Κυβέρνηση: "Επιχείρηση αισιοδοξία" για να αλλάξει το κλίμα εν όψει "θερμού" φθινοπώρου

19:28 20/7/2013 - Πηγή: E-Typos


Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες θεωρεί ότι υπάρχει ακόμα ανηφόρα για την Ελλάδα, δεν παύει όμως να υποστηρίζει πως η έξοδος από το τούνελ πλησιάζει



Τρόπους για να βελτιωθεί επικοινωνιακά το κλίμα αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι τελευταίες εβδομάδες δεν ήταν και οι καλύτερες για την εικόνα της κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμούσε πως μετά και τη συμφωνία του Ιουνίου
με την τρόικα και την εκταμίευση της δόσης των 6,8 δισ. οι επόμενοι μήνες θα κυλούσαν σε ένα περιβάλλον σταθερότητας, με την κυβέρνηση να παίρνει δυνάμεις τις οποίες και θα χρειαστεί εν όψει πιθανών εξελίξεων τον Σεπτέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος του πρωθυπουργού ήταν να αρχίσει να κεφαλαιοποιεί το θετικό κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό, αλλά και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάστηκαν κυρίως στον τομέα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Η θετική αυτή πορεία είχε ξεκινήσει από το ταξίδι στην Κίνα και συνεχίστηκε με την απόφαση για την κατασκευή του TAP στην Ελλάδα.

Το λάθος της ΕΡΤ
Το κλίμα άρχισε να χαλάει όταν στην κυβέρνηση κατάλαβαν, ξαφνικά, πως όσον αφορά τα θέματα της κινητικότητας και των απομακρύνσεων στο Δημόσιο δεν είχε γίνει τίποτα. Η απειλή της τρόικας για μπλοκάρισμα της δόσης οδήγησε στην απολύτως λανθασμένη απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ και σε μια μεγάλη πολιτική κρίση που παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση οδήγησε σε ένα νέο δικομματικό σχήμα και επιτάχυνε τον ανασχηματισμό.
Αν και συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούσαν πως η κυβέρνηση στηριζόμενη από τις Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ θα ήταν πιο σταθερή, καθώς η στάση βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. πολλές φορές δημιουργούσε κλίμα αποσταθεροποίησης, τελικά οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έδειξαν πως οι δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά.
Το Συνέδριο της Ν.Δ. δεν δημιούργησε εκείνη τη δυναμική που πολλοί ανέμεναν και δεν είναι ίσως τυχαίο το γεγονός ότι στελέχη της πρώτης γραμμής δεν θέλησαν καν να τοποθετηθούν δημόσια από το βήμα. Η επίθεση του Μάκη Βορίδη κατά του Ανδρέα Παπανδρέου αναζωπύρωσε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και ανάγκασε τον Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο να προσπαθήσει ο ίδιος να βελτιώσει το κλίμα αλλά και να κρατήσει αποστάσεις από πολλά στελέχη της παράταξής του.
Η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο ήρθε απλά να επιβεβαιώσει το κλίμα δυσφορίας και παρά την ικανοποίηση του Μαξίμου για το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν διαρροές, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως αν δεν αλλάξει το κλίμα τότε το επόμενο πακέτο της κινητικότητας στο Δημόσιο πολύ δύσκολα θα περάσει από το Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση εξάλλου καλείται μέχρι τον Σεπτέμβριο να βάλει στην κινητικότητα 8.300 υπαλλήλους και μέχρι τον Δεκέμβριο άλλες 12.500.
Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, το γεγονός ότι για πρώτη φορά άρχισαν σε τέτοια έκταση και με τέτοια ένταση να διατυπώνονται ενστάσεις για την πορεία του κυβερνητικού έργου ακόμα και από στελέχη της Ν.Δ., όπως, για παράδειγμα, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Δύο ταξίδια στις ΗΠΑ
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, αναζητούν εναγωνίως κάποια κίνηση που θα δημιουργήσει ένα νέο κλίμα αισιοδοξίας. Στα θετικά των επόμενων ημερών καταγράφεται η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ικανοποίηση προκάλεσε στην Αθήνα η στάση που κράτησε ο Σόιμπλε και κυρίως το γεγονός ότι έδειξε αποφασισμένος να κρατήσει χαμηλούς τόνους, εκφράζοντας παράλληλα θετικά σχόλια για την Ελλάδα.
Από εκεί και πέρα, όμως, στο Μαξίμου προετοιμάζουν με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις το επόμενο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές με επιχειρηματίες και εκπροσώπους hedge funds, κυρίως στη Νέα Υόρκη, ενώ θα πραγματοποιήσει και ομιλίες σε think tanks και πανεπιστήμια στη Βοστόνη.
Είναι πολύ πιθανό τον Αντώνη Σαμαρά να συνοδεύουν και Ελληνες επιχειρηματίες, ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της Κίνας. Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι να προσελκύσει αμερικανικά κεφάλαια για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σκαμπανεβάσματα
Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά πως ο δρόμος για την ανάκαμψη θα είναι δύσκολος και γεμάτος σκαμπανεβάσματα. Ο ίδιος μιλώντας σε συνεργάτες θεωρεί ότι υπάρχει ακόμα ανηφόρα για την Ελλάδα, δεν παύει όμως να υποστηρίζει πως η έξοδος από το τούνελ πλησιάζει. Σε αυτή τη λογική είναι αποφασισμένος να μην υπολογίσει το πολιτικό κόστος στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που έχει χαράξει, εκτιμώντας πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει κατανοήσει πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι μονόδρομος.
Το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή, έστω και με μικρή πλειοψηφία την ώρα που οι αντιδράσεις των πολιτών κινήθηκαν σε «κόσμια» πλαίσια δίνει στο Μέγαρο Μαξίμου μια ανάσα. Σε περίπτωση που οι παλινωδίες, η προχειρότητα και η κακή συνεργασία συνεχιστούν τότε είναι σαφές πως από τον Σεπτέμβριο το κλίμα θα βαρύνει επικίνδυνα σε όλα τα επίπεδα με ό,τι αυτό σημαίνει για την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση.

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΠΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Η νίκη του ΦΠΑ
Στο Μέγαρο Μαξίμου τα χαμόγελα επανήλθαν μετά το πράσινο φως που δόθηκε από την τρόικα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%. Αν και για μια ακόμα φορά επικοινωνιακά δεν έγινε και η καλύτερη δυνατή διαχείριση, ο Αντώνης Σαμαράς είναι σαφές πως έδωσε μια σκληρή μάχη την οποία και κατάφερε να κερδίσει. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στην κατανάλωση, στις τσέπες των πολιτών και πως δεν θα εισπραχθούν λιγότεροι φόροι. Για τον Αντώνη Σαμαρά, πάντως, η μείωση του ΦΠΑ έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς είναι η πρώτη μείωση φόρου στη μνημονιακή εποχή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα