Διεθνής προσωρινή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν - Αιχμές και αντιδράσεις από το Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε σήμερα να καθησυχάσει τον επιφυλακτικό ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την προσωρινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην οποία κατέληξε η Τεχεράνη με τις έξι δυνάμεις, και τον διαβεβαίωσε ότι θέλει να ξεκινήσει άμεσα τις διαβουλεύσεις με το Ισραήλ για το θέμα αυτό, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο με προορισμό το Σιάτλ.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού
Οίκου Τζος Ερνεστ είπε στους δημοσιογράφους που συνόδευαν τον πρόεδρο στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One ότι οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τον κοινό τους στόχο να αποτραπεί η Τεχεράνη από την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

"Συνεπείς ως προς την δέσμευσή μας για στενές διαβουλεύσεις με τους ισραηλινούς φίλους μας, ο πρόεδρος είπε στον πρωθυπουργό ότι θέλει οι ΗΠΑ και το Ισραήλ να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις σχετικά με την προσπάθειά μας να διαπραγματευτούμε μία οριστική συμφωνία", είπε ο Ερνεστ.
"Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή τους απέναντι στο Ισραήλ, το οποίο έχει σοβαρούς λόγους να είναι επιφυλακτικό σχετικά με τις προθέσεις του Ιράν", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, έχοντας δίπλα της όλους τους υπουργούς που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανέγνωσε στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη κοινή δήλωση ανακοινώνοντας «μια συμφωνία για ένα σχέδιο δράσης».

Η Αστον αναφερόμενη στο περιεχόμενο της συμφωνίας στο οποίο δεν επεκτάθηκε τόνισε: «Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας και να το κάνουμε με σεβασμό προς την κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν».

Το Ισραήλ κατήγγειλε την «κακή συμφωνία» στη Γενεύη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τονίζοντας ότι η Τεχεράνη «πήρε αυτό που ήθελε», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Keywords
Τυχαία Θέματα