ΔΠΔ: Διακόπηκε η έρευνα για εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστίνιων

20:00 3/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Η προκαταρκτική έρευνα που διεξάγει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρεται να διέπραξε ο ισραηλινός στρατός διακόπηκε σήμερα, μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς της Παλαιστίνης.

Οι εισαγγελικές αρχές "εκτιμούν ότι επαφίεται στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ (...) να αποφασίσουν εάν η Παλαιστίνη αποτελεί ή όχι κράτος", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που
δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του γραφείου του εισαγγελέα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε ζητήσει στις 22 Ιανουαρίου 2009 από το ΔΠΔ να εξετάσει "τις ενέργειες που διαπράχθηκαν στο παλαιστινιακό έδαφος από την 1η Ιουλίου 2002". Ο Παλαιστίνιος υπουργός Δικαιοσύνης είχε μάλιστα συναντηθεί με τον εισαγγελέα Λουίς Μορένο-Οκάμπο, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, για να του ζητήσει να ερευνήσει τα "εγκλήματα πολέμου" που, όπως υποστήριξε, διέπραξε ο ισραηλινός στρατός και κυρίως την επιχείρηση κατά της οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τον Δεκέμβριο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009.

Στο έγγραφο που κατέθεσε το 2009 η Παλαιστινιακή αρχή αναγνώρισε τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ όμως το Καταστατικό της Ρώμης (με το οποίο ιδρύθηκε το Δικαστήριο) προβλέπει ότι μόνο ένα κράτος μπορεί να δεχτεί τη δικαιοδοσία του.

Η Παλαιστίνη έχει αναγνωριστεί ως κράτος, στο πλαίσιο διμερών σχέσεων, από "περισσότερες από 130 χώρες και ορισμένους διεθνείς οργανισμούς", σημειώνει το γραφείο του εισαγγελέα που υπενθυμίζει ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει χορηγήσει στην Παλαιστίνη καθεστώς "παρατηρητή" και όχι "κράτους μη μέλους".
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΠΔ, Διακόπηκε, Ισραήλ, Παλαιστίνιων,dpd, diakopike, israil, palaistinion