ΗΠΑ: Ανάπτυξη 2,8% για την οικονομία το το τρίτο τρίμηνο

22:43 7/11/2013 - Πηγή: E-Typos
Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στην δημοσιότητα μια αρμόδια υπηρεσία της κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας ωστόσο ότι οι ζωτικής σημασίας καταναλωτικές δαπάνες ατονούν.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη επιταχύνθηκε εν σχέσει με το δεύτερο τρίμηνο, όταν είχε ανέλθει στο 2,5%, κάτι που εξέπληξε τους περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι δεν ανέμεναν παρά μια ανάπτυξη 1,9% του αμερικανικού ΑΕΠ.
Η ανάπτυξη αυτή ήταν η ταχύτερη του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν βραδύτερη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο, έπειτα από το αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά στο Κογκρέσο που προκάλεσε την αναστολή της λειτουργίας μεγάλου μέρους του ομοσπονδιακού κράτους τον Οκτώβριο. Η κρίση εκείνη εκτιμάται ότι μείωσε την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ κατά περίπου 24 δισεκ. δολάρια.

Η προκαταρκτική εκτίμηση που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα από την ομοσπονδιακή υπηρεσία οικονομικής ανάλυσης (BEA) του υπουργείου Εμπορίου είναι η πρώτη που διατυπώνεται για το τρίτο τρίμηνο· οι αριθμοί δεν αποκλείεται να αλλάξουν στις δύο εναπομείνασες εκτιμήσεις της.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στην ταχύτερη μείωση των εισαγωγών σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και στην αύξηση των δαπανών των πολιτειακών και των τοπικών αρχών. Αντίθετα, οι ομοσπονδιακές κρατικές δαπάνες, που επλήγησαν από τις λεγόμενες «αυτόματες» περικοπές, μειώθηκαν κατά 1,7%, ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο (-1,6%).

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,8%, αλλά παρέμεινε κάτω από τον στόχο της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, το 2%. Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών επιβραδύνθηκε σε 1,5% το τρίτο τρίμηνο από 1,8% το δεύτερο. Η ιδιωτική κατανάλωση αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ, κάνοντας λόγο για μια ευνοϊκή είδηση και «μια ένδειξη ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται».

Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έφθασε μόλις το 1,1%.

Το ετήσιο αμερικανικό ΑΕΠ υπολογίστηκε σε περίπου 16,86 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Keywords
Τυχαία Θέματα