Γι. Κατάινεν: Η τήρηση των κανόνων οδηγεί στην έξοδο από την κρίση

17:40 13/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν υποστήριξε σήμερα ότι για να βγουν από την κρίση οι χώρες της ευρωζώνης θα ήταν προτιμότερο να εφαρμόσουν τους ισχύοντες κανόνες αντί να σκέφτονται να δημιουργήσουν καινούριους.

"Μία από τις αιτίες της κρίσης κατ' εμέ είναι το γεγονός ότι δεν ακολουθήσαμε τους κανόνες που είχαμε θέσει, ούτε σεβαστήκαμε τις συνθήκες που είχαμε υπογράψει", είπε ο Κατάινεν μιλώντας σε ένα συνέδριο στο Ελσίνκι με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

"Το να αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε τους ισχύοντες κανόνες και τις συνθήκες είναι
σημαντικότερο από το να δημιουργούμε αδιάκοπα καινούριους", τόνισε. "Αν είχαμε σεβαστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα είχαμε αποφύγει την κρίση", υποστήριξε, εκτιμώντας ότι είναι αναγκαίο "να ενισχυθούν οι κανονισμοί και να εφαρμοστούν πιο σκληρές κυρώσεις" εναντίον των χωρών που στο εξής δεν θα τηρούν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους.

Ο Κατάινεν, που πρόσφατα είχε πει ότι ενδέχεται να δεχτεί να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, υπογράμμισε επίσης ότι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας εντός της ευρωζώνης είναι κρίσιμης σημασίας.

"Δεν αποτελεί σύμπτωση που οι χώρες μέλη (της ευρωζώνης) που αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι αυτές όπου οι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο την τελευταία δεκαετία, χωρίς αυτό να σχετίζεται με την αύξηση της παραγωγικότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι ίδιες χώρες έχουν τις πιο άκαμπτες αγορές εργασίας. Πρέπει να άρουμε όλα τα άχρηστα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να επεκταθούν διεθνώς", σημείωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.
Keywords
Τυχαία Θέματα