Γαλλία: Επιβραδύνεται η οικονομία

21:56 26/6/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας προβλέπεται να επιβραδυνθεί αισθητά το υπόλοιπο έτος και θα είναι για όλο το '12 σε ποσοστό 0,4%, ενώ για όλο το '11 ήταν σε ποσοστό 1,7%, ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία, INSEE.
Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ υπολογίζει σε ρυθμό ανάπτυξης 0,5% φέτος.
Για το γαλλικό ΑΕΠ, η INSEE αναμένει ότι θα παραμείνει το β' τρίμηνο φέτος στάσιμο, όπως ακριβώς και το πρώτο. 'Αναιρεί, δηλαδή, την προγενέστερη εκτίμηση ότι το β' τρίμηνο το ΑΕΠ
θα είχε αναιμική άνοδο 0,2% . Για τα γ' και δ' φετινά τρίμηνα η ίδια πηγή προβλέπει πλέον πολύ χλιαρή ανάπτυξη -0,1% στην πρώτη περίπτωση, και 0,2% στη δεύτερη.
"Η γαλλική οικονομία πρόκειται να υποφέρει από τη συρρίκνωση της εσωτερικής ζήτησης, κάτι που αποτελεί μειονέκτημα για τις εξαγωγές, ενώ κάνει προσπάθεια ανάταξης των δημόσιων οικονομικών μεγεθών", σχολίασε σήμερα ο επικεφαλής της διεύθυνσης οικονομικών συνθέσεων και μελετών της INSEE, κ. Ερίκ Ντιμπουά. Ο ίδιος επισήμανε ότι "η διολίσθηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου θα προσφέρει, πάντως, ένα πλεονέκτημα στις γαλλικές εξαγωγές και γενικά στη γαλλική ανταγωνιστικότητα".
Σε αυτήν την συγκυρία της άτονης ανάπτυξης, "το ποσοστό των ανέργων στο σύνολο του εργατικού δυναμικού θα συνεχίσει να ανεβαίνει, φθάνοντας την πρωτοχρονιά στο 9,9%, σε βάση 12μηνη, ακόμα και 10,3%, αν συνυπολογιστούν τα υπερπόντια εδάφη (ΤΟΜ) και διαμερίσματα (DOM). Πάντως, οι επιδοτούμενες νέες προσλήψεις θα αναχαιτίσουν αυτήν τη δυσμενή τάση", εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Ζαν-Φρανσουά Ουβράρ, ο υπεύθυνος στην INSEE για την αποτίμηση οικονομικής συγκυρίας.
Η INSEE εκτιμά ότι, η αγοραστική δύναμη των Γάλλων θα μειωθεί σε ποσοστό 1,2% φέτος, που είναι και η μεγαλύτερη μείωση μετά από το 1984 -ένας συνδυασμός μείωσης εισοδήματος και αύξησης φορολογίας--μετά την περυσινή ελαφρά αύξηση σε ποσοστό 0,5% .
Τέλος, η INSEE εκτιμά ότι λόγω της μείωσης της εσωτερικής ζήτησης, "πολλές γαλλικές επιχειρήσεις θα επιλέξουν, να μην εμπλουτίσουν τα αποθεματικά τους".
Keywords
Τυχαία Θέματα