ΕΕ: Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,2% το δεύτερο τρίμηνο

14:52 6/9/2012 - Πηγή: E-Typos
Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2012, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eurostat, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική της εκτίμηση που είχε δώσει στην δημοσιότητα τον περασμένο μήνα.
Οικονομολόγοι αναμένουν η παρατεταμένη κρίση χρέους να ωθήσει την 17μελή ευρωζώνη σε ύφεση για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, με το ακαθάριστο προϊόν της να αναμένεται να μειωθεί 0,3% το 2012.
Η πτώση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε παρά την αύξηση κατά 1,3% των εξαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9%.
Δείχνοντας την αδυναμία της οικονομίας της ευρωζώνης, οι δαπάνες των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 0,8% το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,2%.
Το συνολικό αυτό ποσοστό όμως αποκρύπτει τις σημαντικές διαφορές και αποκλίσεις ανά χώρα της ευρωζώνης: η Γερμανία (+0,3%), η Ολλανδία (+0,2%), η Αυστρία (+0,2%) αντιστέκονται, έστω οριακά, στην ύφεση, η δραστηριότητα στη Γαλλία παρέμεινε στάσιμη (0%), ενώ η Ισπανία (-0,4%), το Βέλγιο (-0,6%), η Ιταλία (-0,7%) συνέχισαν να πλήττονται από την ύφεση, η Φινλανδία είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται (-1,1%) ενώ και η Πορτογαλία (-1,2%) συνέχισε να βλέπει πτώση του ΑΕΠτης.
Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του2011, το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,5%.
Στο σύνολο των 27, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,1% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και 0,3% σε ετήσια βάση.
Keywords
Τυχαία Θέματα