Γ. Μώραλης: Συνεργασία όλων των φορέων για δομικές και δραστικές αλλαγές

15:33 23/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο χρειάζεται δομικές και δραστικές αλλαγές σε όλους τους τομείς, για να γίνουν όμως αυτές χρειάζεται η συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων (Πολιτεία ΕΠΟ, ΠΑΕ, ΠΣΑΠ), αλλά και των ΜΜΕ και των φιλάθλων. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, Γιάννης Μώραλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα "sportandbusiness", με αφορμή τη διεξαγωγή στην Αθήνα
του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Ο επικεφαλής του συνεταιρισμού υποστήριξε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι ανάλογα με αυτά που υπάρχουν σε άλλες, πιο προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες και επισήμανε ότι η Σούπερ Λίγκα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου.
«H Super League διανύει φέτος τον έβδομο χρόνο ζωής της. Στο διάστημα αυτό έγιναν αξιόλογες προσπάθειες ανάπτυξης. Υπάρχουν όμως ακόμα πολλά και σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μία ουσιαστική βελτίωση του πρωταθλήματος της Super League, αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρώπης και η ελληνική Super League είναι ισότιμο μέλος των Ευρωπαϊκών λιγκών. Ίσως κάποιοι από εμάς να έχουν την τάση να θεωρούν ότι τα μεγάλα προβλήματα είναι δικό μας ελληνικό "προνόμιο", όμως στην πραγματικότητα και οι λίγκες των προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών αντιμετωπίζουν τα ίδια, αλλά και ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Ίσως ο θαυμασμός μας για το ποδοσφαιρικό προϊόν που παράγεται σε ορισμένες από αυτές, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα έχουν λύσει. Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μώραλης και συνέχισε:
«Είμαι βέβαιος ότι σε μια κοινωνία, σε μια οικονομία και γενικότερα σε έναν ολόκληρο κόσμο που αλλάζει, το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να μείνει στατικό ή ίδιο. Με δεδομένη, όμως, την σημερινή δύσκολη κοινωνικοοικονομική συγκυρία, η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο φορείς (ΠΑΕ, Πολιτεία, ΕΠΟ, ΠΣΑΠ, ΜΜΕ, φίλαθλοι) συνεργαστούν με ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια, σεβασμό και πάνω από όλα προγραμματισμό και υπομονή. Ξεκάθαρα, λοιπόν, πιστεύω ότι, αν δε γίνουν δομικές και δραστικές αλλαγές σε πολλούς τομείς, το ποδόσφαιρό μας δε θα μπορέσει εύκολα να περάσει στο στάδιο της επιθυμητής ανάπτυξης».
Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο που επιτελεί ο συνεταιρισμός στα γήπεδα διεξαγωγής των αγώνων του πρωταθλήματος, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα με τον χλοοτάπητα σε κάποια από αυτά, και κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, έτσι ώστε να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι συνθήκες για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους ποδοσφαιριστές, αλλά και οι υπηρεσίες που παρέχονται προς τους φιλάθλους. Επίσης, θεωρώ πως η νοοτροπία των παραγόντων, των ποδοσφαιριστών, των διαιτητών, των φιλάθλων, αλλά και των ΜΜΕ, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, καθώς όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο για την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου μας».
Keywords
Τυχαία Θέματα