Διαβάστε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως από σήμερα Παρασκευή

15:28 16/5/2014 - Πηγή: E-Typos


Φαβορί και ντέρμπι, ανατροπές και «μυστήρια» καταγράφουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η μάχη της περιφέρειας ολοκληρώνεται και οι υποψήφιοι μετρούν δυνάμεις, συν και πλην όχι μόνο των δικών τους συνδυασμών αλλά και των συνυποψηφίων τους.
Ποιοι «κλειδώνουν» για το δεύτερο γύρο, ποιοι φλερτάρουν με την εκλογή από την πρώτη Κυριακή; Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής δημοσιεύει όλες
τις τελευταίες πληροφορίες για την αναμέτρηση της Κυριακής όπως προκύπτουν από τις έρευνες που έχουν στα χέρια τους τα κομματικά επιτελεία. Οι εκτιμήσεις είναι θετικές για τη Ν.Δ. καθώς οι εν ενεργεία περιφερειάρχες διατηρούν το προβάδισμά τους και νέες υποψηφιότητες μπαίνουν δυναμικά στην τελική ευθεία ενώ με βαριά βήματα ακολουθούν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ. Για την Κουμουνδούρου τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς οι επιλογές της «εκτοπίζονται» τόσο από τους γαλάζιους νυν και υποψήφιους περιφερειάρχες όσο και από τους εν ενεργεία με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ περιφερειάρχες.
Τη βραδιά των εκλογών, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μετρά σε πόσες περιφέρειες θα είναι πρώτο κόμμα αλλά πόσοι υποψήφιοί του θα κατορθώσουν να μπουν στο δεύτερο γύρο…

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
Σε ντέρμπι χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η προεκλογική μάχη στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, που έχει τη στήριξη της Ν.Δ., βρίσκεται σε οριακή απόσταση από τον νυν περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ο προεκλογικός χρόνος μέτρησε υπέρ του γαλάζιου υποψηφίου, κάλυψε το έδαφος και άφησε σε αρκετή απόσταση τον υποψήφιο περιφερειάρχη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη. Τα τοπικά στελέχη βλέπουν «επανάληψη» των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου στο δεύτερο γύρο πέρασαν ο Αρης Γιαννακίδης και ο Γιώργος Παυλίδης, ωστόσο οι εκτιμήσεις της Ν.Δ. κάνουν λόγο για πιθανή ανατροπή και επικράτηση του γαλάζιου υποψηφίου.

Δυτική Μακεδονία
Φαβορί είναι ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, ο οποίος διεκδικεί την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπό του. Το ερώτημα είναι ποιος θα κόψει το νήμα της κάλπης για να μπει στο δεύτερο γύρο: ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης ή ο ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης. Τοπικοί παράγοντες δεν αποκλείουν την επικράτηση του δεύτερου σημειώνοντας ως πλεονέκτημα τον τίτλο «ανεξάρτητος». Σε κάθε περίπτωση, λένε γαλάζια στελέχη, η εκλογή του Γιώργου Δακή έχει «κλειδώσει» τη δεύτερη Κυριακή. Για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι στοίχημα να περάσει στο δεύτερο γύρο ο Θέμης Μουμουλίδης αντί του Θεόδωρου Καρυπίδη, η επιλογή του οποίου είχε εξελιχθεί σε μεγάλη περιπέτεια για την Κουμουνδούρου καθώς ήταν ο πρώτος που είχε πάρει το χρίσμα.

Θεσσαλία
Ακλόνητο φαβορί είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το γαλάζιο επιτελείο, ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Η μάχη του εν ενεργεία περιφερειάρχη στο δεύτερο γύρο αναμένεται να γίνει με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, τη βουλευτή Λάρισας Ηρώ Διώτη. Κι εδώ όμως τοπικά στελέχη αναφέρουν ότι το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως καθώς δείχνει να κερδίζει έδαφος και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., καρδιοχειρουργός Νίκος Τσιλιμίγκας. Στη λεωφόρο Συγγρού πάντως ετοιμάζονται για μια σύγκρουση ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του Κώστα Αγοραστού και της κυρίας Διώτη, με τελική επικράτηση του νυν περιφερειάρχη.
Ηπειρος
Βέβαιη είναι σύμφωνα με τις μυστικές μετρήσεις η επικράτηση του νυν περιφερειάρχη που στηρίζει η Ν.Δ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. Εχει σαφές προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων του και, όπως λένε γαλάζια στελέχη, εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος η αντιπαράθεση θα γίνει με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη. Τη δεύτερη Κυριακή αναμένεται επικράτηση του κ. Καχριμάνη, για τον οποίο τοπικοί παράγοντες λένε ότι έχει επιδείξει σημαντικό έργο στην κρίσιμη περιφέρεια της Ηπείρου. Μαζί «κατεβαίνουν» στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. στηρίζοντας τον Γιώργο Ζάψα, ο οποίος όμως δεν φαίνεται να πλησιάζει το στόχο να περάσει στο δεύτερο γύρο.
Δυτική Ελλάδα
Θολό το τοπίο και η μάχη είναι για τρεις: τον εν ενεργεία περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, τον υποψήφιο της Ν.Δ. Ανδρέα Κατσανιώτη και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου. Πληροφορίες από τη λεωφόρο Συγγρού αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Κατσανιώτης κερδίζει συνεχώς έδαφος και θα περάσει στο δεύτερο γύρο, ωστόσο αντίστοιχες είναι οι πληροφορίες που προέρχονται από την Κουμουνδούρου για την υποψηφιότητα του Βασίλη Χατζηλάμπρου. Ο εν ενεργεία περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας κρατά αντίστοιχα δυνάμεις και τοπικοί παράγοντες «ποντάρουν» ότι θα είναι στον πρώτο γύρο.
Στερεά Ελλάδα
Η επικράτηση του Κώστα Μπακογιάννη στο δεύτερο γύρο έχει κλειδώσει, τονίζουν γαλάζια στελέχη. Ο δήμαρχος Καρπενησίου και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έχει στα «συν» ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο που εκπροσωπεί όλους τους νομούς της περιφέρειας με «πρωταγωνιστές» νέα πρόσωπα αλλά και έμπειρα στελέχη τόσο από το χώρο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ. Θέση στο δεύτερο γύρο διεκδικεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος περιφερειάρχης Βαγγέλης Αποστόλου, αν και πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν να γίνει η έκπληξη και να μείνει εκτός β’ γύρου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ από τον «αντάρτη» της Ν.Δ., πρώην βουλευτή Θανάση Γιαννόπουλο.

