Η Θέση μας: Σημάδια "κόπωσης" στις μεταρρυθμίσεις

19:48 2/8/2014 - Πηγή: E-Typos
Η Ελλάδα ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης αρχίζει να βλέπει το ξέφωτο της ανάπτυξης. Τα σημάδια είναι πιο έντονα στις τουριστικές περιοχές, όπου φέτος σημειώνεται νέο ρεκόρ επισκεπτών και εισπράξεων. Υπολογίζεται ότι 22 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες θα επισκεφθούν τη χώρα μας, ενώ τα έσοδα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, που ήταν μία επίσης καλή χρονιά.

Η θετική πορεία του τουρισμού
μπορεί να προσφέρει ανάσες ρευστότητας σε μια άνυδρη οικονομία όπως η δική μας, όμως δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η χώρα μας έχει ανεξάντλητες αναπτυξιακές δυνατότητες, αρκεί να υπάρχει ένα σχέδιο που θα συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τις ξένες αγορές, θα ενισχύει τις βιώσιμες επιχειρήσεις και θα προωθήσει την ψηφιακή τεχνολογία απορροφώντας το ικανότατο επιστημονικό δυναμικό, που σήμερα βρίσκεται στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ ή μεταναστεύει μαζικά.

Δυστυχώς, στο τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια μεταρρυθμιστική κόπωση, που, εάν πάρει μεγάλες διαστάσεις, μπορεί να τινάξει στον αέρα τις θυσίες των πολιτών. Η παρακολούθηση του Μνημονίου σε πολλά υπουργεία έχει μετατραπεί σε αυτοσκοπό, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε καίριους τομείς. Δυστυχώς, μοιάζει ευκολότερο για έναν υπουργό να κόβει κατά 5% τις συντάξεις από το να διαμορφώνει ένα πλαίσιο αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής στον τουρισμό ή τις αγροτικές μονάδες, όπου οργιάζει η μαύρη εργασία. Είναι προτιμητέο για άλλο υπουργό να αυξάνει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα από το να περιορίσει το φούσκωμα στις προμήθειες των νοσοκομείων, που ακόμη και σήμερα παρατηρείται καθώς δεν υπάρχει επαρκές πλαίσιο ελέγχου.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία σοβαρά προβλήματα, όπως η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που δεν ήταν βέβαιη το καλοκαίρι του 2012. Επίσης είναι αντιληπτό το γεγονός ότι απέναντί της έχει μια ανεύθυνη αντιπολίτευση, που ονειρεύεται την επιστροφή στις παροχές με δανεικά, απουσία δανειστών, και δημιουργεί κλίμα πολιτικής αστάθειας με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ομως αυτά δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για σύγχρονη δημόσια διοίκηση, δικαιότερο κοινωνικό κράτος και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ας θέσει ο πρωθυπουργός πέντε βασικούς στόχους για τα επόμενα δύο χρόνια δημιουργώντας το δικό μας οικονομικό πρόγραμμα, που δεν θα έχει ως στόχο την εξουθένωση των πολιτών αλλά την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.
Keywords
Τυχαία Θέματα