Η Τουρκία δέχθηκε το Ισραήλ να μετέχει το 2013 σε ΝΑΤΟϊκές δραστηριότητες

Η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τη συμμετοχή του Ισραήλ σε μη στρατιωτικού χαρακτήρα ΝΑΤΟϊκές δραστηριότητες το νέο δωδεκάμηνο αίροντας την προηγούμενη άρνησή της που πηγάζει από την έριδα, για περιφερειακή ισχύ, που χωρίζει πλέον τα δύο αυτά κράτη.
Οι μακρόχρονες σχέσεις του Ισραήλ με το μουσουλμανικό πάλαι ποτέ σύμμαχό του διαταράχθηκαν σε σοβαρό βαθμό, όταν Ισραηλινοί καταδρομείς επέδραμαν
στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, που επεδίωκε προ 30μήνου να σπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, σκοτώνοντας τότε εννέα Τούρκους πολίτες.
Η αμερικανική διπλωματική διαμεσολάβηση, έκτοτε, δεν απέφερε καρπούς.
Μάλιστα τον Μάιο η Τουρκία δεν δέχθηκε φέτος τη συμμετοχή του Ισραήλ στη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο κορυφής, "επειδή το Ισραήλ ποτέ δεν απολογήθηκε" για τους ανωτέρω φόνους.Παράλληλα, η Άγκυρα απωθεί, διαρκώς, το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια μορφή μελλοντικής συνεργασίας της με το εβραϊκό Κράτος.Το Ισραήλ, μαζί με μια ομάδα 6 κρατών, συμμετέχει στον "Μεσογειακό Διάλογο", που διασυνδέεται στο πολιτικό επίπεδο με το ΝΑΤΟ.
Με αυτήν την ιδιότητα, λοιπόν, προ του Μαΐου του 2010, οπότε και έγινε η επιδρομή στο Mavi Marmara, συμμετείχε σε ΝΑΤΟϊκά στρατιωτικά γυμνάσια, αλλά και στις συνόδους κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Τούρκος αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται με κατηγορηματικό τρόπο, μέσα στο 2013.Τουρκία και Ισραήλ συνορεύουν με την Συρία. Σε άλλες εποχές, οι κυβερνήσεις τους μοιράζονταν εμπιστευτικές πληροφορίες και οι ένοπλες δυνάμεις τους έκαναν κοινά γυμνάσια.
Σήμερα, όμως, καθώς το πόρισμα που έγινε με την εποπτεία του ΟΗΕ δεν καταλόγισε άμεσα την αποκλειστική ευθύνη στο Ισραήλ, για τον θάνατο των Τούρκων πολιτών, πάνω στο Navi Marmara, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Άγκυρα έχει πλέον αποχωρήσει, την ώρα που η Τουρκία αποκλείει κάθε μορφής στρατιωτική συνεργασία με το εβραϊκό κράτος.

Η Άγκυρα αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια στους Σύρους άμαχους

Η τουρκική κυβέρνηση υπέγραψε, ήδη, την απόφαση για την αποστολή στη Συρία "για ανθρωπιστικό λόγο" περίπουτ 40 χιλιάδων όνων σιτάλευρου ως επισιτιστικής βοήθειας υπέρ των αμάχων, βεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πότε και με ποια μέσα η βοήθεια αυτή θα διανεμηθεί, ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να προβλέψει.
Ο εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρέντς (σ.σ.: ταυτοχρόνως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης), στο τέλος του σημερινού υπουργικού συμβουλίου επιβεβαίωσε ότι, "ενόψει της ανθρωπιστικής τραγωδίας που εκτυλίσσεται στη Συρία" αποστέλλουμε υπέρ των αμάχων και με σκοπό να αμβλύνουμε τα καθημερινά δεινά τους τουλάχιστον 37 χιλιάδες τόνους σιταλεύρου".
Διαμαρτυρήθηκε, συγχρόνως, επειδή η συριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεργαστεί στη διανομή της βοήθειας.
Περίπου 145 χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε καταυλισμούς μέσα στην Τουρκία και εγγύς της μεθορίου.
Την ίδια ώρα, οι νεκροί από την 21άμηνη σύγκρουση του συριακού καθεστώτος (με το οποίο η Άγκυρα έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις) με τους εξεγερμένους αντικαθεστωτικούς έχουν φθάσει τις 43 χιλιάδες.
Keywords
Τυχαία Θέματα