Κένυα: Το μακελειό στο εμπορικό κέντρο ξυπνά άσχημες μνήμες στη χώρα

02:36 22/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 14:38

Μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων μπήκαν μέσα στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι όπου έχουν οχυρωθεί ένοπλοι ισλαμιστές, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους ομήρους και τους τραυματίες, δήλωσε σήμερα πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

"Οι Ισραηλινοί μπήκαν και βοηθούν τους ομήρους και τους τραυματίες", δήλωσε η πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 59 ανθρώπους ενώ υπάρχουν σχεδόν 200 τραυματίες, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Παραμένει άγνωστο πόσοι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από
τους ισλαμιστές.

Το εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ άνοιξε το 2007 και ανήκει εν μέρει σε ισραηλινά συμφέροντα.

Ανανέωση Κυριακή, 22/9, 01.36

Στους 59 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από την επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας."Μέχρι τώρα, έχουν σκοτωθεί 59 άνθρωποι", είπε ο υπουργός Τζόζεφ Όλε Λένκου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν επίσης 175 τραυματίες. Νωρίτερα ο Ερυθρός Σταυρός της Κένυας είχε ανακοινώσει ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200.

Μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι ένοπλοι ισλαμιστές, οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας κατάφεραν να απομακρύνουν από το τετραώροφο συγκρότημα περίπου 1000 άτομα. Η κυβέρνηση της Κένυας πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι μέσα στο κτίριο, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι επί του παρόντος δεν πρόκειται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους ομήρους, ο αριθμός των οποίων παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος. Σημείωσε μόνο ότι οι αρχές κάνουν ότι μπορούν ώστε να τους βγάλουν έξω με ασφάλεια.

Όσον αφορά στους δράστες, ο Όλε Λένκου είπε ότι πιστεύεται πως πρόκειται για 10-15 ένοπλους άνδρες που παραμένουν ταμπουρωμένοι ακόμη στο χώρο.

Συγκλονισμένη από την επίθεση των Σομαλών ισλαμιστών στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. "Μου προκαλεί φρίκη η βάναυση επίθεση εναντίον αθώων πολιτών που σημειώθηκε το Σάββατο", ανέφερε σε ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλλες.

Η Άστον εξέφρασε τα συλλυπητήριά της "σε όσους έχασαν μέλη της οικογένειάς τους, φίλους ή αγαπημένους τους ανθρώπους" και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση "θα παράσχει την πλήρη υποστήριξή της στις κενυατικές αρχές". "Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εμποδίσουμε την επανάληψη τέτοιων γεγονότων στο μέλλον", πρόσθεσε.

Ανανέωση Κυριακή, 22/9, 02.45

Ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα, δήλωσε σήμερα ότι οι υπεύθυνοι για την «τρομοκρατική» επίθεση στο εμπορικό κέντρο Γουέστγεϊτ στο Ναϊρόμπι θα τιμωρηθούν, ενώ ανακοίνωσε ότι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των θυμάτων είναι 39 νεκροί και 150 τραυματίες. «Θα τιμωρηθούν για αυτό το θρασύδειλο έγκλημα», δήλωσε ο Κενυάτα σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ενώ πρόσθεσε ότι και ο ίδιος έχασε στενούς συγγενείς του κατά τη διάρκεια της επίθεσης. «Έχουμε ξαναπεράσει τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν. Θα τους νικήσουμε ξανά», τόνισε.

Ο ένας εκ των ενόπλων, ο οποίος συνελήφθη από την αστυνομία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, εξέπνευσε εξαιτίας τραυμάτων που έφερε από σφαίρες κατά την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μέσω ανάρτησης στο Twitter η σομαλική οργάνωση αλ-Σαμπάμ, η οποία πρόσκειται στην αλ Κάιντα. «Οι μουτζαχεντίν διείσδυσαν σήμερα κατά το μεσημέρι στο Γουέστγκεϊτ. Σκότωσαν πάνω από 100 Κενυάτες άπιστους και η μάχη συνεχίζεται», αναφέρεται στην ανάρτηση. «Για μεγάλο διάστημα διεξαγάγαμε πόλεμο ενατνίον των Κενυατών στη δική μας γη, τώρα έχει έρθει η ώρα να μεταφέρουμε το πεδίο της μάχης, να φέρουμε τον πόλεμο στη δική τους γη». Όπως ισχυρίζεται η οργάνωση η επίθεση αποτελεί «ανταποδοτική δικαιοσύνη για τα εγκλήματα» που διέπραξε ο στρατός της Κένυας στη Σομαλία.

«Ως κοινωνία, έχουμε πληγωθεί και θρηνούμε. Αλλά ως έθνος, πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας και να θριαμβεύσουμε», δήλωσε η πρώτη κυρία της χώρας, Μάργκαρετ Κενυάτα σε τοπική εφημερίδα.

