Κυβέρνηση: Αγώνας δρόμου για τις κρίσιμες μάχες μάχες μέχρι τις εκλογές του Μαΐου

18:31 15/3/2014 - Πηγή: E-Typos



Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δημιουργούν αισιοδοξία στην κυβέρνηση εν όψει των εκλογών για την αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή





Ως την καλύτερη απόδειξη για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας θεωρεί η κυβέρνηση το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα επικυρωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο από την Eurostat.



Με το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα που θα οριστικοποιηθεί
τα επόμενα 24άωρα ξεκινά και ένας αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση με γραμμή τερματισμού τις εκλογές του Μαΐου και ενδιάμεσο σταθμό την κρίσιμη μάχη που θα δοθεί στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η διαπραγμάτευση, παρά τα δύσκολα θέματα που ετέθησαν, πήγε καλά και πως η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τους βασικούς της στόχους. Να κλείσει δηλαδή το δημοσιονομικό κενό χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα και να προχωρήσει στη διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Παρά τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας μεγάλο τμήμα του πλεονάσματος θα κατευθυνθεί σε αναπτυξιακές δράσεις αλλά και στη σταδιακή ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση. Ο Αντώνης Σαμαράς με την επίσημη δημοσιοποίηση των στοιχείων από τη Γιούροστατ, η οποία και θα ανακοινώσει ένα ποσό αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που αποδέχεται η τρόικα, καθώς χρησιμοποιεί άλλα δεδομένα για την καταγραφή του, σκέφτεται να προχωρήσει σε μια δήλωση προς τον ελληνικό λαό που θα σηματοδοτεί και την έξοδο από την κρίση. Η πιστοποίηση του πλεονάσματος εξάλλου για την κυβέρνηση αποτελεί κομβικό σημείο στη μάχη που δίνεται εδώ και καιρό και αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως η χώρα μπαίνει πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά.

Με την ανακοίνωση του τρόπου που μέρος του πλεονάσματος θα περάσει και πάλι στην οικονομία θα ξεκινήσει ουσιαστικά για την κυβέρνηση και η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταφέρει να περάσει χωρίς απώλειες και από την κρίσιμη μάχη που θα δοθεί στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις και τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Αν και είναι σαφές πως η συζήτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα διεξαχθεί σε κλίμα έντασης, στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξουν να κλείσει άμεσα αυτό το μέτωπο το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και αρκετούς μήνες. Στόχος να υπάρξει αμέσως μετά μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης πριν την άτυπη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 1η Απριλίου. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Αθήνα να αποτυπωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και ουσιαστικά να δοθεί ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα πως η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Ηδη πάντως σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προχωρούν σε μια αξιολόγηση της κατάστασης και χαράσσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν καθώς κατανοούν πως λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές μια σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή μπορεί και να δημιουργήσει εκπλήξεις. Σε αυτό το νομοσχέδιο – σκούπα θα μπουν οι διατάξεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα τις διέπει, οι διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, τα ζητήματα που αφορούν το φόρο στα ακίνητα κ.λπ. Ηδη πάντως υπάρχουν σκέψεις να μην ενταχθούν όλες οι ρυθμίσεις σε ένα μόνο άρθρο, σε κάθε περίπτωση όμως και με δεδομένο ότι οι βουλευτές δεν θα κληθούν να επικυρώσουν συγκεκριμένα μέτρα, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τελικά το πολυνομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο τουλάχιστον ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές έτσι ώστε αν μπορέσουν να ασχοληθούν ουσιαστικά με την ανάδειξη των υποψηφίων που, έστω και παρασκηνιακά στηρίζονται από τη Ν.Δ. Ο Αντώνης Σαμαράς αρνείται να θέσει ένα συγκεκριμένο πήχυ, είναι όμως σαφές πως μεταξύ συνεργατών του πρωθυπουργού είναι διάχυτη η πεποίθηση πως η Ν.Δ. μπορεί στις ευρωεκλογές να είναι ακόμα και πρώτο κόμμα. Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ισοπαλία ή οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια, όπως εκτιμούν, δύσκολη χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας όσον αφορά τα δημοσκοπικά ποσοστά της Ν.Δ. Από εκεί και πέρα όμως στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί προβληματισμός για τα εκλογικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, αν και θεωρούν πως τελικά το εγχείρημα της Ελιάς θα σώσει κάπως την κατάσταση. Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει δημοσκοπικά το Ποτάμι, αν και εκτιμούν πως το ποσοστό που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι σαφώς χαμηλότερο. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως όσον αφορά τον χάρτη των περιφερειών στη χώρα, οι υποψήφιοι στον πρώτο γύρο και όσοι στηριχθούν στον δεύτερο θα πάνε ιδιαίτερα καλά και μάλιστα δεν λείπουν και εκείνοι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που θεωρούν πως στον σχετικό χάρτη η Ελλάδα μπορεί να βαφτεί μπλε. Προβληματισμός επικρατεί για τους μεγάλους δήμους, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το γεγονός όμως πως και οι δύο δεν φαίνεται να πηγαίνουν στα χέρια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιουργεί αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση. Στόχος πάντως της Λεωφόρου Συγγρού είναι να αναδείξει την πολυγλωσσία που υπάρχει στην Κουμουνδούρου και κυρίως το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής με τους εταίρους την επομένη των εκλογών στη συζήτηση που θα ανοίξει για το δημόσιο χρέος.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και σενάρια ανασχηματισμού

