Ευρωεκλογές 2014: Τα πρώτα ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας

19:08 1/3/2014 - Πηγή: E-Typos

Με έμπειρα και νέα στελέχη αλλά και με πρόσωπα-έκπληξη θα μπει η Ν.Δ. στη μάχη των ευρωεκλογών. Η αντίστροφη μέτρηση για την προεκλογική εκστρατεία έχει αρχίσει, οι συσκέψεις είναι συνεχείς και πυρετώδεις και από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπει στο τραπέζι των εισηγήσεων η περίφημη ονοματολογία.
«Μέχρι τώρα τίποτα δεν έχει κλειδώσει», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., ενώ στα σενάρια αν το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο θα πλαισιωθεί από προσωπικότητες χωρίς κομματική ταυτότητα απαντά: «Ολα είναι ανοιχτά».

Η λεωφόρος
Συγγρού έχει διαχωρίσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές χωρίς να θέλει να «καπελώσει» τους υποψηφίους, κάνοντας την αρχή με την απόφαση να μη δώσει «χρίσματα». Στη μάχη των ευρωεκλογών όμως θα κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός σε κάθε γειτονιά και σε κάθε χωριό προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, να ευαισθητοποιηθούν και να προσέλθουν στις κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στρατηγική της Ν.Δ. προβλέπει περιοδείες και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται η παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στόχος είναι το γαλάζιο ψηφοδέλτιο να «εκπροσωπείται» γεωγραφικά από όλη την επικράτεια ώστε να υπάρχει το «κίνητρο» για το κυνήγι του σταυρού σε κάθε περιφέρεια. Οπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, οι εισηγήσεις είναι έτοιμες και αναμένεται η απόφαση του πρωθυπουργού.

Ποιοι ακούγονται

Για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου, τα γαλάζια στελέχη επιθυμούν μια σύνθεση παλαιών και νέων στελεχών και εκτιμούν ότι τα πρόσωπα που θα μπουν στη μάχη του σταυρού θα εκπέμπουν εμπειρία και δυναμισμό.

Για τη Ν.Δ., θα ισχύσει -όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα- με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, το ασυμβίβαστο για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές σε σχέση με τη βουλευτική τους ιδιότητα. Η απόφαση αυτή μπορεί να προκάλεσε αρχικά αιφνιδιασμό σε πολλούς γαλάζιους βουλευτές που δεν έκρυβαν την επιθυμία τους να μπουν στην αρένα της ψήφου για μια θέση στην Ευρωβουλή, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις να πάρουν το ρίσκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι η νυν επικεφαλής Μαριέττα Γιαννάκου, η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα και η Νίκη Τζαβέλα (ευρωβουλευτής ΛΑ.Ο.Σ.) που προσχώρησε στη Ν.Δ. Κατά τις ίδιες πηγές έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Φαήλου Κρανιδιώτη, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., ενώ το μεγάλο βήμα αναμένεται να κάνει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Από τα ονόματα που κυκλοφορούν είναι της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, του καθηγητή και συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα Πολιτισμού Δημοσθένη Δαββέτα, του πρώην ευρωβουλευτή Μανώλη Μαυρομάτη, των δημοσιογράφων Γιώργου Κύρτσου και Μαριάνας Πυργιώτη.

Στο γαλάζιο επιτελείο αισιοδοξούν για το αποτέλεσμα των εκλογών για δύο λόγους: Πρώτον, λόγω των θετικών μηνυμάτων που θα υπάρχουν από τους εταίρους την άνοιξη για την πορεία της χώρας σε συνδυασμό με την αποκατάσταση των αδικιών μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα και, δεύτερον, επειδή εκτιμούν ότι αρκετοί ψηφοφόροι θα στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας και στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διγλωσσίας που κυριαρχεί στο εσωτερικό του και θα επιλέξουν άλλα κόμματα στην ευρωκάλπη.

Στήριξη στον Γιούνκερ

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν στη Ν.Δ. στην υποψηφιότητα του φιλέλληνα Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία στηρίζουν ο πρωθυπουργός και το κόμμα. Η διαδικασία ανάδειξης της υποψηφιότητας θα γίνει το διήμερο 6-7 Μαρτίου στο Δουβλίνο στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου θα δώσει το «παρών» ο Αντώνης Σαμαράς.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός με επιστολή του επισήμανε τη στήριξή του στο πρόσωπό του, αναγνωρίζοντας τη βοήθεια που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις, ειδικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Κατερίνα Κατσαβού
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα