Η Θέση μας: Οι προτεραιότητες για την οικονομία

18:30 25/1/2014 - Πηγή: E-Typos
Η σοβαρή καθυστέρηση που σημειώνεται στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, ανεξάρτητα από τις διαφορές που υπάρχουν, είναι φανερό ότι λειτουργεί παραλυτικά για την οικονομία της χώρας. Οχι μόνο γιατί αναβάλλει για το επόμενο δίμηνο την εκταμίευση των δανειακών δόσεων, αλλά περισσότερο επειδή διατηρεί σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα τα μεγάλα ζητήματα της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης, η οποία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενδέχεται να μεταθέσει
την επίτευξη συμφωνίας ακόμα και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Με δεδομένο, πάντως, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους από τα δημοσιονομικά μεγέθη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για άρση των διοικητικών βαρών και ενίσχυση του ανταγωνισμού, γίνεται αντιληπτό πως αν η Ελλάδα εμφανίσει πρόοδο στη λήψη διαρθρωτικών μέτρων, η τρόικα μπορεί να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία στα δημοσιονομικά.

Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία της κυβέρνησης και στον τομέα της οικονομίας θα πρέπει να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς και χωρίς να επηρεάζεται από τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν, να περιοριστεί η γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τον πολίτη και αποθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, να αποκτήσουν καλύτερο συντονισμό οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, να διαμορφωθεί ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που δεν θα τιμωρεί τους συνεπείς φορολογούμενους.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Δηλαδή, να αποφασιστεί ποιες από αυτές θα πρέπει να γίνουν και, βεβαίως, ποιες είναι εφικτό να περάσουν μέσα από τη Βουλή αλλά και από την κοινωνία.

Από την πλευρά της, η τρόικα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι, ύστερα από τέσσερα χρόνια ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία αντέχουν αυτό το παιχνίδι των καθυστερήσεων που παραλύει τη χώρα και μεταθέτει την ανάκαμψη. Ακόμα και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δεύτερης διαγνωστικής μελέτης της BlackRock που καθυστερεί με ευθύνη της τρόικας, μπλοκάρει την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα, που είναι απαραίτητη για να κινηθεί η πραγματική οικονομία.
Keywords
Τυχαία Θέματα