Λιβύη: Κάτοικοι του Μπάνι Ουαλίντ εγκαταλείπουν την πόλη όπου μαίνονται οι συγκρούσεις

Ξένοι που εργάζονται στη Λιβύη αλλά και εκατοντάδες οικογένειες ντόπιων εγκαταλείπουν το Μπάνι Ουαλίντ, ένα από τα τελευταία προπύργια του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ενόπλων οργανώσεων.
Το Σάββατο από τις μάχες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άνθρωποι και άλλοι 200 τραυματίστηκαν. Οι περισσότεροι ήταν πρώην αντάρτες οι οποίοι έχουν
πλέον ενταχθεί στο στρατό. Αυτή ήταν και η πιο αιματηρή ημέρα αφότου ξεκίνησαν οι ταραχές, ένα χρόνο ακριβώς μετά το θάνατο του Καντάφι.
Ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε δεκάδες οικογένειες να φεύγουν από την πόλη με τα αυτοκίνητά τους και να κατευθύνονται προς τα δυτικά. Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την κύρια είσοδο της πόλης ακούγονταν πυρά και εκρήξεις.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το Μπάνι Ουαλίντ έχει εξελιχθεί σε "καταφύγιο για μεγάλο αριθμό παρανόμων, ακόμη και μισθοφόρων, που εχθρεύονται την επανάσταση". Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι της όασης αυτής κατηγορούν "τους πολιτοφύλακες της Μιζουράτα" ότι πιέζουν τις αρχές για να καταστρέψουν την πόλη τους και να εκδιώξουν τον πληθυσμό. Και αυτό γιατί οι δύο πόλεις έχουν μακρά ιστορία αντιπαλότητας μεταξύ τους.
Ο συνταγματάρχης Σάλαχ αλ-Μπόρκι, διοικητής μιας ταξιαρχίας πρώην ανταρτών στο δυτικό μέτωπο του Μπάνι Ουαλίντ, δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του προωθούνται προς την πόλη. "Αντιμετωπίζουμε ορισμένα στοιχεία που αντιστέκονται ακόμη και κυρίως ελεύθερους σκοπευτές, κρυμμένους στις στέγες", είπε. "Προσπαθούμε να φτιάξουμε ασφαλείς διαδρόμους ώστε οι πολίτες να φύγουν από την πόλη για να έχουμε μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι άνδρες του δεν χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό μέχρι τώρα, προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων.
Από την πλευρά του, ο στρατιωτικός διοικητής της κυριότερης ένοπλης οργάνωσης του Μπάνι Ουαλίντ, ο Σάλεμ Αλ Ουάερ, έκανε λόγο για "συγκρούσεις σε όλα τα μέτωπα". "Θα αντισταθούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας. Θα ζήσουμε με αξιοπρέπεια ή θα πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι τη γη μας", τόνισε, προειδοποιώντας για "εμφύλιο πόλεμο" στη Λιβύη.
Νωρίτερα σήμερα, δεκάδες διαδηλωτές από το Μπάνι Ουαλίντ διαδήλωσαν στην Τρίπολη έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, καταγγέλοντας τους βομβαρδισμούς στην πόλη τους και "τις ψευδείς πληροφορίες που διαδίδουν οι αρχές για να δικαιολογήσουν τη σφαγή", όπως είπε ένας από αυτούς. Το Σάββατο οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι συνελήφθησαν Χαμίς Καντάφι, γιος του Μουάμαρ, και ο πρώην εκπρόσωπος του καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ ενώ επιχειρούσαν να φύγουν από το Μπάνι Ουαλίντ.
Keywords
Τυχαία Θέματα