Αν και ο Αντώνης Σαμαράς κρατά κλειστά τα χαρτιά του και μάλιστα σε συνομιλητές του επισημαίνει πως δεν είναι στις προθέσεις του, ένας ριζικός ανασχηματισμός δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο πρωθυπουργός αν τελικά αποφασίσει να δώσει μια νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα θα έχει μπροστά του δύο ουσιαστικές ημερομηνίες που θα μπορεί να κινηθεί. Η μία είναι αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και η δεύτερη μετά τις ευρωεκλογές. Οσοι υποστηρίζουν την πρώτη περίπτωση επισημαίνουν πως με τις αλλαγές σε μια κομβική στιγμή για την οικονομία θα θελήσει να δώσει ένα σαφές στίγμα πως η χώρα αλλάζει και πως η οικονομία έχει ξεφεύγει πλέον από την ύφεση, πως ουσιαστικά κλείνει ένα κεφάλαιο και ανοίγει ένα άλλο. Με δεδομένο ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν θα περιλαμβάνουν και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τότε ίσως δημιουργηθούν προβλήματα στη διαπραγμάτευση που θα έχει ήδη παρασκηνιακά αρχίσει για το δημόσιο χρέος. Ο ανασχηματισμός μετά τις ευρωεκλογές πάντως παραμένει το πιο πιθανό σενάριο καθώς ανεξάρτητα του αποτελέσματος θα σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα και ένα φρεσκάρισμα στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως έχει ήδη επισημάνει τις αδυναμίες που υπάρχουν και φέρεται να έχει ήδη καταλήξει στο ποιοι υπουργοί του θα πρέπει να δουν την πόρτα της εξόδου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
εκλογες, μαΐου, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, κυβερνηση, μαΐου, αγωνας, αλέξης τσίπρας, eurostat, τροικα, βουλη, νέα, σαμαρας, συγκεκριμένο, εκκρεμότητα, αθηνα, ΠΑΣΟΚ, τραπεζες, οοσα, δημοσκοπηση, συριζα, ελλαδα, μπλε, θεσσαλονικη, τσιπρας, χρεος, υπουργοι, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, ανασχηματισμος, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, αυτοδιοικηση, βουλευτες, πολυνομοσχεδιο, ακινητα, ηγεσια, νεα μετρα, οικονομια, οοσα, πλαισιο, υφεση, αρθρο, αισιοδοξια, ασφαλιστικο, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονος, δεδομενο, δευτερο, δημοσιο, δηλωση, δοθει, δωσει, εγχειρημα, υπαρχει, εκκρεμότητα, κεφαλαιο, κλιμα, κομμα, μαξιμου, μηνες, μπλε, ουσιαστικα, πιστοποιηση, πνοη, προβληματα, πορτα, ρυθμισεις, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, σκεψεις, στιγμα, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, συγγρου, eurostat, χωρα, ιδιαιτερα, μπροστα, σωστο, θεματα, χερια
Τυχαία Θέματα