Διαβάστε στον ΕΤ: Ανάσες στα νοικοκυριά δίνει η κυβέρνηση με νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων

15:27 27/9/2014 - Πηγή: E-Typos

Από την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει το νέο σύστημα καταβολής ΦΠΑ, μια «ένεση» ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις



Το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να προχωρήσει στη μείωση των τεκμηρίων μόνο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα στα εισοδήματα του 2014, τα οποία θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2015.

Εξετάζεται και η μείωση των τεκμηρίων απόκτησης ακίνητης περιουσίας, αλλά και των αντικειμενικών αξιών που θα ελαφρύνει και τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα, όπως ο ΕΝΦΙΑ.



Εμπλουτισμό του «πακέτου» των φορο-ελαφρύνσεων και με άλλα μέτρα ευνοϊκά για τους πολίτες, όπως οι μειώσεις στα τεκμήρια των Ι.Χ., στα τεκμήρια απόκτησης ακινήτων και στις αντικειμενικές αξίες σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία προς πιο αισιόδοξη κατεύθυνση, δίδοντας πραγματικές ανάσες στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοινωθείσα από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά δέσμη φορο-ελαφρύνσεων - που ήδη έχει αρχίσει να υλοποιείται με την προώθηση στη Βουλή των ρυθμίσεων για τις μειώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (για εκτός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα και για κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα) και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης- δεν αποκλείεται να ενισχυθεί και με περαιτέρω μέτρα τα οποία ήδη εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών και προβλέπουν:

1) «Κούρεμα» στα τεκμήρια διαβίωσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων για τα εισοδήματα του έτους 2014. Πριν από την πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, η οποία τοποθετείται χρονικά το 2016 (για τα εισοδήματα του έτους 2015), το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να προχωρήσει στη μείωση των τεκμηρίων μόνο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα για τα εισοδήματα του 2014, τα οποία θα αποτυπωθούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2015. Η μείωση των τεκμηρίων (π.χ. σε ποσοστό 30%) αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς φορολογούμενους, κυρίως χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και μικρομεσαίους επαγγελματίες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια πιάνονταν στην «παγίδα» των τεκμηρίων και δεν φορολογούνταν για τα εισοδήματα που πραγματικά αποκτούσαν αλλά για πολύ μεγαλύτερα ποσά τα οποία προκύπτουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης.

2) Μείωση των τεκμηρίων απόκτησης ακίνητης περιουσίας. Μελετάται μια νέα ρύθμιση, με την οποία το ύψος του τεκμηρίου απόκτησης ακινήτου θα αποσυνδέεται από την αντικειμενική αξία η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερη, ακόμη και διπλάσια ή τριπλάσια από την εμπορική αξία του ακινήτου. Δηλαδή για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τη δαπάνη απόκτησης ακινήτου εξετάζεται να λαμβάνεται υπόψη ως τιμή αγοράς του ακινήτου όχι η αντικειμενική αξία όπως ισχύει σήμερα αλλά η πραγματική τιμή πώλησης του ακινήτου, η οποία είναι πολύ χαμηλότερη.

3) Μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από το 2015. Η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί εδώ και μερικούς μήνες εισηγείται τη μείωση των αντικειμενικών αξιών από το 2015, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα, προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά, αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές. Η μείωση των αντικειμενικών θα ελαφρύνει και τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα όπως ο ΕΝΦΙΑ. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η μεσοσταθμική μείωση κατά 15% στις αντικειμενικές αξίες σε επίπεδο χώρας, ενώ στην Αττική η διόρθωση των τιμών θα είναι γύρω στο 13% μεσοσταθμικά. Υπάρχουν, ωστόσο, και περιοχές στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει μείωση κατά 30%-40%, κυρίως στις υποβαθμισμένες γειτονιές του Κέντρου και στα ακριβά βόρεια προάστια.

Τα τρία προαναφερθέντα μέτρα θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς του 2016 και των επομένων ετών. Συνεπώς, τυχόν προώθησή τους άμεσα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο σχεδιασμό του Προϋπολογισμού του 2015.

Οπως είναι εξάλλου ήδη γνωστό, το «πακέτο» των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων που η κυβέρνηση προτίθεται να εντάξει στον Προϋπολογισμό του 2015 προβλέπει:

α) Νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία: Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για μικρές οφειλές έως 15.000 ευρώ την εξόφλησή τους έως 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερα χρέη η αποπληρωμή τους θα μπορεί να φθάνει τις 48-72 μηνιαίες δόσεις. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, οι οποίες θα φθάνουν μέχρι και το 90% στις περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών. Θα προβλέπει επίσης και μείωση του επιτοκίου, με το οποίο επιβαρύνεται κάθε μήνας εκπρόθεσμης καταβολής.

β) Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται με συντελεστές 1%-4% σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το βασικό σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το 2016, αλλά «ψαλιδισμένης» τουλάχιστον κατά 30% από την 1η Ιανουαρίου 2015.

γ) Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και μετά το τέλος του έτους, καθώς και των ισχυουσών λοιπών εκπτώσεων και φοροαπαλλαγών στον ΦΠΑ.

δ) Μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματος. Σχεδιάζεται η σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων από το 42% στο 32% και του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων από το 26% στο 15%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα θα γίνει σε βάθος πενταετίας με ρυθμό δύο ποσοστιαίων μονάδων ανά έτος.

Εν τω μεταξύ, από την 1η Οκτωβρίου θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα καταβολής του ΦΠΑ, το οποίο αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 500.000 ευρώ. Με το νέο σύστημα η καταβολή του ΦΠΑ θα πραγματοποιείται μόνο εφόσον το τιμολόγιο έχει εξοφληθεί, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα