Διαδοχικές κρίσιμες συναντήσεις, Στουρνάρα - Χατζηδάκη - Βρούτση με την τρόικα

11:24 6/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Ολοκληρώθηκε, ύστερα από περίπου 2,5 ώρες, η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Οι Πολ Τόμσεν
(ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), θα έχουν και μια τρίτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών την προσεχή Κυριακή, πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα για να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης για την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι σημερινές διαπραγματεύσεις αφορούσαν στην εφαρμογή του προγράμματος και, κυρίως, στον προϋπολογισμό 2013, στην απόδοση των μεταρρυθμίσεων στα προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαρτίου (μείωση δημόσιου τομέα, τιμές φαρμάκων).

Πάντως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, «περνά» από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο Δημόσιο αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων.

Με δεδομένο, ότι οι πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις και ζητούν επιτακτικά να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες (πειθαρχικές και άλλες), έτσι ώστε να τεθούν άμεσα σε αργία περίπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι, αλλά και διορισμένοι με πλαστά πιστοποιητικά.

Έως τώρα, οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των επίορκων αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αργία μόλις 884 υπάλληλοι και άλλοι 1.890 σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας περίπου 25.000 υπάλληλοι.

Νωρίτερα σήμερα

Διαδοχικές συναντήσεις έχουν σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας, με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Οι απολύσεις στο Δημόσιο, η πορεία του προϋπολογισμού, τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και οι αποκρατικοποιήσεις, βρίσκονται, αυτή την ώρα, στο τραπέζι του διαλόγου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με το κλιμάκιο.

Στις 12.00 οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος νωρίτερα θα συναντηθεί με Γερμανούς βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Οικονομικών που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Τα εργασιακά καθώς και το κρίσιμο ζήτημα του κατώτατου μισθού θα συζητηθούν, στις 14.00, όταν η τρόικα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Αύριο, οι ξένοι ελεγκτές θα γίνουν δεκτοί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Keywords
Τυχαία Θέματα