Κυριευμένοι από τον φόβο και τον πανικό, πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν στο εμπορικό κατά τη διάρκεια της επίθεσης, προσπάθησαν να διαφύγουν, άλλοι κρατώντας παιδιά στα χέρια τους και άλλοι πιέζοντας τις πληγές από τα τραύματά τους, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο μαρτυρίες πολιτών. Πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο πίσω από σταθμευμένα αυτοκίνητα ή τοίχους.

«Έριξαν μια χειροβομβίδα. Μας έδειχναν κείμενα γραμμένα στα αραβικά. Εάν μπορούσες να τα διαβάσεις ήσουν ασφαλής. Εάν όχι πυροβολούσαν», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο αυτόπτης μάρτυρας. «Ένας από αυτούς φώναξε ‘Σήμερα θα δείτε τα αληθινά χρώματα της αλ-Σαμπάμπ», είπε.

Μία πηγή της αστυνομίας δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ότι 18 ένοπλοι είχαν εισέλθει στο εμπορικό κέντρο.

«Με είχαν πυροβολήσει, είχα τρομοκρατηθεί και δεν ήξερα τι να κάνω. Σύρθηκα στο πάτωμα. Ένας Ελβετός, με το όνομα Άντριου, ο οποίος ήταν ακριβώς πίσω μου πυροβολήθηκε στο στήθος. Μια άλλη γυναίκα που ήταν μαζί μας πέθανε μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ένας ακόμα μάρτυρας.

Όπως εικάζουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ορισμένα από τα θύματα που τραυματίστηκαν ήταν και Αμερικανοί πολίτες, δεν έδωσαν ωστόσο περαιτέρω πληροφορίες.

«Ακούσαμε μια εκκωφαντική έκρηξη. Νόμιζα ότι το κτίριο θα κατέρρεε. Κρύφτηκα κάτω από ένα αυτοκίνητο. Είδα 4 άνδρες, νεαρούς σε ηλικία άνδρες με πολλά πυρομαχικά τα οποία είχαν ζώσει γύρω από τη μέση τους», δήλωσε ο Κρις Γουαμάλα, ο οποίος βίωσε το όλο συμβάν. «Πυροβόλησαν 4 άνδρες μπροστά στα μάτια μου. Ένα ζευγάρι Ινδών μόλις έβγαινε από το υπόγειο γκαράζ. Πυροβόλησαν τον άνδρα, ο οποίος έπεσε έξω από το αυτοκίνητο», είπε.

Η επιδρομή στο εμπορικό κέντρο αποτελεί τη χειρότερη «τρομοκρατική» επίθεση στην Κένυα μετά την βομβιστική στην αμερικανική πρεσβεία, 15 χρόνια πριν.

Ανανέωση 22.34

​Ένας ένοπλος που είχε λάβει μέρος στην αιματηρή επίθεση η οποία σημειώθηκε σε ένα εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα της Κένυας σήμερα το μεσημέρι έχασε τη ζωή του, υποκύπτοντας στα τραύματα που είχε υποστεί λίγο πριν συλληφθεί από τις κενυατικές δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η κενυατική προεδρία με ένα μήνυμά της μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στο μεταξύ η σομαλική ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση Σεμπάμπ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν συνομιλίες με τους ένοπλους, οι οποίοι συνέχιζαν να συγκρούονται με τις κενυατικές δυνάμεις στο Westgate Mall.

«Η κυβέρνηση της Κένυας ζήτησε από τους Μουτζαχεντίν μας μέσα στο Μολ να διαπραγματευτούν. Δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις στο Westgate», ανέφερε η Αλ Σεμπάμπ στο λογαριασμό της στο Twitter.

Η ισλαμιστική οργάνωση που φέρεται ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα ανέλαβε νωρίτερα απόψε την ευθύνη για την επίθεση η οποία, σύμφωνα με τον κενυατικό Ερυθρό Σταυρό, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους και είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 50 ακόμη.
«Για μεγάλο διάστημα διεξαγάγαμε πόλεμο εναντίον των Κενυατών στην δική μας γη, τώρα είναι καιρός να μεταφέρουμε το πεδίο της μάχης, να πάμε τον πόλεμο στην δική τους γη», ανέφερε η Αλ Σεμπάμπ μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

Η επίθεση των ενόπλων στο εμπορικό κέντρο με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες αποτέλεσε «ανταποδοτική δικαιοσύνη για τα εγκλήματα» που διαπράχθηκαν από το στρατό της Κένυας στη Σομαλία, ανέφερε η αλ Σεμπάμπ.

Νωρίτερα πανικόβλητοι πολίτες έτρεχαν να σωθούν από το εμπορικό κέντρο.

«Μας πέταξαν μια χειροβομβίδα. Μας έδειξαν χαρτιά στα αραβικά. Αν μπορούσες να διαβάσεις ήσουν ασφαλής. Αν δεν μπορούσες να διαβάσεις σε πυροβολούσαν», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

«Ένας από αυτούς φώναξε "σήμερα, θα μάθετε στ' αλήθεια την αλ Σεμπάμπ"», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με μια πηγή της αστυνομίας, συνολικά οι ένοπλοι που μπήκαν στο εμπορικό κέντρο ήταν 18.

