Κυβέρνηση: Πιθανή η έξοδος στις αγορές ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές

18:53 28/2/2014 - Πηγή: E-Typos


Σε ένα δύσκολο σπριντ καλείται να επιδοθεί η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα πριν από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, όπου η ελληνική πλευρά προσδοκά να αποσπάσει πολιτική δέσμευση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την εκταμίευση των επόμενων δανειακών δόσεων.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έφθασαν την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα
χωρίς διάθεση να δεχθούν… εκπτώσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών. Επιπλέον, δεν φαίνεται να προβληματίζονται ιδιαιτέρως από τη χρονική πίεση που δημιουργείται όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, αλλά και οι μεγάλες λήξεις ομολόγων, συνολικού ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ, τις οποίες καλείται να αποπληρώσει η χώρα μας τον ίδιο μήνα.
Εν όψει των εν λόγω λήξεων, η Αθήνα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκταμίευση των 8,8 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και των τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Η αποδέσμευση των ποσών αυτών αναμένεται, πάντως, να γίνει τμηματικά, σε συνάρτηση με την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων. Η κυβέρνηση προσβλέπει στην άμεση ολοκλήρωση του τρέχοντος ελέγχου για ακόμα έναν λόγο: μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι μπορεί να στρώσει το «χαλί» για μια δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση ομολόγου πριν από τις ευρωεκλογές.

Ηρεμία στις τράπεζες
Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη της τριμερούς έδειξαν ότι δεν τίθεται ζήτημα διόγκωσης των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, όπως είχε διαρρεύσει μέσω δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο. Αντιθέτως, η συζήτηση με τα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) επικεντρώνεται σε μεθοδολογικά ζητήματα και αναμένεται να κλείσει χωρίς σημαντικές αποκλίσεις από το ποσό των 5,5-6 δισ. ευρώ στο οποίο υπολόγισε τις κεφαλαιακές ανάγκες η ΤτΕ. Η εξέλιξη αυτή έγινε ήδη δεκτή με ικανοποίηση από τις αγορές, όπως έδειξαν η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών τις τελευταίες ημέρες και η επιστροφή των spreads των ελληνικών ομολόγων σε προ Mνημονίου επίπεδα. Απομένει πλέον να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress tests αυτήν την εβδομάδα.

Μεταρρυθμίσεις στο 100%
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας είναι το σχόλιο αξιωματούχου του ΔΝΤ στο Mega την περασμένη Τρίτη, ο οποίος υποστήριξε ότι η πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής είναι ενθαρρυντική, αλλά εντοπίζονται σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, την περασμένη Πέμπτη. Το Ταμείο αποδίδει, μάλιστα, το πρόβλημα αυτό «σε μακροχρόνια πολιτική αδυναμία να ξεπεραστούν τα κατεστημένα συμφέροντα που αντιτίθενται στις αλλαγές, παρά σε πολιτικές ευαισθησίες που συνδέονται με τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου».
Στο πλαίσιο αυτό, στην κορυφή της ατζέντας Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ βρίσκεται η υλοποίηση του συνόλου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο ΟΟΣΑ. Παρά την επίτευξη συμφωνίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τα «καυτά» ζητήματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων, η τρόικα δεν εμφανίζεται ικανοποιημένη. Απαιτεί δε να εφαρμοστεί όχι μόνο το 80% των προτάσεων του διεθνούς οργανισμού, όπως ζήτησε η κυβέρνηση, αλλά το σύνολό τους, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαλλαξία στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Οι διαπραγματεύσεις σε δημοσιονομικό κενό, κινητικότητα και εργασιακά

Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης που παραμένει ανοιχτό είναι τα δημοσιονομικά μεγέθη των επόμενων ετών, ώστε να οριστικοποιηθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2014-2017, και ο προσδιορισμός της θετικής επίπτωσης (carry over) που θα έχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 στα φετινά δημοσιονομικά μεγέθη. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η επίπτωση αυτή είναι αρκετή για να μην υπάρξει δημοσιονομικό κενό το 2014. Εντούτοις, η τρόικα όχι μόνο εμφανίζεται επιφυλακτική, αλλά επιπλέον επιχειρεί να «προσγειώσει» τις προσδοκίες για άμεση διανομή σημαντικού «κοινωνικού μερίσματος» σε ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών μετά την πιστοποίηση του ύψους του περσινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις της τριμερούς δεν αφορούν στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά στον τρόπο και το χρόνο διάθεσής του, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της φτώχειας (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα).

Οσον αφορά στο 2015, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό κενό είναι μικρότερο του 1 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα το εκτοξεύει στο υπερδιπλάσιο. Ωστόσο, επειδή στην παρούσα φάση δεν θα συμφωνηθούν ακριβή μέτρα αλλά μόνο γενικοί τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις που θα καλύψουν το κενό, το χάσμα εκτιμήσεων αναμένεται να γεφυρωθεί.

Οι ελεγκτές της τρόικας έχουν ζητήσει επίσης από την κυβέρνηση να καταθέσει προτάσεις για την κάλυψη της «τρύπας» που μπορεί να προκύψει στον προϋπολογισμό από τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ακυρώνουν μειώσεις αποδοχών. Στο ζήτημα αυτό η ελληνική πλευρά σημειώνει πως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει λάβει ακόμα τις δικαστικές αποφάσεις και ότι σε αντίστοιχη περίπτωση στην Πορτογαλία η τρόικα είχε απαιτήσει ισοδύναμα μέτρα μόνο όταν τελεσιδίκησαν οι επίμαχες υποθέσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας και στη συνέχιση της κινητικότητας στο Δημόσιο, καθώς έχουν διαπιστώσει καθυστερήσεις και θεωρούν ότι η διαδημοτική κινητικότητα δεν έχει προχωρήσει.

Αλλα τρία ακανθώδη θέματα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% -ζήτημα στο οποίο διεφάνη πρόοδος την περασμένη εβδομάδα, αλλά απομένει να διευθετηθεί αν το σύνολο του παραπάνω ποσοστού θα προέλθει από τους εργοδότες ή θα υπάρξει και μερίδιο για τους εργαζομένους-, το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και η κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων.

ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα