ΔΝΤ: Έκθεση για το δημόσιο χρέος των αναπτυγμένων οικονομιών

14:31 18/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Μέχρι το τέλος του 2012 θα έχουν απορροφηθεί τα δύο τρίτα περίπου της παγκόσμιας αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων από τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (fiscal monitor report), αλλά τονίζει ότι το χρέος θα μείνει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο ως κληρονομιά της κρίσης.
Σύμφωνα με την έκθεση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα,
το χρέος της γενικής κυβέρνησης στις αναπτυγμένες οικονομίες θα αυξηθεί κατά επιπλέον 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα φθάσει κατά μέσο όρο το 109% του ΑΕΠ το 2015, υπό την καθοδήγηση του χρέους της Ιαπωνίας, τη Βρετανίας και των ΗΠΑ. Αντίθετα, τα επίπεδα του χρέους των αναδυόμενων οικονομιών αναμένεται να μειωθούν στο 35% του ΑΕΠ το 2013 από το 38% του ΑΕΠ που ήταν κατά μέσο όρο το 2011, με τη βοήθεια της ισχυρής ανάπτυξής τους και των χαμηλών επιτοκίων.
Η έκθεση σημειώνει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ανεπτυγμένων οικονομιών βρίσκονται σε πορεία μείωσης κατά 1% του ΑΕΠ εφέτος και λίγο περισσότερο το 2013, ένας ρυθμός που θεωρείται κατάλληλος για το περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης στο οποίο κινούνται οι οικονομίες αυτές. Τα επίπεδα του χρέους (ως ποσοστό του ΑΕΠ) αναμένεται ότι θα έχουν σταθεροποιηθεί το 2015 στις περισσότερες χώρες, με την υπόθεση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά και ότι η ανάπτυξη θα συνεχισθεί.
Η έκθεση τονίζει, ωστόσο, ότι η ισορροπία είναι εύθραυστη και ότι η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που είναι ευάλωτες ακόμη και σε μικρά οικονομικά σοκ που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το προφίλ του χρέους τους.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία δεν θα επιτύχουν τους στόχους τους για το δημοσιονομικό έλλειμμα εφέτος και το 2013 λόγω της ασθενούς ανάπτυξης. Το ΔΝΤ αναμένει ένα έλλειμμα 6% του ΑΕΠ της Ισπανίας εφέτος έναντι στόχου 5,3% του ΑΕΠ και ένα έλλειμμα 5,7% του ΑΕΠ για το 2013 έναντι στόχου 3% του ΑΕΠ.
Η έκθεση προειδοποιεί τις υπερχρεωμένες χώρες να αποφύγουν τη θεραπεία - σοκ των μεγάλων και εμπροσθοβαρών μειώσεων στον προϋπολογισμό. "Μία πολύ μικρή δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά η πολύ μεγάλη προσαρμογή ενέχει τον κίνδυνο να υπονομευθεί η ανάκαμψη και, με τον τρόπο αυτό, μπορεί επίσης να προκληθεί ανησυχία στις αγορές", αναφέρει η έκθεση.
Keywords
Τυχαία Θέματα