Στο Ουέστγκεϊτ σύχναζαν πολλοί εργαζόμενοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και διπλωμάτες, που διαμένουν στην περιοχή.
«Με πυροβόλησαν, τρομοκρατημένος και μην ξέροντας τι να κάνω, σερνόμουν στο πάτωμα, ένας Ελβετός, ο Άντριου, που ήταν πίσω μου, δέχτηκε μια σφαίρα στο στήθος. . . Μια άλλη γυναίκα που ήταν μαζί μας τραυματίστηκε. Πέθανε», είπε ένας αυτόπτης.

Οι δράστες επιτέθηκαν έναν διαγωνισμό μαγειρικής παιδιών μέσα στο κέντρο που παρουσίαζε ένας γνωστός παραγωγός ενός κενυάτικου ραδιοφωνικού σταθμού. Ο παρουσιαστής Ρουχίλια Αντάτια σκοτώθηκε.

Οι ένοπλοι φέρονται ότι κρατούν τουλάχιστον επτά ομήρους που είχαν πάρει μέσα σε ένα σούπερ-μάρκετ.

Νωρίτερα
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον ενός εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι της Κένυας, δήλωσε ο Αμπάς Γκάλετ, επικεφαλής της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Κένυα, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Τον απολογισμό επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, αν και επίσημα η κυβέρνηση κάνει ακόμη λόγο για 11 νεκρούς.
«Θέλω να αναγνωρίσω τη βαρύτητα της επίθεσης αυτής», πάντως «οι ειδικές δυνάμεις που ανέλαβαν να χειριστούν την κατάσταση θα τη θέσουν υπό έλεγχο. Έχουν αποκτήσει πρόσβαση και αναζητούν τους κακοποιούς», δήλωσε ο Μουτέα Ιρίνγκο, ένα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών. «Έχουμε επιβάλει αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πόλη», πρόσθεσε. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Τζόσεφ Όλε Λένκου είχε δηλώσει ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση «θα βρεθούν», καλώντας τους πολίτες «να μην κάνουν υποθέσεις».

Οι ένοπλοι, ορισμένοι εκ των οποίων μιλούσαν αραβικά ή σομαλικά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εισέβαλαν το μεσημέρι στο εμπορικό κέντρο Westgate Mall την ώρα που πολλές οικογένειες έκαναν τις αγορές τους και θαμώνες κάθονταν σε καφέ.

Πάντα γεμάτο τα σαββατοκύριακα, το πολυκατάστημα αυτό είχε αναφερθεί συχνά ως πιθανός στόχος οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα, όπως οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ της Σομαλίας.
Οι δράστες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και πέταξαν χειροβομβίδες εναντίον του κοσμοπολίτικου πλήθους —Αφρικανούς, Ινδούς, δυτικούς— των πελατών και των εργαζομένων στο εμπορικό κέντρο.

Η επίθεση είναι η πιο αιματηρή στο Ναϊρόμπι μετά από εκείνη της αλ Κάιντα τον Αύγουστο του 1998 εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Κένυας, όταν πάνω από 200 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους περίπου 10 δράστες τραυματίστηκε και συνελήφθη.

Η Σεμπάμπ, η σομαλική ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα, ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα την Κένυα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Σομαλία και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζε «σοβαρές συνέπειες». Ωστόσο δεν ανέλαβε ρητά την ευθύνη για την επίθεση στο Μολ.
«Η κενυατική κυβέρνηση μολαταύτα κώφευσε στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και συνέχισε να σφαγιάζει αθώους Μουσουλμάνους στη Σομαλία», ανέφερε η οργάνωση μέσω του Twitter.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανέφερε ότι υπάρχουν αμερικανοί πολίτες ανάμεσα στους τραυματίες από την «παράλογη» επίθεση στο πολυκατάστημα στο Ναϊρόμπι.
Keywords
μακελειο, κενυα, ξυπνα, χωρα, βρυξέλλες, συλληψεις, twitter, στρατος, ηπα, εκκωφαντική, βομβα mall, mall, καιρος, σταυροι, ρητά, εθνος, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, ρητά, αστυνομια, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γυναικα, ηπα, σφαιρα, χρωματα, ωρα, αμερικανικη πρεσβεια, αραβικα, βρυξέλλες, διαστημα, δειτε, δηλωσεις, δικη, δωσει, ειπε, εκρηξη, εκκωφαντική, εν μερει, επτα, ερυθρος σταυρος, εσωτερικων, ευθυνη, εφημεριδα, ζωη, ηλικια, κυβερνηση, κυρια, κτιριο, λεπτομερειες, λογο, ματια, νομιζα, ομηροι, ονομα, παιδια, παμε, πεδιο, πεθανε, πηγη, σαββατο, συλλυπητήρια, σομαλια, σουπερ, αγνωστο, αγορες, ανηκει, ασφαλεια, ειδικες δυναμεις, ενωση, υπουργειο, κειμενα, κυριακη, mall, μπροστα, νεκροι, νοσοκομειο, πληροφοριες, πληγες, ποδια, χερια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα