Γιατί «θυμήθηκε» ξαφνικά ο Λοβέρδος;

19:44 22/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Ισως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της παρέμβασης του Α. Λοβέρδου είναι το τάιμινγκ της παρέμβασης. Πολύ κοντά χρονικά στην απόφαση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Και μάλιστα τόσο κοντά, ώστε να δημιουργεί «αυτόματους συνειρμούς». Αλλωστε η λίστα Λαγκάρντ και το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο είναι «μεσοτοιχία», δεν είναι σε άλλη γειτονιά…
Ηταν αυτή η πρόθεση του Α. Λοβέρδου; Αυθαίρετο
το συμπέρασμα. Οπως και η δίκη προθέσεων. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο ένας έμπειρος και οξυδερκής πολιτικός, όπως ο Α. Λοβέρδος, να μην αντιλαμβανόταν ότι οι συνειρμοί που θα πυροδοτούσε κινούνταν σε μονόδρομο. Επομένως γιατί είπε ό,τι είπε για το «σχέδιο Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου» -παρά τις διαφωνίες κορυφαίων τότε υπουργών- για την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο, υπό τη σκληρή εποπτεία του ΔΝΤ.
Μια εξήγηση είναι αυτή που έδωσε το γραφείο του Γ. Παπανδρέου. Οτι δηλαδή ο πρώην υπουργός έχει ανάγκη δημοσιότητας, τώρα που ανοίγει τα πανιά του για νέο κόμμα. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι ο Α. Λοβέρδος κάνοντας το review της κρίσιμης περιόδου διαπιστώνει ότι για αλλού κι αλλιώς ξεκίνησε να πάει κι αλλού βρέθηκαν και ο ίδιος και η χώρα. Και η διαπίστωση, μαζί με τις συνέπειές της, του πέφτει βαριά.
Και μια άλλη εξήγηση είναι πως ήθελε πράγματι να επαναφέρει στο προσκήνιο, τώρα που είναι «ζεστή» -λόγω λίστας Λαγκάρντ- η διάθεση για διερεύνηση και κάθαρση, ένα από τα μείζονα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα: Πώς και γιατί ο Π. Τόμσεν βρέθηκε μόνιμος κάτοικος Αθηνών, με υπερεξουσίες και μια ομολογημένα πλέον λάθος συνταγή, που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σε αυτή την περίπτωση, είναι προφανές ότι ο Α. Λοβέρδος, παρότι στηρίζει την κυβέρνηση, θέλει και να αυξήσει την πίεση πάνω της. Αφού είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, μέσω του αδύνατου κρίκου της που είναι το ΠΑΣΟΚ, δεν αντέχει άλλη μια δοκιμασία στο εσωτερικό του. Ο Παπακωνσταντίνου αποδείχθηκε «εύκολη υπόθεση», εγκαταλελειμμένος από τους πάντες. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τον Γ. Παπανδρέου.
Αντέχει ο Β. Βενιζέλος μια σύγκρουση και με το παπανδρεϊκό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ; Είναι τόσο λεπτές κι εύθραυστες οι ισορροπίες, που κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με μεγάλο ρίσκο. Γι’ αυτό άλλωστε και οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι παρέκαμψαν προ μηνών την αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή, παραπέμποντάς την κάπου στο μέλλον.
Η αξία της παρέμβασης Λοβέρδου έγκειται στο στοιχείο της «μαρτυρίας εκ των έσω» που έχει, αλλά και στο ότι σχηματοποίησε μια ευρέως διαδεδομένη πλέον άποψη, η οποία πολλαπλασιάζει την κοινωνική πίεση, που ούτως ή άλλως υπάρχει γι’ αυτό το αίτημα…
Keywords
Τυχαία Θέματα