Κάθαρση χωρίς όρους

22:07 4/1/2013 - Πηγή: E-Typos

Ακούγεται σχεδόν σε κάθε πολιτική συζήτηση ότι είναι αναγκαία η υλοποίηση των αποκαλούμενων διαρθρωτικών αλλαγών. Η γενίκευση του όρου όμως τελικά συντελεί στο να μη γίνεται καμία μεταρρυθμιστική προσπάθεια ακόμη και για στοιχειώδη ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του κράτους και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Κορυφαία, λοιπόν, διαρθρωτική αλλαγή θεωρούμε την απονομή φορολογικής δικαιοσύνης με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και αναλογικότερη κατανομή των βαρών. Η υπόθεση Λαγκάρντ ανέδειξε ευθύνες που δεν περιορίζονται μόνο σε υπηρεσιακό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό. Ο πρώην

υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ελέγχεται για τη «λαθροχειρία» που έγινε στη λίστα, με αποτέλεσμα να εξαφανισθούν τα ονόματα των στενών συγγενών του και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η έρευνα θα συνεχισθεί από τη Βουλή, στο πλαίσιο της υπό σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Εάν κατά τη διάρκεια της έρευνας προκύψουν ευθύνες για άλλα πολιτικά πρόσωπα ή υπηρεσιακούς παράγοντες, ασφαλώς θα πρέπει να αποδοθούν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Η κάθαρση είναι καθολικό αίτημα. Οι πολίτες διαπιστώνουν ότι υπουργοί που είχαν στα χέρια τους την υπόθεση της χώρας δεν μπόρεσαν να διεκπεραιώσουν χωρίς σκιές μια σοβαρή υπόθεση φοροδιαφυγής, η οποία σε άλλα κράτη απέφερε αρκετά δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό ενδεχόμενη ατιμωρησία θα δώσει τη χαριστική βολή στην προσπάθεια του ελληνικού κράτους να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης.

Η πάταξη της παρανομίας και η τιμωρία όσων χειρίσθηκαν το δημόσιο χρήμα με ανεύθυνο ή επιπόλαιο τρόπο είναι πλέον βασικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης. Εάν οι πολίτες δουν ότι ο λογαριασμός πέφτει μόνο σε αυτούς, μέσω της αύξησης των φόρων και της περικοπής των εισοδημάτων, ενώ οι επιτήδειοι θα συνεχίσουν να λειτουργούν ανενόχλητοι, τότε η παρανομία θα γίνει κανόνας και η χώρα θα διολισθήσει στο χάος.

Η λίστα Λαγκάρντ πρέπει να μετατραπεί σε σύμβολο μιας εποχής που κλείνει οριστικά. Ολοι πλέον θα λογοδοτούν, θα ελέγχονται και δεν θα γλιτώνουν από τη Δικαιοσύνη. Οσο ψηλά και εάν βρίσκονται…

Keywords
Τυχαία Θέματα