Διαβάστε στον "Ε.Τ": 40.000 πολυτελή αυτοκίνητα με… πινακίδες από τη Βουλγαρία

13:53 7/11/2013 - Πηγή: E-Typos
«Αιμορραγία» εκατομμυρίων ευρώ σημειώνεται από τους Ελληνες που αγοράζουν πολυτελή αυτοκίνητα στη Βουλγαρία, βάζουν πινακίδες κυκλοφορίας της γειτονικής χώρας, αλλά συνεχίζουν να ζουν, να εργάζονται και να κινούνται στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, ο οποίος κατά βάση δεν θεωρείται παράνομος, το Ελληνικό Δημόσιο χάνει ένα «βουνό χρήματα» από τέλη κυκλοφορίας και φόρο
πολυτελείας! Μάλιστα, αρμόδιοι φορείς της γειτονικής χώρας υπολογίζουν σε 40.000(!) τους Ελληνες που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία!

Γλιτώνουν φόρους
Mercedes, BMW, Αudi, Porsche είναι μερικές μόνο από τις πολυτελείς μάρκες αυτοκινήτων που κινούνται στους ελληνικούς δρόμους «φορώντας» βουλγαρικές πινακίδες. Εύλογα ο μέσος και «κατεστραμμένος» από την κρίση Ελληνας πιστεύει ότι η ανάπτυξη στη Βουλγαρία έχει «χτυπήσει κόκκινο» και ότι ούτε λίγο - ούτε πολύ, όλοι οι Βούλγαροι έχουν αποκτήσει τέτοια οικονομική άνεση που κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα. Κάνει λάθος. Αν μπορούσε να μπει στην καμπίνα του αυτοκινήτου, τότε θα διαπίστωνε ότι στο τιμόνι του οχήματος με τις βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας βρίσκεται ένας... Ελληνας. Ενας παμπόνηρος και προφανώς με μεγάλη οικονομική επιφάνεια Ελληνας, ο οποίος για να γλιτώσει τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας και τον εξωφρενικό φόρο πολυτελείας των Ι.Χ., σκαρφίστηκε την ιδέα να βάλει στο αυτοκίνητό του... βουλγαρικές πινακίδες.
Η συγκεκριμένη πρακτική κινείται στα όρια της παρανομίας. Υπάρχουν Ελληνες που άνοιξαν επιχείρηση στη γειτονική χώρα, αγόρασαν εκεί ένα αυτοκίνητο (συνήθως άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών) και το κινούν και στους ελληνικούς δρόμους. Αυτή η περίπτωση είναι νόμιμη, καθώς η Βουλγαρία είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. και κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει μεταξύ δύο εταίρων τη διακίνηση προϊόντων και αγαθών. Ωστόσο, υπάρχουν και αετονύχηδες Ελληνες, οι οποίοι έχουν μάθει το κόλπο: πηγαίνουν στη Βουλγαρία, ανοίγουν στα «χαρτιά» μία εταιρία, η οποία ουδέποτε έχει εμπορική δραστηριότητα, αγοράζουν ένα πολυτελές Ι.Χ. και το κινούν στην Ελλάδα. Αυτό θεωρείται παράνομο και ήδη οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία και συνεργασία με τη βουλγαρική αστυνομία προκειμένου να συλληφθούν οι παραβάτες.

Υπάρχουν και νόμιμοι
«Μα, η διαφορά είναι τεράστια... Εγώ, που ασκώ πράγματι επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βουλγαρία, να μην εκμεταλλευτώ την κατάσταση;» αναρωτήθηκε με ειλικρίνεια μιλώντας στον «Ε.Τ.», επιχειρηματίας από τη Βόρεια Ελλάδα που έχει ανοίξει κατάστημα στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας. Πήγε στη γειτονική χώρα πριν από ένα χρόνο. Ανοιξε σε χρόνο ρεκόρ την επιχείρησή του και φρόντισε να πάρει ένα αυτοκίνητο για τη μετακίνησή του. Και καθώς εκεί τα αυτοκίνητα είναι φθηνά, έδωσε 14.000 ευρώ και πήρε μία μεταχειρισμένη BMW745, με μόλις... 4.500 κυβικά εκατοστά. Κάθε χρόνο δίνει για τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ στο βουλγαρικό Δημόσιο και άλλα 50 ευρώ στον τοπικό βουλγαρικό δήμο. Συνολικά 170 ευρώ.
Αν το είχε αγοράσει στην Ελλάδα, θα έπρεπε να δίνει 1.200 ευρώ τέλη κυκλοφορίας και 3.700 ευρώ φόρο πολυτελείας, χωρίς να υπολογίζεται και το τεκμήριο διαβίωσης! Οπως είπε στον «Ε.Τ.», δύο είναι οι δεσμεύσεις για να κυκλοφορήσεις αυτοκίνητο με βουλγαρικές πινακίδες στην Ελλάδα: 1ον) να περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο από την αγορά του στη Βουλγαρία και 2ον) στη θέση του οδηγού πρέπει να κάθεται μόνο ο ιδιοκτήτης του.
«Μόλις το έφερα στην Ελλάδα, την επόμενη μέρα ο γείτονας κάλεσε το τελωνείο. Τους τελευταίους μήνες με έχουν ελέγξει τρεις φορές», είπε. Πάντως, ο ίδιος υποστηρίζει ότι το νέο «κόλπο» δεν προϋποθέτει καν άνοιγμα επιχείρησης στη Βουλγαρία. Ο αετονύχης Ελληνας νοικιάζει εικονικά το διαμέρισμα ενός Βούλγαρου φίλου του και ως μόνιμος κάτοικος πλέον της γειτονικής χώρας δικαιούται να αγοράσει αυτοκίνητο!

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα