Γαλλία: Δολοφονία τριών Κούρδων ακτιβιστριών

16:49 10/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Το κυριότερο κουρδικό κόμμα στην Τουρκία αξίωσε σήμερα να του δοθούν άμεσες εξηγήσεις από τη Γαλλία, μετά τη δολοφονία στο Παρίσι τριών Κούρδων ακτιβιστριών και κάλεσε να γίνουν διαδηλώσεις κατά της «σφαγής» αυτής.
«Αναμένουμε από τη Γαλλία να μας δώσει άμεσα διευκρινήσεις για τη δολοφονία αυτή, οι οποίες δεν θα χωρούν καμία αμφισβήτηση», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο συμπροεδρεύων του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
«Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι πως οι έρευνες για τις επιθέσεις αυτές, που πραγματοποιήθηκαν σε μία από τις πιο ζωντανές ζώνες του Παρισιού δεν πρόκειται να θαφτούν», προστίθεται στο κείμενο.
Ο Ντεμιρτάς κάλεσε επίσης όσους υποστηρίζουν, ή εκφράζουν συμπάθεια, στον κουρδικό σκοπό να διαδηλώσουν «σε όλα τα σημεία όπου βρίσκεται κουρδικός πληθυσμός» για να «αφορίσουν την σφαγή».
Ο επικεφαλής του BDP αντέδρασε επίσης έντονα στις δηλώσεις του αντιπροέδρου του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία Χουσεΐν Τσελίκ, ο οποίος υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» μέσα στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ). «Ενώπιον αυτής της στάσης, έρχομαι να θέσω την ακόλουθη ερώτηση: είμαστε βέβαιοι πως όσοι διατυπώνουν αυτήν την ερώτηση δεν είναι εκείνοι που σχεδίασαν αυτή τη σφαγή; Μήπως αυτός αποτελεί τον λόγο για την σπουδή τους αυτή;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς στον λογαριασμό του στο Τwitter.
Ο Ντεμιρτάς κι η συμπροεδρεύουσα Γκιουλτάν Κιζανάκ πρόκειται να μεταβούν στο Παρίσι για να παραστούν στην κηδεία των τριών δολοφονημένων γυναικών και να έλθουν σε επαφή με την γαλλική κυβέρνηση, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΒDP.
Οι τρεις Κούρδισσες ακτιβίστριες βρέθηκαν νεκρές με μία σφαίρα στο κεφάλι η καθεμιά χθες τη νύκτα μέσα στα γραφεία κουρδικής ένωσης στο Παρίσι. Μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται και η Σακίν Τζανσίζ, ιδρυτικό μέλος το 1978 του ΡΚΚ, που θεωρείται από την Άγκυρα τρομοκρατική οργάνωση.



Οι σχετικές δηλώσεις των Φρ. Ολάντ και Ρ. Τ. Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «φρικτή» την δολοφονία στο Παρίσι τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη τριών γυναικών που ανήκαν στην κουρδική μειονότητα, προσθέτοντας ότι γνώριζε το ένα από τα θύματα.

«Είναι φρικτό. . . αφορά τρία πρόσωπα εκ των οποίων η μία (ήταν) γνωστή σε εμένα και σε πολλούς πολιτικούς διότι μας συναντούσε συχνά», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ελπίζει ότι η δολοφονία στο Παρίσι των τριών ακτιβιστριών, περιλαμβανομένης της Σακινέ Τζανσίζ, ιδρυτικού μέλους του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), δεν θα διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγει η κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με τους αντάρτες διαμέσου του φυλακισμένου ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, δεν είναι ακόμα σαφές εάν και κατά πόσον τα θύματα δολοφονήθηκαν στο πλαίσιο μιας εσωτερικής διένεξης ανάμεσα σε μέλη του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος που αντιτίθενται στις συνομιλίες και εκείνους που τάσσονται υπέρ τους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Υπάρχουν εκείνοι που δεν το θέλουν αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στις συνομιλίες με στόχο τον αφοπλισμό του PKK.



Keywords
Τυχαία Θέματα