ΗΠΑ: Απογοητευτικές οι δηλώσεις Άσαντ για το σχέδιο Άναν

22:50 29/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν σήμερα απογοητευτικές τις παρατηρήσεις του Μπασάρ αλ Άσαντ για το σχέδιο εξόδου από την κρίση που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν, το οποίο αποδέχθηκε ο Σύρος πρόεδρος, δηλώνοντας ωστόσο ότι θέλει να "στερέψουν οι πηγές της τρομοκρατίας που στρέφεται κατά της Συρίας".

Οι δηλώσεις του Άσαντ "δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά είναι
απογοητευτικές", δήλωσε ο Μάρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Σύρος πρόεδρος είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι η χώρα του αποδέχθηκε το σχέδιο εξόδου από την κρίση που πρότεινε ο Άναν, "εκφράζοντας ωστόσο παρατηρήσεις" για το περιεχόμενό του.

"Για να επιτευχθεί η αποστολή του Άναν, θα πρέπει να καταφέρουμε να στερέψουν οι πηγές της τρομοκρατίας που στρέφεται κατά της Συρίας από τις χώρες που ανακοίνωσαν ότι χρηματοδότησαν και εξόπλισαν τις τρομοκρατικές ομάδες", σημείωσε ο Άσαντ.

Το σχέδιο που προτείνει ο Άναν προτάσσει κυρίως την παύση κάθε μορφής ένοπλης βίας από όλες τις πλευρές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο σύνολο των ζωνών που έχουν πληγεί από τις μάχες και την απελευθέρωση των ανθρώπων που κρατούνται αυθαίρετα.

Ο Τόνερ κάλεσε επίσης τον Σύρο πρόεδρο να δώσει τέλος στη βία και σημείωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν κάνει ακόμη τίποτε για να συμμορφωθούν με το σχέδιο που πρότεινε ο Άναν.

"Δεν έχουμε δει απολύτως τίποτε εκεί που να αποδεικνύει ότι (η Συρία) ανταποκρίνεται στα αιτήματα (του σχεδίου Άναν), ζητώντας το πυροβολικό και τα βαρέα όπλα να ξαναμπούν στους στρατώνες και να ισχύσει μια κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί να δρομολογηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια", επεσήμανε ο Τόνερ.

"Εμείς ήμασταν πολύ σαφείς: θέλουμε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Θέλουμε να σταματήσει η βία το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να μπορεί να δρομολογηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Σύρους πολιορκημένους", κατέληξε ο Τόνερ.
Keywords
Τυχαία Θέματα