Ιράν: Ξανάρχισαν στην Γενεύη οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ξανάρχισαν σήμερα το πρωί στη Γενεύη οι τεχνικές συνομιλίες ανάμεσα σε ειδικούς του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων, ανακοίνωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον.
Οι τεχνικές αυτές διαπραγματεύσεις σκοπό έχουν να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της συμφωνίας που συνήφθη στις 24 Νοεμβρίου ανάμεσα στο Ιράν και στις μεγάλες δυνάμεις.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές είχαν διακοπεί λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων και θα διακοπούν εκ νέου λόγω της Πρωτοχρονιάς
και θα ξαναρχίσουν στην συνέχεια, διευκρίνισε εξάλλου το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δύο γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ των ειδικών του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία).
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον ιρανικό Τύπο, οι αρχές της χώρας συνέλαβαν σήμερα έναν σημαντικό επιχειρηματία που είναι ύποπτος για διαφθορά, ο οποίος θεωρείται ως ένας σημαντικός παράγοντας της παράκαμψης των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την διεθνή κοινότητα στο Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Γολάμ Χοσεΐν Μοχζενί Ετζεΐ, ανακοίνωσε την σύλληψη του επιχειρηματία Μπαμπάκ Ζαντζανί χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω, μετέδωσε το IRNA.
Ωστόσο σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο, η σύλληψη αυτή συνδέεται με "οικονομικά εγκλήματα".
Ο Ζαντζανί καταχωρήθηκε τον Απρίλιο στην μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τον κατηγορεί ότι ήταν ο εγκέφαλος ενός δικτύου που είχε δημιουργηθεί για την διακίνηση πετρελαίου και χρημάτων προς όφελος του Ιράν, με τη βοήθεια μιας ελβετικής εταιρείας και μιας τράπεζας στην Μαλαισία, ώστε να παρακάμπτονται οι κυρώσεις που πλήττουν την ιρανική οικονομία.
Η ΕΕ είχε και αυτή λάβει μέτρα κατά του επιχειρηματία αυτού από τον Δεκέμβριο του 2012.
Ο Ζαντζανί διευθύνει έναν όμιλο που αποτελείται από 65 εταιρείες, οι οποίες του αποφέρουν ετησίως έξι με επτά δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.
Η αυτοκρατορία του έχει προσελκύσει την προσοχή των ιρανικών αρχών από την άνοδο στην εξουσία τον Αύγουστο του προέδρου Χασάν Ροχανί και ο επιχειρηματίας έχει κατηγορηθεί ότι δεν έχει αποδώσει στην ιρανική κυβέρνηση δισεκατομμύρια δολάρια.
Η σύλληψή του γίνεται την επομένη της εντολής που έδωσε ο Ροχανί στην κυβέρνησή του να δράσει κατά της "διαφθοράς (...) ιδιαίτερα αυτών που επωφελήθηκαν από τις οικονομικές κυρώσεις".
Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ζαντζανί εμπλέκεται επίσης στις πωλήσεις χρυσού από την Τουρκία στο Ιράν, μια υπόθεση που προκάλεσε τη διεξαγωγή μιας ευρείας έρευνας για διαφθορά στην Τουρκία και πλήττει τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Keywords
Τυχαία Θέματα