Ιονίων Νήσων
Μια από τις πιο αμφίρροπες μάχες θα δοθεί στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Ο νυν περιφερειάρχης, που έχει τη στήριξη της Ν.Δ., Σπύρος Σπύρου διατηρεί προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων του αλλά είναι ερωτηματικό ποιος θα μπει στο δεύτερο γύρο: Ο αγώνας είναι μεταξύ της Αντζελας Γκερέκου, πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ, και του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Γαλιατσάτου. Και οι δύο βρίσκονται κοντά στο «νήμα», λένε τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ενώ η Κουμουνδούρου βάζει φουλ τις μηχανές ώστε να καταφέρει να πετύχει παρουσία στο δεύτερο γύρο. Η μάχη είναι δύσκολη, αναφέρουν τοπικά στελέχη, καθώς η Αντζελα Γκερέκου έχει τη δική της επιρροή στα Ιόνια νησιά.
Πελοπόννησος
Ο Πέτρος Τατούλης θεωρείται φαβορί και τοπικοί παράγοντες δεν αποκλείουν να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Στην περίπτωση του δεύτερου γύρου η μάχη θα γίνει με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέα Βουδούρη αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι η εκλογή του νυν περιφερειάρχη έχει κλειδώσει. Οπως σημειώνουν γαλάζια στελέχη, η Πελοπόννησος έχει γυρίσει σελίδα με τον Πέτρο Τατούλη, ο οποίος συνεχίζει να βάζει τις βάσεις για ανάπτυξη και να προχωρούν χωρίς καμία καθυστέρηση μεγάλα έργα υποδομής. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο συνδυασμός του περιφερειάρχη είναι πολυσυλλεκτικός και μεγάλης αποδοχής.
Βόρειο Αιγαίο
Αλλη μια περιφέρεια που έχει το στίγμα της αμφίρροπης μάχης. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η υποψήφια της Ν.Δ. Χριστιάνα Καλογήρου κερδίζει συνεχώς έδαφος και στη λεωφόρο Συγγρού πιστεύουν ότι θα περάσει στο δεύτερο γύρο. Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση της Κουμουνδούρου για την υποψηφιότητα της δημοσιογράφου Αγλαΐας Κυρίτση που έχει το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τοπικοί παράγοντες δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν αυτή η μάχη θα είναι τελικά γένους… θηλυκού καθώς θέση για το δεύτερο γύρο διεκδικεί ο νυν περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Για τους εκλογολόγους δεν υπάρχει «στάνταρ»…
Νότιο Αιγαίο
Χωρίς τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Μπενέτο Σπύρου θα ολοκληρωθεί, όπως όλα δείχνουν, η προεκλογική μάχη της πρώτης Κυριακής. Το νήμα θα κόψει ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης ο οποίος έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει σαφές προβάδισμα ενώ στο δεύτερο γύρο θα περάσει ο υποψήφιος περιφερειάρχης που στηρίζει η Ν.Δ. Γιώργος Χατζημάρκος. Τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Μπενέτο Σπύρου υποστηρίζουν και οι ΑΝ.ΕΛ., ωστόσο τα ποσοστά που συγκεντρώνει στις έρευνες είναι εξαιρετικά χαμηλά για να πλησιάσει τον γαλάζιο υποψήφιο. Στην ίδια περιφέρεια υποψήφια με το ΚΚΕ είναι η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη.
Κρήτη
Ο νυν περιφερειάρχης -που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ- Σταύρος Αρναουτάκης εμφανίζει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και «περνάει» στο δεύτερο γύρο. Το ερώτημα είναι αν η σύγκρουση θα γίνει ανάμεσα στον υποψήφιο της Ν.Δ. Σεραφείμ Τσώκα ή στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη. Οι «γαλάζιοι» αναφέρουν ότι ο Σεραφείμ Τσώκας εμφανίζεται με ανοδική τάση στις μετρήσεις, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «προβάδισμα» στην Κρήτη και η Κουμουνδούρου πιστεύει ότι ο υποψήφιος που υποστηρίζει θα είναι στο δεύτερο γύρο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, που κυκλοφορεί λόγω των εκλογών από την Παρασκευή 16/5
Keywords
Τυχαία Θέματα