Γ. Στουρνάρας: Σημάδια ανάκαμψης από το β' εξάμηνο του 2013

21:40 2/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Σημάδια ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2013, αν και αναγνωρίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πηγές αβεβαιότητας, προσδοκά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «ΑΛΦΑ 9,89».
Σχετικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» δήλωσε, αιφνιδιασμένος ότι είχαν απαλειφθεί ονόματα λέγοντας: «Δεν το περίμενα. Ας περιμένουμε όμως τη Δικαιοσύνη να καταλήξει, ας μην προτρέχουμε. Υπάρχει και το
τεκμήριο της αθωότητας».
Τόνισε ότι για την ελληνική οικονομία υπάρχει ακόμη δύσκολος δρόμος, αλλά είπε πως ο προϋπολογισμός του 2012 παρά τη μεγάλη ύφεση πάει καλά. «Με ενημέρωσε πριν από λίγο ο κ. Σταϊκούρας ότι στο ενδεκάμηνο, σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, έχουμε πλεόνασμα σε σχέση με σημαντικό έλλειμμα πέρσι. Άρα είμαστε εντός στόχων. Μέσα στο Δεκέμβριο ο στόχος για ένα έλλειμμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί – και ίσως είμαστε και λίγο καλύτερα. Είμαι λίγο επιφυλακτικός, όμως, μέχρι να δω και τα τελευταία νούμερα» πρόσθεσε.
Παράλληλα, σημείωσε πως «οι άνθρωποι δεν θα ευημερήσουν εάν δεν ευημερήσουν πρώτα οι αριθμοί. Για να πάνε καλά οι άνθρωποι πρέπει να πάνε καλά και οι αριθμοί. Αυτό που λέγεται είναι ένας λαϊκισμός στην Ελλάδα, που ανάμεσα σε όλους τους μύθους έχουμε καλλιεργήσει και αυτόν».
Διαβεβαίωσε πως αν το πρόγραμμα εξελιχθεί ομαλά δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι οι πολίτες αυτή τη στιγμή περνούν πολύ δύσκολα, βρισκόμαστε όμως προς το τέλος της προσαρμογής και αυτό πρέπει να μας δίνει ελπίδα. Δεν είμαστε στην αρχή, είμαστε στο τέλος. Έχουμε καλύψει ήδη τα 2/3 της διαδρομής και τα επόμενα 2 χρόνια με τα μέτρα που έχουμε πάρει, τελειώνουμε. Άρα έχουμε δικαίωμα να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».
Αναφορικά με τη φοροδιαφυγή τόνισε πως «η φοροδιαφυγή, αλλά και η φοροαποφυγή, είναι ένα μείζον θέμα, γι’ αυτό και το "μίνι" φορολογικό νομοσχέδιο προσπαθεί να μοιράσει τα βάρη δικαιότερα, βάζει και τους ελεύθερους επαγγελματίες να φορολογούνται με διαφορετικό τρόπο, από το 2015 και τους αγρότες. Δεν μπορούμε μέσα σε μερικούς μήνες να διορθώσουμε τα λάθη από τη μεταπολίτευση και μετά».
Υπογράμμισε ακόμα ότι θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όσους φοροδιαφεύγουν και σημείωσε: «Αν κάποιος γνωρίζει ότι ακόμη και να πιαστεί δεν θα του επιβληθεί καμία ποινή έχει μεγάλο κίνητρο να φοροδιαφύγει. Αυτό το δεύτερο το κοιτάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα».

Σχετικά με το αν γίνονται έλεγχοι σε όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, ο υπουργός απάντησε «βεβαίως, γίνονται».

Ειδικά γι' αυτούς που «φιλοξενούνται» στη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Στουρνάρας γνωστοποιεί ότι «θα αρχίσουν να γίνονται και σε αυτή, αλλά προέχουν οι έλεγχοι στη μεγάλη, άλλη λίστα με τα 54.000 ονόματα που έβγαλαν χρήματα από το 2009 και μετά». Αν δεν δικαιολογούνται τα χρήματα από τις δηλώσεις θα επιβληθούν φόροι, διεμήνυσε ο κ. Στουρνάρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα