Ένα έτος «ζωής» για το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

18:22 24/2/2014 - Πηγή: E-Typos
Το 1857 ο Γάλλος Φρανσουά Φεράλντι αναλαμβάνει το έργο του φωτισμού της Αθήνας με φωταέριο. Έκτοτε, το φωταέριο θα φωτίσει τους αθηναϊκούς δρόμους για περισσότερο από έναν αιώνα.

Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα, ιδρύθηκε για να καλύψει την ανάγκη της πόλης για δημόσιο φωτισμό. Η κομβική του θέση στην αρχή της οδού Πειραιώς οδήγησε στην
περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη της οδού στη μεγαλύτερη για αρκετές δεκαετίες βιομηχανική ζώνη της πόλης.

Στα τέλη του 19ου αιώνα η χρήση του φωταερίου επεκτάθηκε, καθώς η νέα για την εποχή μορφή ενέργειας χρησιμοποιήθηκε, εκτός από τον φωτισμό της πόλης, για πρώτη φορά στα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών τους αναγκών.

Από το 1938 η διοίκηση του εργοστασίου περιέρχεται στον δήμο Αθηναίων και το 1952 συστήνεται η Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών. Για 130 χρόνια το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας παρείχε φωτισμό στην πόλη, μέχρι το 1984, οπότε έκλεισε οριστικά.

Τριάντα χρόνια μετά, στον ίδιο χώρο, που τη δεκαετία του '80 χαρακτηρίστηκε μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού, φιλοξενείται το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου περιλαμβάνει έναν μουσειακό περίπατο με 13 στάσεις. Μέσα από αυτόν ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, να παρακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, να γνωρίσει τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα παλαιά μηχανήματα, αλλά και τις συνθήκες εργασίας της εποχής.

Τα εκθέματα του εργοστασίου (εξοπλισμός, εργαλεία) συμπληρώνουν φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από προβολές και συνεντεύξεις εργαζόμενων και κατοίκων της περιοχής.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου συμπλήρωσε έναν χρόνο λειτουργίας και γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια με εκδήλωση χτες,Κυριακή, στην «Τεχνόπολις».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα