Κεφαλονιά: Τα μέτρα για τους σεισμοπαθείς -"Πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι" τόνισε ο Αντ. Σαμαράς

21:38 5/2/2014 - Πηγή: E-Typos
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι γενικός συντονιστής των κυβερνητικών ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από τον σεισμό στην Κεφαλονιά είναι ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο ακινήτων το 2014, θα λάβουν επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, θα δοθεί ενίσχυση για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσκευών με πόσο μέχρι 6000 ευρώ, θα επιδοτηθεί το 80% του ποσού για τις επισκευές των κτιρίων και το υπόλοιπο
20% θα καλυφθεί με άτοκο δάνειο.

Αυτά είναι ορισμένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ανέφερε επίσης πως σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό το λιμάνι του Ληξουρίου, θα τοποθετηθούν 45 αίθουσες προκάτ για τη λειτουργία των σχολείων, θα γίνει αποκατάσταση του δρόμου Ληξούρι - Αργοστόλι, και πως νέο κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ μεταβαίνει στο νησί για την ταχεία επιδιόρθωση των βλαβών.

Σφοδρή επίθεση σε σεισμολόγους, οι οποίοι με δηλώσεις τους δημιουργούν κλίμα ανησυχίας στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, εξαπέλυσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ζητώντας τους να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Χρυσοχοϊδης τους χαρακτήρισε «μετά σεισμόν, σεισμοπροφήτες», καλώντας τους να σωπάσουν και επισημαίνοντας πως η Κεφαλονιά είναι υπόθεση όλων.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αναλυτικά:

Πρώτη προτεραιότητα είναι η στέγαση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.Επιδότηση ενοικίου για όσους τα σπίτια τους έχουν πληγεί. Η επιδότηση αυτή μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.Οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.Επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών. Η επιδότηση θα φτάνει το 80% του κόστους και το υπόλοιπο 20% θα είναι με άτοκο δάνειο.Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί.Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία. Λεπτομέρειες περισσότερες αύριο.Η Κεφαλονιά θα εξαιρεθεί πό την υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων για το 2014.Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος που είναι μέχρι 600 ευρώ. Θα διατεθούν συνολικά 500.000 ευρώ.Αποκαθίστανται οι ζημιές σε σχολεία- δρόμους - Λιμάνι ΛηξουρίουΑποκαθίσταται η λειτουργία των σχολείων. Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου μέσα στις επόμενες ημέρες φθάνουν 45 προκατασκευασμένες αίθουσες στο νησί.Το λιμάνι του Ληξουρίου το οποίο έχει σημειώσει τις περισσότερες ζημιές, αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και μέσα σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό.Επίσης γίνονται κατεπειγόντως εργασίες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του δρόμου που συνδέει Ληξούρι με Αργοστόλι, για να γίνει η αποκατάσταση με ασφάλεια.Κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ φθάνει την Πέμπτη, για να συνδράμει τον δήμο στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Για τη διοικητική υποστήριξη των υπηρεσιών του δήμου θα ενισχυθεί με 20 επιπλέον άτομα και μέσα σε δύο μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί τα άμεσα σωστικά μέτρα για την πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς.

Νωρίτερα σήμερα:

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά, όπου αναμένεται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς.

Μιλώντας στους υπουργούς τους ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Κεφαλονιά περνά μια επώδυνη δοκιμασία, επισημαίνοντας πως πρέπει να προστατευτούν πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποί της, να αποκατασταθούν οι ζημιές και να είναι όλοι σε συνεχή επαγρύπνηση, μέριμνα και βοήθεια, κάτι, που όπως είπε είναι ηθική και όχι μόνο πολιτική υποχρέωση.

«Είναι ηθική υποχρέωση στους συνανθρώπους μας. Και θα πρέπει πάνω απ όλα, για να επανέλθει ο ρυθμός της ζωής στα σωστά επίπεδα στην Κεφαλονιά να είμαστε και εμείς σωστά συντονισμένοι», είπε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά στη συνάντηση θα εξεταστούν τα πάντα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ενώ στο τέλος της θα εκδοθεί και μια ανακοίνωση έτσι ώστε ο κόσμος να έχει γνώση των λεπτομερειών των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Η πλήρης δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Η Κεφαλονιά περνά μια επώδυνη δοκιμασία. Πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα απ’ όλα τους ανθρώπους της, να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, μέριμνα, βοήθεια, γιατί είναι και ηθική και όχι μόνο πολιτική υποχρέωση. Είναι ηθική υποχρέωση στους συνανθρώπους μας.

Και θα πρέπει πάνω απ’ όλα, για να επανέλθει ο ρυθμός της ζωής στα σωστά επίπεδα στην Κεφαλονιά, να είμαστε και εμείς σωστά συντονισμένοι. Και γι’ αυτό το λόγο σήμερα βρισκόμαστε, για να δούμε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια τι ακριβώς πρέπει να γίνει, πότε πρέπει να γίνει, από ποιον πρέπει να γίνει.

Στο τέλος θα βγάλουμε και μία ανακοίνωση, για να έχει και ο κόσμος γνώση των λεπτομερειών των αποφάσεών μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα