Γερμανία-Εκλογές: Μεγάλη νίκη της Αγκ. Μέρκελ, αλλά χωρίς απόλυτη αυτοδυναμία

01:24 23/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση, Δευτέρα 23 /9, 01.23

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ απέτυχαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Έσσης στις χθεσινές τοπικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές.

Όπως συνέβη και στο ομοσπονδιακό επίπεδο, το κόμμα των Ελεύθερων
Δημοκρατών (FDP) δεν συγκέντρωσε ένα ποσοστό ψήφων ικανό να του εξασφαλίσει την είσοδό του στην τοπική βουλή της Έσσης, όπου βρίσκεται το σημαντικό τραπεζικό κέντρο της Φραγκφούρτης. Ως εκ τούτου, το FDP αναμένεται να απολέσει όλες τις έδρες του στη βουλή αυτή.

Αυτό ωθεί τον κρατιδιακό Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ το κόμμα του οποίου έλαβε περίπου το 39% των ψήφων, να αναζητεί νέο κυβερνητικό εταίρο.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της καγκελαρίου Μέρκελ, αναμένεται να προσεγγίσει είτε τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι αύξησαν κατά 7 μονάδες το ποσοστό τους, στο 31%, ή τους συμμάχους τους, τους Πράσινους, που αντιθέτως είδαν το ποσοστό τους να μειώνεται κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες, στο 10%.
Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ακόμη μία επιλογή: να σχηματίσουν μια τριμερή κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke), το οποίο συγκέντρωσε περίπου το 6% των ψήφων στις τοπικές εκλογές. Ωστόσο, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και το Ντι Λίνκε είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό προεκλογικά.

Ο Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ, ο ηγέτης του SPD στο κρατίδιο, συμφώνησε ότι είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να σχηματίσει ένα συνασπισμό με το κόμμα Η Αριστερά, αλλά πρόσθεσε ότι η επιλογή συνεχίζει να υπάρχει «τυπικά».

Ωστόσο άφησε ανοικτό χθες εάν αυτό θα επιλέξει. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο. Το SPD έχει αποκλείσει στο ομοσπονδιακό επίπεδο κάθε ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το αριστερό αυτό κόμμα.
Ωστόσο οι αποκαλούμενοι «κοκκινοκόκκινοι» συνασπισμοί αποδείχθηκαν λειτουργικοί σε ορισμένες από τις χώρες της πρώην ανατολικής Γερμανίας, αν και ουδέποτε δοκιμάστηκαν σε κάποιο από τα κρατίδια της άλλοτε δυτικής Γερμανίας.

Το κρατίδιο αυτό θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την Μέρκελ λόγω της βαρύτητάς του σε ό,τι αφορά την νομοθετική διαδικασία, καθώς έχει τέσσερις έδρες στην Μπούντεσρατ, την άνω βουλή—επί συνόλου 69. Εάν χάσει εντελώς το κρατίδιο, αυτό θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερο για την Μέρκελ να συνεργαστεί με το σώμα, στο οποίο κυριαρχούν το SPD και οι Πράσινοι.

Ανανέωση 23 45

Μικρές αλλαγές στα ποσοστά και στην κατανομή των εδρών δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με τους Χριστιανοδημοκράτες να πέφτουν στο 41,7% και στις 295 έδρες, τους Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, την Αριστερά στο 8,6% με 61 έδρες και τους Πράσινους στο 8,4% και 60 έδρες.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία απομακρύνεται από το όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,8%, όπως και οι Φιλελεύθεροι που περιορίζονται στο 4,7%.

Σύμφωνα με αυτή την πρόγνωση, η Άγγελα Μέρκελ δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, αλλά οι αναλυτές τονίζουν ότι οι διαφορές είναι πολύ μικρές για να μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια.

Ανανέωση 20 50

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ χαιρέτισε τη νίκη του κόμματός της στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές σήμερα ως ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ανακοινώσει τα σχέδιά της για την επόμενη κυβέρνηση.

«Αυτό είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα», είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη σε επευφημούντες υποστηρικτές της αφού ανακοινώθηκαν οι πρώτες προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Όλοι μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια για να τα καταστήσουμε μαζί χρόνια επιτυχίας για τη Γερμανία. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα προχωρήσουμε, αλλά σήμερα πρέπει να γιορτάσουμε!», πρόσθεσε η υποψήφια των CDU/CSU, το ποσοστό των οποίων τους δίνει ως και την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή.

Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχουν συγκεντρώσει οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές μετά το 1994 και ίσως επιτρέψει στην Μέρκελ να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση—κάτι που έχει να συμβεί από την εποχή του Κόνραντ Αντενάουερ, το 1957, όταν οι συντηρητικοί είχαν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία με το 50,2% των ψήφων.

Ο κεντροαριστερός αντίπαλός της Πέερ Στάινμπρουκ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του οποίου συγκέντρωσαν ένα ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 26% των ψήφων, είπε ότι εναπόκειται στην Μέρκελ να αποφασίσει πλέον τη σύνθεση της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κας Μέρκελ, πρέπει να βρει (κυβερνητικό εταίρο ώστε να εξασφαλίσει) την πλειοψηφία», είπε στους υποστηρικτές του.
Οι ηγέτες των Ελεύθερων Δημοκρατών, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του κόμματός τους, άφησαν να εννοηθεί ότι θα παραιτηθούν, αφού το FDP μοιάζει να οδεύει προς απώλεια όλων των κοινοβουλευτικών του εδρών.

«Αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που καταγράψαμε ποτέ», δήλωσε ο Ράινερ Μπρίντερλε, ο βασικός υποψήφιος των Φιλελεύθερων. «Δεν είναι το τέλος του κόμματος. Τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, αλλά το έργο μας θα συνεχιστεί». Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ανώτατο στέλεχος των Φιλελεύθερων, είπε πως το αποτέλεσμα σηματοδοτεί «τη χειρότερη ήττα που έχουμε υποστεί εδώ και δεκαετίες».
Ο Φίλιπ Ρέσλερ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος και υπουργός Οικονομικών, επίσης ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την ήττα του FDP.

Ανανέωση 20.12

Απόλυτη πλειοψηφία δίνουν —με μεγάλη επιφύλαξη— στο κόμμα της Άγγελας Μέρκελ τα τελευταία προγνωστικά του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD, σύμφωνα με τα οποία το CDU/CSU συγκεντρώνει 42,5% και 302 έδρες στην Μπούντεσταγκ.
Σύμφωνα με τα ίδια προγνωστικά, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, ενώ ακολουθούν τα κόμματα Η Αριστερά και Πράσινοι με ποσοστό 8% έκαστο και από 57 έδρες.
Οι Φιλελεύθεροι πέφτουν στο 4,6% και η Εναλλακτική για την Γερμανία παραμένει στο όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,9%.

Νωρίτερα

Το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγγελας Μέρκελ και το αδελφό τους βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις ομοσπονδιακές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν σήμερα, με 42% των ψήφων και βρίσκονται πολύ κοντά --χωρίς όμως να την εξασφαλίζουν προς το παρόν-- στην απόλυτη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ.
«Είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα», δήλωσε χαμογελώντας η Άγγελα Μέρκελ, χαιρετίζοντας την εκλογική νίκη του κόμματός της και προσθέτοντας ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητηθεί οποιοδήποτε σενάριο για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.
Με βάση τα έξιτ πολ που μετέδωσαν δύο δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα, τα ARD και ZDF, η συμμαχία των CDU/CSU αναμένεται να εξασφαλίσει από 297 ως 302 έδρες, σχεδόν τις μισές από τις 608 που έχει το σώμα.
Το ARD υπολόγισε ότι η μετακίνηση ψηφοφόρων στα κόμματα CDU/CSU έφτασε το 8,2% των ψηφοφόρων. Η μετακίνηση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι έγινε κυρίως σε βάρος των Γερμανών φιλελεύθερων, του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που μοιάζει να μένει εκτός βουλής, αφού υφίσταται πτώση 9,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές και περιορίζεται στο 4,7%.
Σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα θα απολέσει όλες τις έδρες του στη βουλή και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καθώς και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Φίλιπ Ρέσλερ, θα χάσουν τις θέσεις τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα