ΔΠΔ: Επικεφαλής, εκστρατείας "εθνοκάθαρσης" στη Βοσνία ο Κάρατζιτς

17:21 29/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Οι εισαγγελείς για εγκλήματα πολέμου ολοκλήρωσαν την υπόθεσή τους εναντίον του πρώην αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, δηλώνοντας πως ο κατηγορούμενος ήταν «κινητήρια δύναμη» και βρισκόταν σταθερά επικεφαλής μιας γενοκτονικής εκστρατείας για την «αποκάθαρση» της Βοσνίας από τον μη σερβικό πληθυσμό της.

Οι εισαγγελείς επιδιώκουν τη μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον Ρ. Κάρατζιτς, κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995), ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους.

Ολοκληρώνοντας
τέσσερα χρόνια ακροαματικών συνεδριάσεων, ο εισαγγελέας Άλαν Τίγκερ είπε στους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία ότι ο Ρ. Κάρατζιτς είχε καυχηθεί εκείνη την εποχή για την πρόθεσή του να εξαλείψει τον μη σερβικό πληθυσμό.

«Έπειτα από εκατοντάδες μάρτυρες, 80.000 σελίδες πρακτικών και 10.000 τεκμήρια, η πολιτική της εθνικής αποκάθαρσης έχει επιτέλους εκτεθεί. Και ο Κάρατζιτς ήταν η κινητήρια δύναμή της», δήλωσε ο κ. Τίγκερ.

Ο Ρ. Κάρατζιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία για το φόνο άνω των 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών από τη Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας σκότωσαν αιχμαλώτους αφού τους μετέφεραν σε ειδικές τοποθεσίες.

Θεωρείται επίσης υπεύθυνος για την πολιορκία του Σαράγεβο, της πρωτεύουσας της Βοσνίας, η οποία διήρκεσε 43 μήνες και κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 5.000 άμαχοι.
Keywords
Αναζητήσεις
βοσνια διαβιωση
Τυχαία Θέματα