Ισπανία: Νομιμοποιήθηκε το βασκικό κόμμα Σόρτου

20:56 20/6/2012 - Πηγή: E-Typos
Η ισπανική δικαιοσύνη νομιμοποίησε σήμερα το βασκικό αυτονομιστικό κόμμα Σόρτου (Αναγέννηση—ΣτΜ), το οποίο είχε κηρυχθεί εκτός νόμου πέρυσι ως προερχόμενο από το Μπατασούνα, το πολιτικό σκέλος της ένοπλης οργάνωσης ΕΤΑ, που έχει κηρυχθεί παράνομο από το 2003.
Το Σόρτου είχε δημιουργηθεί στις αρχές του 2011 από ενεργά στελέχη του Μπατασούνα, με στόχο να ανασύρουν το κόμμα από τον πολιτικό εξοστρακισμό του και να συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές
του περσινού Μαΐου, αλλά είχε απαγορευτεί από τη δικαιοσύνη, η οποία το θεώρησε προέκταση της Μπατασούνα και εφαλτήριο της ΕΤΑ για να παρεισφρήσει στους κρατικούς θεσμούς.
Τελικά, σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο με έξι ψήφους, έναντι πέντε, ανακάλεσε την προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της 23ης Μαρτίου 2011, ανακοινώθηκε από δικαστικές πηγές.
Η σημερινή δικαίωση του Σόρτου συνεπάγεται πως τα πρώην μέλη της Μπατασούνα, έχουν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα με το ίδιο τους το κόμμα στις περιφερειακές εκλογές στην Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων), που προβλέπονται για το 2013.
Για να παρακάμψει την απαγόρευση του Σόρτου, το κίνημα Μπατασούνα είχε συμμαχήσει το 2011 με δύο νόμιμα βασκικά κόμματα, το Έουσκο Αλκαταρσούνα και το Αλτερνατίβα, δημιουργώντας την έκπληξη καθιστάμενο δεύτερη δύναμη στις τοπικές εκλογές της 22ης Μαΐου 2011.

Η νίκη αυτή είχε αποτελέσει τον πρώτο θρίαμβο της βασκικής αυτονομιστικής αριστεράς, η οποία ακολούθως άλωσε και το Κοινοβούλιο υπό τη σημαία της συμμαχίας Αμαΐουρ, στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα