Η Θέση μας: Το στοίχημα του Απριλίου

18:14 22/2/2014 - Πηγή: E-Typos
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης της ύφεσης, από την οποία πλήττονται την τελευταία εξαετία νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δοκιμάζεται η ελληνική οικονομία. Είναι ενθαρρυντικό ότι η σταδιακή επιβράδυνση της ύφεσης είναι πλέον ορατή με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζουν αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, άνοδο του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, βελτίωση των πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου. Ολα αυτά δείχνουν ότι το κλίμα στην οικονομία αλλάζει.

Κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση και την οικονομία θεωρείται ο προσεχής Απρίλιος, εντός
του οποίου αναμένεται να επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης να επιστραφεί στους πολίτες και ειδικότερα στις πλέον ευαίσθητες και αδικημένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ένστολοι.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο, είναι αυτονόητο ότι θα αποτελέσουν τα διαπραγματευτικά όπλα στα χέρια της κυβέρνησης κατά τις επικείμενες συζητήσεις της με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας και να συμφωνηθεί η αλλαγή οικονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι της συζήτησης για τη μείωση του χρέους έχουν ήδη κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες φθάνουν από μηδενικά επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου μέχρι ακόμα και ένα γενναίο κούρεμα, προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Εξυπακούεται ότι, σε κάθε περίπτωση, η λύση που θα δοθεί δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από νέα μέτρα λιτότητας με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα.

Από την πορεία, βεβαίως, των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί και το κατά πόσον η χώρα μας θα μπορέσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους να επανέλθει στις αγορές προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την οικονομία της χώρας, αυτή τη φορά με χαμηλά spreads που θα επιτρέπουν τη δανειοδότησή της με ευνοϊκούς όρους.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης αφορά στο εσωτερικό της χώρας και την εφαρμογή μέχρι το τέλος της τετραετίας ενός προγράμματος με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, μειώσεις φόρων και περιορισμό της γραφειοκρατίας. Μόνο με την τόνωση της πραγματικής οικονομίας θα έλθει πιο κοντά ο στόχος της ανάκαμψης.
Keywords
Τυχαία Θέματα