Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά, 11 χλμ από το Αργοστόλι

22:00 26/1/2014 - Πηγή: E-Typos
Αναστάτωση στους κατοίκους της Κεφαλονιάς προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:55, περίπου 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές. Με εντολή του πρωθυπουργού μετέβη στην περιοχή με στρατιωτικό αεροσκάφος ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης στο δημαρχείο. Στην Κεφαλονιά μετέβησαν επίσης κλιμάκια της ΕΜΑΚ και ο γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας, Δημοσίων Έργων,
Υγείας και Παιδείας.

Από τη δόνηση που είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητή στην Ηπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Αττική προκλήθηκαν μόνον υλικές ζημιές σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος. «Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού» Από την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς, αναφέρθηκαν κατολισθήσεις βράχων με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ορισμένοι δρόμοι στα βόρεια του νησιού.
Η πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κεφαλονιάς, με 12 μετασεισμούς μεγέθους πάνω από 3,5 Ρίχτερ, θεωρείται καλή εξέλιξη για τους σεισμολόγους, που εκφράζουν την εκτίμηση ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 15:55 ήταν ο κύριος σεισμός. Ωστόσο, σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα 24ωρο, καθώς πρόκειται για περιοχή με μεγάλη δραστηριότητα.

Ανανέωση 21.06

Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει 30μελής δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με περιπολικά οχήματα, για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού και την παροχή συνδρομής σε υπηρεσίες και πολίτες.

Επιπλέον, στην Κεφαλονιά μεταβαίνει 11μελές κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.), μαζί με κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), καθώς και κλιμάκιο μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.), ενώ αύριο θα ενισχυθούν και με άλλους μηχανικούς.

Για τη συγκρότηση μικτών Επιτροπών με τους εκεί μηχανικούς της Περιφέρειας για την εκτίμηση των ζημιών, μεταβαίνουν μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.).

Ανανέωση 17.43
Μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της Κεφαλονιάς αλλά και όλων των περιοχών της νοτιοδυτικής Ελλάδας προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος.

«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού», είπε.

Ακόμα ο κ. Κεκάτος επισήμανε: «Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους».

Ενημέρωση 16.20
Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:55 το απόγευμα περίπου 11 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, σύμφωνα με πρώτη μέτρηση του Ευρωμεσοαγειακού Σεισμολογικού Κέντρου.
Το επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται περίπου 292 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 116 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο, σε πολλές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα και τη Λάρισα.
Keywords
Τυχαία Θέματα