ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: Καμία προσφορά από τη ρωσική Sintez για τη ΔΕΣΦΑ

14:02 10/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 13.59

Καμία δεσμευτική προσφορά δεν υπεβλήθη τελικά στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ που έληγε σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα του Ρόιτερς, που επικαλείται πληροφορίες από Έλληνες αξιωματούχους κοντά στη διαδικασία.

Για τη ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα πάντα με το Ρόιτερς, προσφορά
υπέβαλε τελικά μόνον η SOCAR από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η ρωσική Sintez δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ανανέωση 12.50

Αποσύρεται από τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ η ρωσική Sintez, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο αναφέρει πως η εταιρεία δεν σκοπεύει να υποβάλει δεσμευτική προσφορά.

«Η Sintez αποσύρθηκε από τη διεκδίηση», ανέφερε αξιωματούχος προσκείμενος στην εταιρεία, ενώ την είδηση επιβεβαίωσαν και δύο έλληνες αξιωματούχοι που εμπλέκονται στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Εν τω μεταξύ, άλλη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο πως και το ελληνο-τσέχικο σχήμα PPF-Τέρνα αναμένεται να μην υποβάλει τελικά δεσμευτική προσφορά, αφήνοντας ως μοναδικό υποψήφιο για τον ΔΕΣΦΑ την εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ και τη μητρική του, ΔΕΠΑ, λήγει σήμερα.

Νωρίτερα

Τα μεγαλύτερα ίσως «φιλέτα» του εφετινού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η ΔΕΠΑ και μαζί της ο ΔΕΣΦΑ, περιμένουν σήμερα το μεσημέρι τις δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά τους. Το αν θα αποτελέσει η ιδιωτικοποίησή τους «ρωσικό μονόλογο» θα φανεί μετά το άνοιγμα και την αξιολόγηση των προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ.

Για τη ΔΕΠΑ θεωρείται δεδομένη η προσφορά της ρωσικής Gazprom, η οποία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική εταιρία, οπότε έχει λάβει και το χαρακτήρα του «φαβορί».

Οι Ρώσοι με την ένταξη της ΔΕΠΑ στον όμιλό τους αποκτούν για πρώτη φορά ιδιόκτητο δίκτυο εντός Ε.Ε. Η κυβέρνηση αναμένει για την απόκτηση της ΔΕΠΑ μια ελκυστική προσφορά της τάξης των 750 – 900 εκατ. ευρώ, που θα συνδυάζεται με δέσμευση από την πλευρά της ρωσική εταιρίας για μείωση του κόστους του φυσικού αερίου έως και 30%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα πράξει εντέλει η κοινοπραξία Μ+Μ των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, η οποία επίσης είχε περάσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.

Στο μικροσκόπιο

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση της ΔΕΠΑ δεν είναι απλή υπόθεση, αφού στην περίπτωση που το νήμα κόψει η Gazprom, τότε θα σημάνει «συναγερμός» για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τη θέση της ρωσικής εταιρίας όχι μόνο στην ελληνική, αλλά συνολικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Ηδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Κομισιόν διενεργεί έρευνα για πιθανολογούμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Gazprom, σε μια σειρά κρατών-μελών της Ε.Ε., κυρίως πρώην ανατολικών.

Για τον ΔΕΣΦΑ, δηλαδή τα δίκτυα του φυσικού αερίου, το τοπίο δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Στη διεκδίκησή του παραμένει ενεργή η αζέρικη εταιρία Socar. Ετεροι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να είναι η ρωσική Sintez και η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – PPF.

Ρ.Χ.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα