Δηλώσεις Χριστόφια για την επίσκεψη του Λ. Παπαδήμου στη Λευκωσία

18:15 4/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα και ασφαλώς το Κυπριακό αποτελούν τα βασικά θέματα των συζητήσεων που θα έχουν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη Λευκωσία που ξεκινά από αύριο.

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΑΜΠΕ, ο Κύπριος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί
το κύριο στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού, δηλώνει ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και κάνει σαφές ότι Κύπρος και Ελλάδα απορρίπτουν με αποφασιστικό τρόπο τις όποιες μεθοδεύσεις περί τετραμερούς διάσκεψης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, εφ όσον υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, τότε, δηλώνει ο Κύπριος πρόεδρος, θα συζητηθεί και η σύνθεση της.

Σχετικά τονίζει ότι η θέση του είναι ότι σε αυτή τη διάσκεψη θα συμμετέχουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κοινότητες.

Αναλυτικά οι απαντήσεις του Κυπρίου προέδρου στις ερωτήσεις του ΑΜΠΕ:

ΕΡ: Δεδομένης της κρίσιμης χρονικής συγκυρίας για την Κύπρο και την Ελλάδα ποια σημασία αποδίδετε την αυριανή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού;

ΑΠ: Οι επισκέψεις στην Κύπρο, των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, είναι πάντοτε πολύ σημαντικές. Κύπρος και Ελλάδα, ως δύο ανεξάρτητα κράτη, διατηρούν αδελφικές σχέσεις. Αυτή η σχέση υπογραμμίζεται και ανανεώνεται κάθε φορά που είτε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέπτεται την Ελλάδα, είτε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ή ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Κύπρο. Το ίδιο θα γίνει και τώρα με την παρουσία του κ. Παπαδήμου, τον οποίο με μεγάλη χαρά θα υποδεχθούμε στην Κύπρο. Υπάρχει ένας συνεχής συντονισμός και μια διαρκής συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών σε πάρα πολλά ζητήματα, με κορυφαίο ασφαλώς το Κυπριακό. Η Ελλάδα αποτελεί το κύριο στήριγμα της Κύπρου, στον αγώνα που διεξάγουμε για επίλυση του Κυπριακού, τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού και την επανένωση του τόπου και του λαού μας.

ΕΡ: Ποια είναι τα βασικά θέματα, που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες σας;

ΑΠ: Στην ατζέντα της συζήτησης βρίσκονται διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα. Ασφαλώς πρώτο θέμα είναι το Κυπριακό. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο ενόψει των αποφάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και με φόντο την έλλειψη προόδου λόγω της αρνητικής και άτεγκτης στάσης της τουρκικής πλευράς. Είναι σαφές ότι Κύπρος και Ελλάδα απορρίπτουν με αποφασιστικό τρόπο τις όποιες μεθοδεύσεις περί τετραμερούς διάσκεψης. Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα συζητήσουμε, επίσης, ζητήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το θέμα της ενέργειας, αλλά και θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στην περιοχή.

ΕΡ: Υπάρχει σχέδιο για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών για
Keywords
Τυχαία Θέματα