Δουβλίνο: Το Eurogroup ενέκρινε -ως είχε- το πρόγραμμα δανεισμού της Κύπρου

16:16 12/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τις λεπτομέρειες του διεθνούς προγράμματος δανεισμού της Κύπρου, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σήμερα στο Δουβλίνο.

Στο κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρεται ότι αυτό «καλωσορίζει τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Κύπρο και τους θεσμούς της τρόικας για (. . .) το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής».

Ακόμη το Eurogroup «σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι κυπριακές αρχές εφάρμοσαν αποφασιστικά μέτρα εκκαθάρισης, αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αντιμετωπιστεί η εύθραυστη και μοναδική κατάσταση του χρηματοοικονομικού τομέα» στην Κύπρο.

Η Λευκωσία δεν ζητεί επιπλέον χρήματα από τους πιστωτές της

Η Κύπρος εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν νωρίτερα τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για να βοηθηθεί η πληγείσα οικονομία της, όμως δεν ζητεί μεγαλύτερη βοήθεια από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ από την υπεσχημένη των 10 δισεκ. ευρώ, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία προς τους δημοσιογράφους ότι θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι για να δώσουν στην Κύπρο επιπλέον βοήθεια δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης του νησιού.

Αυτό τροφοδότησε εικασίες στις χρηματαγορές ότι η Κύπρος μπορεί να πιέζει τις Βρυξέλλες για περισσότερα χρήματα.

"Η επιστολή από τον πρόεδρο Αναστασιάδη δεν έχει καμιά σχέση με αίτημα για περισσότερα χρήματα από το ποσό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μιχάλης Κουμίδης που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες.

"Πρόκειται για ένα αίτημα για περισσότερη υποστήριξη και χρηματοπιστωτική βοήθεια από τους εταίρους μας στην ΕΕ μεσοπρόθεσμα λόγω της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Κύπρος", διευκρίνισε.

"Για παράδειγμα, ζητάει να βρεθούν τρόποι να χρησιμοποιηθούν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ με καλύτερους τρόπους για να βοηθηθεί η Κύπρος", πρόσθεσε ο Μιχάλης Κουμίδης.

Εξάλλου ένας αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως "υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση για το θέμα αυτό σήμερα το πρωί στον Τύπο", αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη για την επιστολή προς τους Μπαρόζο και Ρομπάι.

"Οι Κύπριοι ζητούν βοήθεια με τη μορφή τεχνικής αρωγής με απορρόφηση διαρθρωτικών κεφαλαίων, κάτι που δεσμευθήκαμε να προσφέρουμε μέσω της 'Task Force για την Κύπρο' που δημιουργείται", δήλωσε ο εν λόγω ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι μέχρι 10 δισεκ. ευρώ και όλοι συμφωνούν σ' αυτό, της Κύπρου περιλαμβανομένης", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Μ. Φέκτερ: Για την Κύπρο το πακέτο βοήθειας παραμένει στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ

Δεν υπήρξε συζήτηση για την παροχή στην Κύπρο μεγαλύτερης χρηματοδοτικής βοήθειας και δεν πρόκειται να αλλάξει το ύψος της βοήθειας που θα της χορηγηθεί, το οποίο παραμένει στα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, σε Αυστριακούς δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίασης της διήμερης άτυπης συνόδου της Ευρωομάδας στο Δουβλίνο.

Όπως είπε, εξαιτίας των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο, υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία κι ως εκ τούτου ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα είναι ο αναμενόμενος, χρειάζονται λίγο περισσότερα χρήματα, αν και η βοήθεια που παρέχεται στην Κύπρο δεν θα επηρεαστεί, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό παραμένει στα δέκα δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με την ίδια, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν και τη συνεισφορά της Ρωσίας, για την οποία, όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή διεξάγονται διμερείς διαπραγματεύσεις, ενώ καθοριστικής σημασίας εξακολουθεί να είναι η αναδιάρθρωση των τραπεζών και από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό ταμείο υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος της Κύπρου το 2020 θα είναι περίπου στο 105% του ΑΕΠ της.

Προσερχόμενη νωρίτερα στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι η Κύπρος δεν πρέπει να επωμισθεί ένα «δυσβάστακτο χρέος», έτσι ώστε να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της, ταυτόχρονα όμως «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, στο οποίο θα παρέχουμε συνεχώς βοήθεια», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις πληροφορίες περί αύξησης των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου σε 23 δισεκατομμύρια ευρώ, η ίδια είχε αναφέρει πως οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στο πλαίσιο της συνεδρίασης, τονίζοντας παράλληλα ότι «εάν οι αριθμοί δεν ευσταθούν, τότε δεν θα υπάρξει και η συναίνεση των εθνικών κοινοβουλίων».

Όπως έγινε γνωστό, η σχετική συζήτηση στο αυστριακό κοινοβούλιο για την Κύπρο έχει οριστεί να διεξαχθεί την 22α Απριλίου, ενώ θα προηγηθεί και συνεδρίαση της υποεπιτροπής για θέματα που αφορούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Keywords
Τυχαία Θέματα