Η γυναίκα του Καίσαρα

Η εποχή που ζούμε ευνοεί τη διασπορά «ειδήσεων» που, ουσιαστικά, κανείς δεν μπορεί να ελέγξει. Και δεν αναφέρομαι τόσο στα έντυπα -λιγότερο- στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στα οποία η διάψευση, συνήθως, δημοσιοποιείται, όσο στο Διαδίκτυο, όπου επικρατεί το... χάος: Από τη στιγμή που μια «είδηση» δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο, είναι αδύνατον «να μαζευτεί», ακόμη κι αν αποδειχθεί ανύπαρκτη, «βαλτή», απολύτως ψευδή, υστερόβουλη. Κι επειδή στην εποχή που ζούμε το να καταγγείλει κανείς το πολιτικό σύστημα είναι όχι μόνον εύκολο αλλά βρίσκει και εκατομμύρια
ευήκοα ώτα, θα έπρεπε τα μέλη του Κοινοβουλίου να είναι διπλά προσεκτικά από τη στιγμή που υποβάλλουν μια ερώτηση ή μια τροπολογία, που μπορεί να προκαλέσει συνειρμούς, που η κοινή γνώμη αποδέχεται ως αληθινούς, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αλλωστε, ακόμη κι αν θα ήθελε να την ελέγξει δεν έχει τον τρόπο ούτε και τη δυνατότητα της έρευνας.
Ολη την περασμένη εβδομάδα τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν, εκτενώς, με τις εκατόν σαράντα ερωτήσεις, επερωτήσεις και τροπολογίες των μελών-βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που έχουν σχέση με ναυτιλιακά συμφέροντα. Και φυσικά τα σχόλια στο Διαδίκτυο είχαν σχέση με τις «χορηγίες», που μπορεί να δέχθηκε το ταμείο της ναζιστικής οργάνωσης, ενώ τους χορηγούς προσπαθεί να εντοπίσει το ΣΔΟΕ. Πιθανότατα και οι συνειρμοί που έγιναν να μην έχουν καμία βάση και να αποδειχθούν ψευδείς. Ωστόσο, στους Πολίτες που «ενημερώνονται» από ιστοσελίδες και προσωπικά blogs, η «είδηση» έχει ήδη καταγραφεί. Χτες, πάλι μια άλλη είδηση -χωρίς εισαγωγικά, αυτή τη φορά- έβαλε «φωτιά» στο Διαδίκτυο. Είναι η τροπολογία -ίσως και για το ασυνήθιστο του πράγματος- που υπογράφουν, σε αγαστή σύμπνοια, βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ, για επενδύσεις φωτοβολταϊκών από δύο συγκεκριμένες εταιρίες. Ισως να μη γινόταν ζήτημα, αν δεν υπήρχε σημαντικό έλλειμμα στο λογαριασμό ΛΑΓΗΕ -Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας- ώστε να αναγκαστεί το ΥΠΕΚΑ όχι μόνον να αναστείλει την έγκριση νέων αδειών αλλά και να μειώσει τις τιμές με τις οποίες είχαν υπογραφεί οι υπάρχουσες συμβάσεις, εμφανίζοντας ως αναξιόπιστη την κυβέρνηση, καθώς μονομερώς τις κατάργησε.
Οι βουλευτές των τριών κομμάτων, υποβάλλοντας σχετική τροπολογία, ζητούν στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ -Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας-, που συζητείται στη Βουλή, να γίνει μία εξαίρεση για δυο συγκεκριμένες εταιρίες, ώστε όχι μόνον να τους δοθεί κατ’ εξαίρεση άδεια, αλλά και να πάρουν υψηλή τιμή σύνδεσης, που πλέον δεν υπάρχει. Με ποια δικαιολογία; Οτι δεσμεύονται να χρησιμοποιήσουν ελληνικής κατασκευής εξοπλισμό. Αλλά για ποιο λόγο να ισχύσουν δυο μέτρα και δυο σταθμά και να εξαιρεθούν από τη γενική απαγόρευση, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες επενδυτές με άδειες στο χέρι που δεν μπορούν να συνδεθούν; Και γιατί να διευρυνθεί περαιτέρω το ήδη διευρυμένο έλλειμμα στον ΛΑΓΗΕ, ώστε να κληθούμε να το πληρώσουμε ως χαράτσι; Φαίνεται ότι οι υπογράφοντες βουλευτές δεν έχουν ακούσει τίποτε για τη... γυναίκα του Καίσαρος, που πρέπει και να είναι και να φαίνεται έντιμη.
Keywords
Τυχαία Θέματα