Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε 72ωρη κατάπαυση του πυρός

01:33 1/8/2014 - Πηγή: E-Typos
Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν να τηρήσουν 72ωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα ξεκινήσει την Παρασκευή, ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ
στις 08:00 την Παρασκευή 1η Αυγούστου (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), ανέφεραν οι δύο επικεφαλής σε κοινή δήλωση. Σύμφωνα με αυτή, «οι δυνάμεις εδάφους θα παραμείνουν στις θέσεις τους» κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, κάτι που σημαίνει ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση έως ότου ξεκινήσει η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να συμμορφωθούν πλήρως με τις δεσμεύσεις τους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας», δήλωσαν Κέρι και Μπαν. «Η εκεχειρία αυτή είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να δοθεί στους αμάχους η πολυπόθητη ανάπαυλα από τις βιαιότητες».

Η Χαμάς δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την τριήμερη εκεχειρία

Η Χαμάς, η κυρίαρχη μαχητική ομάδα στη Λωρίδα της Γάζας, δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφώνησε με το Ισραήλ, η οποία θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών και έχοντας στο νου την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λαό μας, οι οργανώσεις αντίστασης συμφώνησαν στην 72ωρη ανθρωπιστική και αμοιβαία εκεχειρία που θα ξεκινήσει στις 08:00 (τοπική και ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή, εφόσον όμως και η άλλη πλευρά τηρήσει τη συμφωνία», δήλωσε, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Άμπου Ζούχρι.

«Όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις είναι ενωμένες σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Άμπου Ζούχρι.

Επιτακτική ανάγκη οι δύο πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να βρουν κοινά σημεία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε την τριήμερη κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησαν τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς ως μια «ευκαιρία για ηρεμία» και τόνισε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι δύο πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να βρουν κοινά σημεία.

Ο Κέρι δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου πρόκειται να καλέσει στο Κάιρο τις δύο πλευρές ώστε να λάβουν μέρος σε «σοβαρές» διαπραγματεύσεις και ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν μια μικρή αντιπροσωπεία για να λάβει μέρος στις συνομιλίες.

«Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για ηρεμία», δήλωσε ο Κέρι σε δημοσιογράφους. «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι άνθρωποι να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένα κοινό έδαφος συνεννόησης», είπε.
Keywords
Τυχαία Θέματα