Επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του ΤτΚ: Ομολόγησαν το κόλπο για τις βουλευτικές συντάξεις

01:55 12/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Πλήρης επιβεβαίωση και με τον πλέον επίσημο τρόπο στην αποκάλυψη του Τύπου της Κυριακής για τις διπλές βουλευτικές συντάξεις που «διέφυγαν» των νέων περικοπών κατά 20% ή 30% ήρθε χθες από την κυβέρνηση, με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών να παραδέχεται ότι αυτές οι μειώσεις «δεν εφαρμόστηκαν» και να ανακοινώνει ότι «θα εφαρμοστούν την 1η Απριλίου του 2013», ενώ σε όλους τους συνταξιούχους οι μειώσεις επιβλήθηκαν χωρίς καμία καθυστέρηση στις 31Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση
«Δεν έχουν εφαρμοσθεί και θα εφαρμοσθούν από 01.04.2013 (πληρωμή 31.03.2013), αναδρομικά από 01.01.2013,
οι μειώσεις των Βουλευτικών συντάξεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 4.093/2012, κατά 20% εφόσον λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και επισημαίνεται: «Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το μηχανογραφικό αρχείο δεν είναι ενημερωμένο για το εάν ο οποιοσδήποτε συνταξιούχος του Δημοσίου, και φυσικά και ο βουλευτής, λαμβάνει και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα. Αλλωστε για το λόγο αυτό δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα για κανένα συνταξιούχο είτε του Δημοσίου είτε άλλου ασφαλιστικού φορέα οι σχετικές διατάξεις του ν. 3.865/2010 και του ν. 4.051/2012, με βάση τις οποίες οι προβλεπόμενες από αυτές μειώσεις θα υπολογίζονταν επί του αθροίσματος των συντάξεων (περισσότερες από μία) που τυχόν λαμβάνει ο συνταξιούχος».

Παραδοχές
Στην ουσία, υπάρχει επίσημη παραδοχή μετά το μεγάλο θόρυβο που προκάλεσε η αποκλειστικότητα του Τύπου της Κυριακής αλλά και του Ελεύθερου Τύπου σε τρία ζητήματα:
1 Οτι οι περικοπές που προβλέπει ο νόμος 4.093 στην παράγραφο «θ» για τις βουλευτικές συντάξεις δεν εφαρμόστηκαν ακόμη, ενώ απεναντίας οι μειώσεις έγιναν χωρίς καμία καθυστέρηση στις συντάξεις 2 και πλέον εκατομμυρίων συνταξιούχων.
2 Οτι θα γίνουν καθυστερημένα τη Δευτέρα 1η Απριλίου επειδή δεν μπορούν να διασταυρωθούν τα μητρώα των συνταξιούχων βουλευτών για να εξακριβωθεί πόσοι εξ αυτών λαμβάνουν δεύτερη ή και τρίτη κύρια σύνταξη!
3 Οτι άλλαξε η σειρά με την οποία μπαίνουν οι περικοπές (πράγμα που δεν έχει συμβεί για καμία άλλη κατηγορία συνταξιούχων, πλην όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια), με αποτέλεσμα οι τελικές μειώσεις να είναι μικρότερες!
Ο,τι και όποτε δηλώσουν
Το αν τελικά οι περικοπές στις βουλευτικές συντάξεις αποδειχθούν… πρωταπριλιάτικες θα φανεί στην πορεία, καθώς, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ», οι συνταξιούχοι βουλευτές όπως και οι συνταξιούχοι δήμαρχοι, νομάρχες και κοινοτάρχες καλούνται να ενημερώσουν οι ίδιοι τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου αν λαμβάνουν δεύτερη ή τρίτη σύνταξη, καθώς και αν έχουν απασχόληση, προσκομίζοντας τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά των αποδοχών τους! Για την υποχρέωση αυτή τους έχουν ήδη αποσταλεί με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου 2013 τα σχετικά ειδοποιητήρια.Ωστόσο, στα εν λόγω ειδοποιητήρια δεν αναγράφεται προθεσμία και δημιουργείται εύλογα η απορία για το αν και κατά πόσον οι περικοπές, που, σύμφωνα με το υπουργείο, θα γίνουν την 1η Απριλίου, θα βασίζονται σε στοιχεία που θα προσκομίσουν οι συνταξιούχοι βουλευτές ή σε άλλα δεδομένα.
Το κόλπο
Οσο για τον τρόπο που θα γίνουν οι μειώσεις, στην ίδια ανακοίνωση επιχειρείται να δοθεί εξήγηση παραπέμποντας τις συντάξεις των βουλευτών στις διατάξεις του ειδικού μισθολογίου (σ.σ.: ενώ δεν είναι). Ενώ λοιπόν σε όλους τους συνταξιούχους κάθε νέα μείωση επιβάλλεται μετά από όσες έχουν προηγηθεί, στην περίπτωση των βουλευτικών και δημαρχιακών συντάξεων η νέα μείωση (20% ή 30%) μπαίνει πρώτη και μετά ακολουθούν αυτές που προηγήθηκαν! Με αποτέλεσμα μια βουλευτική σύνταξη από τις 2.900 ευρώ να μειώνεται στα 1.670 ευρώ και όχι στα 1.471 ευρώ που θα μειωνόταν αν η περικοπή κατά 20% ή 30% έμπαινε στο τέλος.
ΤΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝΜάχη ...επιβίωσης με 2.561 € το μήνα
Στην ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι οι βουλευτικές συντάξεις έχουν μειωθεί από το 2010 μέχρι σήμερα όπως όλες οι άλλες συντάξεις του Δημοσίου και ότι οι μειώσεις 5%-20% (ανάλογα με το ποσό της σύνταξης ή το άθροισμα των συντάξεων) έχουν ήδη εφαρμοσθεί και για τις βουλευτικές συντάξεις από 01.02.2013, όπως και για όλες τις συντάξεις του Δημοσίου. Η παρατήρηση αυτή, όμως, ούτε αναφέρθηκε, αλλά ούτε και αμφισβητήθηκε από τα γραφόμενα στο ρεπορτάζ του «ΤτΚ».Παρά ταύτα, αναφέρονται τα ποσά των βουλευτικών συντάξεων μετά τις μειώσεις που έγιναν σταδιακά στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Ετσι, όπως υποστηρίζει το υπουργείο:
* Η σύνταξη πρωθυπουργού (καθαρά ποσά) ήταν 4.679,48 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2009 και είναι 2.561,26 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013, με ποσοστό μείωσης54,73%.
* Η σύνταξη βουλευτή (πλήρης – καθαρά ποσά) ήταν 3.866,16 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2009 και είναι 1.975,96 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013, με ποσοστό μείωσης51,11%.
* Μετά τη διενέργεια και της νέας ειδικής μείωσης, η συνολική μείωση της σύνταξης των βουλευτών υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 60%.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα