εφ’ όλης της ύλης. Μάλιστα, θέλησε να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, αλλά και το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι με την παρούσα σύνθεση στη Βουλή είναι εφικτή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε ένα χρόνο χωρίς η χώρα να οδηγηθεί σε κάλπες. Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρεί ότι η διεξαγωγή εθνικών εκλογών στην παρούσα φάση θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην οικονομία, όπως και (ενδεχόμενη) πολιτική αστάθεια.

Το δίλημμα του «καταλληλότερου» και η νέα στοχοποίηση του Τσίπρα

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ επιμένουν πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα επηρεάσει την πορεία του κυβερνητικού έργου, όμως είναι σαφές πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τη Ν.Δ. θα δημιουργήσει κλίμα πολιτικής αστάθειας, αλλά και δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματος.
Επειτα από το δίλημμα «εντός ή εκτός ευρωζώνης», ο Αντ. Σαμαράς θέτει ανοιχτά και το ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους τη ρύθμιση του χρέους», μια συζήτηση που θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, μετά τις ευρωεκλογές.
Με τη ρύθμιση του χρέους, είτε είναι επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων είτε μείωση επιτοκίων, είτε κούρεμα (αν και δεν διαφαίνεται εφικτό στην παρούσα φάση), ο πρωθυπουργός θεωρεί πως θα μπορέσει να δώσει μια τεράστια ώθηση στην οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Η αλήθεια είναι πως στην κυβέρνηση θα ήθελαν η συζήτηση να ανοίξει και να κλείσει πριν από τις εκλογές του Μαΐου, κατανοούν όμως ότι πολύ δύσκολα τέτοιες αποφάσεις θα περνούσαν από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.
Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μέχρι τότε να έχει λάβει ένα θετικό μήνυμα από τους εταίρους και κυρίως να εμφανιστεί ως ο μοναδικός πολιτικός ηγέτης στην Ελλάδα που μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της εξόδου της χώρας από την κρίση.
Σε αυτή τη λογική, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο της Ν.Δ. με στόχο να αναδειχθούν η αδυναμία και η ανικανότητά του, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, να διαχειριστεί την κρίση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα