Γαλλία: Η συμμετοχή στις εκλογές υστερεί συγκριτικά με το '07

20:15 22/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Το ποσοστό της συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανήλθε -στις 18.00 ώρα Ελλάδας- στο 70,59% ανακοινώνει το υπουργείο Εσωτερικών.
Το 2007, την ίδια ώρα, το ποσοστό ήταν όμως 73,87%, προσθέτει η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις στον β' γύρο των προεδρικών, ο οποίος θα γίνει στις 6 Μαΐου, θα αναμετρηθούν : ο νυν πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί
και ο Φρανσουά Ολάντ, του Σοσιαλιστικού κόμματος.
Στη Γαλλία ξεκίνησε, σήμερα, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου Δημοκρατίας -με θητεία πενταετή- με μία πλειοψηφία εκλογέων ανήσυχη, όμως, για το πολύ υψηλό ποσοστό ανέργων (ζενίθ 12ετίας) και γενικώς τα αδύναμα οικονομικά αποτελέσματα της πενταετούς προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί.
Ο τελευταίος, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές που μίλησαν στο Ρόιτερς, "είναι στην τροχιά να γίνει ο πρώτος πρόεδρος Δημοκρατίας, που δεν επανεκλέγεται στο β'γύρο, ύστερα από παρέλευση 31 ετών".
Ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του 57χρονου Σαρκοζί είναι ο συνομίληκος Φρανσουά Ολάντ, του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία στη δραστικότερη φορολόγηση των πλούσιων εισοδημάτων με σκοπό τη χρηματοδότηση νέων θέσεων εργασίας και ειδικότερα "στο φορολογικό συντελεστή 75%, όταν το εισόδημα υπερβαίνει και το ένα εκατομμύριο ευρώ".
Αν στις 6 Μαΐου εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας της Γαλλίας ο Φρανσουά Ολάντ, θα είναι ο δεύτερος μετά από το 1958 από το χώρο της Αριστεράς, μετά από τον Φρανσουά Μιτεράν, τον νικητή της αναμέτρησης με τον ντ'Εστέν τον Μάιο 1981.
Οι κάλπες, σε όλη τη Γαλλία, κλείνουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας.
Στην πόλη Τιλ της επαρχίας Κορέζ, στην κεντρική Γαλλία, άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του ο κ. Ολάντ.
Η σύντροφός του δημοσιογράφος Βαλερί Τριερβελέρ εκμυστηρεύθηκε κατόπιν ότι "την διακατέχει πολύ μεγάλο άγχος".
"Εδώ γεννιέται η ελπίδα", ψιθύρισε ο υποψήφιος πρόεδρος σε μια εκλογέα, μετά απ τη δική του ψήφο.
"Μη θεωρήσετε σήμερα τίποτε ως δεδομένο" απηύθυνε επίσης έκκληση ο Ολάντ, υπαινισσόμενος το "φιάσκο" του 2002, όταν ο σοσιαλιστής υποψήφιος πρόεδρος δεν πέρασε στον β'γύρο των εκλογών.
Ο νυν πρόεδρος Σαρκοζί, συνοδευόμενος από την Πρώτη κυρία Κάρλα Μπρούνι, απλά ντυμένη, ψήφισε χαμογελαστός στο Νεϊγί, πλούσιο προάστιο του Παρισιού, αποφεύγοντας σήμερα τις δηλώσεις.
Σαρκοζί είναι ένα διχαστικό στοιχείο, ο Ολάντ εμπνέει εμπιστοσύνη", δήλωσε η 85χρονη Ελέν Μπουντό, που εξήλθε έγκαιρα από το νοσοκομείο και με τη βοήθεια του γιού της θα μπορέσει να ψηφίσει, στο χωριό Σαϊγιάντ στη δυτική Γαλλία.
Στο Καμπρέ (βόρεια Γαλλία) η κοινοτική σύμβουλος για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες Κλερ Μπερτεμέ δήλωσε ότι "Ο Σαρκοζί απέδειξε ότι είναι έμπειρος, σεαυτήν την οικονομική θύελλα, και ως εκ τούτου θα τον εμπιστευθώ ξανά".
Τρίτος υποψήφιος στη σειρά; Την ίδια ώρα, ζητούμενο παραμένει το ακριβές εκλογικό αποτέλεσμα, σήμερα, του υποψήφιου της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελε
Keywords
Τυχαία Θέματα