Ισπανία: Οσμή σκανδάλου στην βασιλική αυλή

22:56 28/8/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο γαμπρός του Ισπανού μονάρχη, που διερευνάται δικαστικώς για την κατηγορία ότι η μη κυβερνητική οργάνωσή του στον αθλητικό χώρο χρησιμοποιήθηκε για την κατάχρηση σημαντικών κρατικών κεφαλαίων παραιτήθηκε σήμερα από έμμισθη θέση στον όμιλο τηλεπικοινωνιών Telefonica, σε μια κίνηση με πρόδηλο στόχο ο όμιλος να αποστασιοποιηθεί από τις ανωτέρω δικαστικές εξελίξεις.
Ο Ινάκι Ουρντανγκαρίν, που έχει θέση στα Διοικητικά συμβούλια θυγατρικών του ιδίου ομίλου σε λατινοαμερικανικά κράτη, σε ένα έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Ρόιτερς αναφέρει ότι λαμβάνει επ'αόριστον μιάν άδεια από την Telefonica
ώστε η παρουσία του στο Διοικητικό της συμβούλιο να μην τη ζημιώνει.
O Ουρντανγκαρίν αποσαφηνίζει μάλιστα ότι "σκοπεύει να επανέλθει στον όμιλο, επαναλαμβάνοντας τις δραστηριότητές του μελλοντικώς". Η Telefonica δεν σχολίασε.
Ο "Δούκας της Πάλμα" έχει νυμφευθεί την πριγκίπισσα Κριστίνα, τη νεαρότερη κόρη του Ισπανού μονάρχη Χουάν Κάρλος, και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Σήμερα πλέον, αφού παρέμεινε για καιρό στην Ουάσινγκτον, το ζεύγος είναι εγκατεστημένο στη Βαρκελώνη.
Προς το παρόν, ο ανακριτής της ισπανικής δικαιοσύνης δεν έχει αποφασίσει, εάν θα παραπέμψει τον γαμπρό του Χουάν Κάρλος σε δίκη.
Όταν τον Ιούλιο η Telefonica ανανέωσε στον Ουρντανγκαρίν το συμβόλαιό του με αποδοχές 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, προκλήθηκε αρνητικό συναίσθημα στην κοινωνία στη Μαδρίτη, αλλά και στην επαρχία, δεδομένου ότι περίπου 25% των Ισπανών είναι σήμερα περιορισμένο στο χαμηλό επίδομα της ανεργίας.
Στον ανακριτή της υπόθεσης ο Ουρντανγκαρίν, κάποτε παίκτης χάντμπολ με επιτυχίες, τόνισε ότι "όλες οι πράξεις του διέπονται από εντιμότητα και από διαφάνεια".
Αυτή είναι η πρώτη δικαστική εμπλοκή για μέλος της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας, που χαρακτηριζόταν επί μακρόν για το 'χαμηλό προφίλ' της. Πρόσφατα, μάλιστα, τα Ανάκτορα ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται ο ετήσιος προϋπολογισμός τους των 8,3 εκατομμυρίων ευρώ να περικοπεί κατά περίπου 100 χιλιάδες ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα