Γαλλία: Eργοδότες απαιτούν κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων

16:57 24/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Η Γαλλία θα πρέπει να καταργήσει την εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών, να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης και να μειώσει τον κατώτατο μισθό, αν θέλει να ελπίζει να μειώσει την χρόνια υψηλή ανεργία και να τονώσει την ανάπτυξη, υποστήριξε σήμερα η κύρια εργοδοτική οργάνωση της χώρας.

Η Medef ανακοίνωσε πως, αν εφαρμοσθούν, οι προτάσεις της θα βοηθήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια. Το ποσοστό ανεργίας στη
Γαλλία έχει κολλήσει πάνω από το 10%, ενώ τον Ιούλιο καταγράφηκαν σχεδόν 3,5 εκατ. άνθρωποι που ζητούσαν δουλειά.

Τα συνδικάτα αντέδρασαν οργισμένα νωρίτερα αυτό το μήνα όταν κάποιες από τις προτάσεις είχαν διαρρεύσει στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς να καλέσει όλα τα κόμματα να αποφεύγουν τις "προκλήσεις".

Ωστόσο ο επικεφαλής της Medef Πιέρ Γκατάζ δήλωσε πως είναι έτοιμος να υποστεί την πολεμική προκειμένου να προκαλέσει μια συζήτηση για το τι είναι αυτό που κρατάει πίσω τη γαλλική οικονομία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ ετοιμάζεται να θεσπίσει ένα νόμο που χαλαρώνει τους κανόνες που περιορίζουν τον ανταγωνισμό σε κανονιστικά ρυθμισμένους επαγελματικους τομείς και έχει σηματοδοτήσει ότι θα προχωρήσει επίσης στη χαλάρωση των ορίων στην εκπροσώπηση των εργαζομένων που οι εταιρείες υποστηρίζουν πως αποτελούν τροχοπέδη για τις προσλήψεις.

Εντούτοις ο Γκατάζ τον πιέζει να προχωρήσει περισσότερο και να βάλει τέλος στην εβδομάδα των 35 ωρών εργασίας που θεσπίσθηκε το 2000 από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, να επιτρέψει στις εταιρείες να παρακάμπτουν το νόμο περί ελάχιστου μηνιαίου μισθού ύψους 1.445 ευρώ, να καταργήσει δύο από τις 11 αργίες και να επιτρέψει την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, που τώρα απαγορεύεται για περιβαλλοντικούς λόγους.

Ζητάει επίσης να τεθεί μια οροφή στους φόρους που επιβάλλονται στις εταιρείες, την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων που διέπουν την εργασία και την αναθεώρηση του γενναιόδωρου συστήματος των επιδομάτων ανεργίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα