ΗΠΑ: Συγχωνεύονται οι American Airlines και US Airways

16:13 14/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Οι αεροπορικές εταιρείες American Airlines και US Airways επισημοποίησαν σήμερα το γάμο τους από τον οποίο θα προκύψει η μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική εταιρεία και ένας γίγαντας σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Η συγχώνευση αυτή, με την οποία κλείνει κατά πάσα πιθανότητα ο κύκλος σταθεροποίησης του τομέα στις ΗΠΑ,
θα δημιουργήσει ως το 2015 συνέργειες άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Ο νέος όμιλος, ο οποίος θα διατηρήσει την επωνυμία American Airlines, θα αξίζει στο Χρηματιστήριο 11 δισεκ. δολάρια, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Ο γάμος αυτός διαρθρώνεται αποκλειστικά στις μετοχές, καθώς οι πιστωτές της American Airlines θα κατέχουν στο τέλος της επιχείρησης περίπου το 72% της συνδυασμένης οντότητας και οι μέτοχοι της US Airways θα έχουν το υπόλοιπο, σύμφωνα με την πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Η έδρα θα βρίσκεται στη βάση της AMR, στο Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, στο Τέξας.
Ο επικεφαλής της US Airways Νταγκ Πάρκερ θα γίνει ο γενικός διευθυντής του νέου ομίλου, ενώ ο επικεφαλής της AMR, ο Τομ Χόρτον, θα παραμείνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, που θα αποτελείται από δώδεκα μέλη, τρία από την AMR, τέσσερα από την US Airways και πέντε πιστωτές της AMR.
Οι American και US Airways θα έχουν μαζί ένα στόλο περίπου 1.530 αεροσκαφών και συνδυασμένο τζίρο περίπου 40 δισεκ. δολαρίων το 2012, ελαφρώς υψηλότερο από αυτό της United Continental (37,15 δισεκ.) και της Delta (36,7 δισεκ.). Ο νέος όμιλος θα εξυπηρετεί 336 προορισμούς σε 56 χώρες με μέσο όρο 6.700 πτήσεων ημερησίως.
Η US Airways είχε γνωστοποιήσει από τις αρχές του 2012 τις προθέσεις της σχετικά με την AMR, η οποία βρίσκεται σε πτώχευση από τα τέλη του 2011, αλλά η τελευταία είχε ανακοινώσει αρχικά πως θα συνεχίσει μόνη. Η US Airways καλόπιασε τότε τους εργαζομένους του ομίλου και κυρίως τους πιλότους της AMR, οι αμοιβές των οποίων βρίσκονταν στο στόχαστρο του ομίλου, ο οποίος υπολόγιζε στην πτώχευση για να τους αναθεωρήσει προς τα κάτω.
Η πίεση αυτή συνέβαλε ώστε η AMR να αλλάξει θέση και να αποδεχθεί την πιθανότητα ενός γάμου, ο οποίος είχε γίνει δύσκολο να αποφευχθεί μέσα στο πλαίσιο σταθεροποίησης του τομέα.
Για τη συγχώνευση πρόκειται τώρα να αποφανθούν οι αρχές ανταγωνισμού και ένας δικαστής αρμόδιος για τις πτωχεύσεις οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για την πραγματοποίησή της.
Keywords
Τυχαία Θέματα