ΗΠΑ και Τουρκία, εξετάζουν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία

22:51 11/8/2012 - Πηγή: E-Typos
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία άφησαν σήμερα να εννοηθεί ότι εξετάζουν διάφορα μέτρα, περιλαμβανομένης και μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς οι μάχες ανάμεσα στους σύρους αντάρτες και τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ συγκλόνισαν το Χαλέπι και το κέντρο της Δαμασκού.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε, μετά τη συνάντησή της με τον τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη, πως η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα θα πρέπει να επεξεργαστούν λεπτομερή επιχειρησιακά
σχέδια για τους τρόπους να βοηθηθούν οι αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ. "Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας, οι στρατιωτικές μας δυνάμεις έχουν αναλάβει σοβαρές ευθύνες και έναν σημαντικό ρόλο, για το λόγο αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας για να κάνει ακριβώς αυτό", είπε.
Όταν ρωτήθηκε για επιλογές όπως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τις περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες, η Κλίντον είπε πως αυτές είναι πιθανότητες για τις οποίες εκείνη και ο Νταβούτογλου συμφώνησαν πως "χρειάζονται μεγαλύτερη εμπεριστατωμένη ανάλυση", ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις δεν είναι απαραίτητα άμεσες. "Είναι ένα πράγμα να μιλάμε για όλα τα είδη πιθανών ενεργειών, αλλά δεν μπορείτε να παίρνετε λογικές αποφάσεις χωρίς να κάνετε έντονη ανάλυση και επιχειρησιακό σχεδιασμό", είπε. Αν και το ενδεχόμενο επέμβασης μοιάζει να είναι μια μακρινή προοπτική, οι παρατηρήσεις της είναι ωστόσο όσο πιο κοντά έχει φθάσει η Ουάσινγκτον στο να υπονοήσει μια άμεση στρατιωτική δράση στη Συρία.
Οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων που επέβαλε το ΝΑΤΟ και οι άραβες σύμμαχοί του βοήθησαν τους λίβυους αντάρτες να ανατρέψουν τον Μουάμαρ Καντάφι πέρυσι. Μέχρι πρόσφατα, η Δύση απέφευγε την ιδέα να επαναλάβει οποιαδήποτε δράση στα πρότυπα της Λιβύης. Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ φέρονται να εξοπλίζουν τους σύρους αντάρτες, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν υποσχεθεί να αναβαθμίσουν τη μη-φονική βοήθεια που παρέχουν στους αντιπάλους του Άσαντ.
Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως είναι καιρός οι εξωτερικές δυνάμεις να κάνουν αποφασιστικά βήματα για να επιλύσουν την ανθρωπιστική κρίση σε πόλεις όπως το Χαλέπι, όπου οι δυνάμεις του Άσαντ πολεμούν τους αντάρτες για τρεις εβδομάδες. Άρματα μάχης και χερσαίες δυνάμεις σφυροκόπησαν τους αντάρτες κοντά στην κατεστραμμένη συνοικία Σαλαχεντίν, πρώην προπύργιο της αντιπολίτευσης που δεσπόζει τις κύριας νότιας εισόδου στο Χαλέπι.
Άρματα μάχης εξαπέλυσαν πυρά εναντίον της γειτονικής συνοικίας Σάιφ αλ-Ντάουλα, καθώς στρατιωτικά αεριωθούμενα έκαναν κύκλους πάνω από ένα εγκαταλελειμμένο αστυνομικό τμήμα που κατέλαβαν οι αντάρτες, εκτοξεύοντας πυραύλους κάθε τόσο. Οι εξεγερμένοι είπαν πως αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από τη Σαλαχεντίν. Ορισμένοι αντάρτες έκαναν έκκληση για εξωτερική στρατιωτική βοήθεια, επιχειρηματολογώντας πως περισσότερα όπλα και μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τις περιοχές που ελέγχουν κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία θα τους δώσουν μια στέρεη βάση εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ
Keywords
Τυχαία Θέματα