Δημοσκόπηση για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Μάχη Καμίνη - Άρη στο Β' γύρο

19:20 26/4/2014 - Πηγή: E-Typos



Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές στην Α’ Αθηνών η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 15,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 15,1%


Σε ντέρμπι ανάμεσα στον Γιώργο Καμίνη και τον Αρη Σπηλιωτόπουλο εξελίσσεται η προεκλογική μάχη με φόντο την κάλπη του Μαΐου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας
VPRC, που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ο εκλεκτός της Ν.Δ. πλησιάζει το νυν δήμαρχο και παράλληλα απομακρύνεται από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, με τη διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στο 2,2%.
Στην ίδια έρευνα, εκτός μάχης εμφανίζεται ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ πτωτική είναι η πορεία του Ηλία Κασιδιάρη, με μονοψήφιο αριθμό στην πέμπτη θέση. Στη λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν ότι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες του Μαΐου τόσο οι «μετοχές» του Αρ. Σπηλιωτόπουλου θ’ ανεβαίνουν, λέγοντας πως στο «δίπολο» Καμίνης - Αρης ο υποψήφιος που υποστηρίζει η Ν.Δ. μπορεί να επικρατήσει με τις θέσεις και τις προτάσεις του απέναντι στα «πεπραγμένα» του νυν δημάρχου Αθηναίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση ικανοποίησης για τον Γ. Καμίνη δυσαρεστημένοι δηλώνουν το 65% των ερωτηθέντων απέναντι στο 32% που απαντά «ικανοποίηση».

Ο δεύτερος στόχος της Ν.Δ. είναι να διευρυνθεί η διαφορά του Αρ. Σπηλιωτόπουλου από τον υποψήφιο που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί μέσα από το γενικότερο πολιτικό κλίμα που διαγράφεται με τις θετικές εξελίξεις στο χώρο της οικονομίας και την εσωκομματική κρίση που μαστίζει το κόμμα της Κουμουνδούρου.
Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου ο Γ. Καμίνης έχει υποχωρήσει από το 20% και εμφανίζει ποσοστό 19,5%, ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος καταγράφει 17%, ο Γ. Σακελλαρίδης 14,8%, ο Ν. Κακλαμάνης 8%, ο Ηλ. Κασιδιάρης 7%, ο Βασίλης Καπερνάρος 3,8%, ο Νίκος Σοφιανός 3,4%, ο Νίκος Αβραμίδης 3%, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος 2,2%, η Ιωάννα Κοντούλη 2,2%, ο Πέτρος Κωνσταντίνου 0,5%, ο Μάριος Στρόφαλης 0,5% και ο Ιωάννης Σακκάς 0,1%. Οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται στο 11,9%, ενώ αποχή, λευκό ή άκυρο επιλέγει το 5,6%.

Οι ευρωεκλογές
Ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, καθώς το 47% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο. Στην έρευνα της VPRC η Ν.Δ. προηγείται οριακά του ΣΥΡΙΖΑ με 0,4%, τρίτη δύναμη, αλλά με μειωμένα ποσοστά εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή, η οποία ισοδυναμεί με το Ποτάμι, ενώ «εξαφανισμένη» είναι η ΔΗΜ.ΑΡ.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές στην Α’ Αθηνών, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 15,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,1%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, το Ποτάμι 5,2%, η Ελιά 3,2%, το ΚΚΕ 2,7%, οι ΑΝ.ΕΛ. 2,7%, η ΔΗΜ.ΑΡ. 0,6%, ενώ «άλλο κόμμα» ψηφίζει το 3,2%. Στην ερώτηση τι είναι το «άλλο κόμμα», οι Γέφυρες συγκεντρώνουν 0,8%, από 0,5% οι Οικολόγοι-Πράσινοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΛΑ.Ο.Σ. 0,2%, όπως και η Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό, η Ενωση Κεντρώων και το Παναθηναϊκό Κίνημα. «Κάποιο άλλο κόμμα» απαντά το 0,6%.
Στη λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν ότι όσο βαδίζουμε προς την κάλπη και ξεδιπλώνεται ο πολιτικός λόγος των κομμάτων, τότε η εικόνα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει. Το στοίχημα για τη Ν.Δ. είναι να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της στην Α’ Αθηνών χωρίς να επιδιώκει την πόλωση. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαφάνηκε και από τη διακήρυξη του κόμματος για τις ευρωεκλογές, θα επιδιώξει την πόλωση και τη μετωπική σύγκρουση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα