Δείτε στον ΕΤτΚ: Πως ερμηνεύουν στο Μαξίμου τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα

17:32 31/5/2014 - Πηγή: E-Typos



Σχέδιο δράσης με μέτρα ανακούφισης των αγροτών, αλλά και κοινωνικών ομάδων που εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένες, όπως οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί



Στην ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος έχουν προχωρήσει στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας καταλήξει πως σαφώς η Ν.Δ. έχει υποστεί μια πτώση, λαμβάνοντας τα μηνύματα που έστειλε η κοινωνία, το σίγουρο όμως είναι πως αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν την κέρδισε, όπως λένε, ο Αλέξης Τσίπρας.
«Πήραμε το μήνυμα το οποίο δεν ήταν μήνυμα ανατροπής της κυβέρνησης», τονίζουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι και επισημαίνουν πως «ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και ακόμα τα θετικά μηνύματα της οικονομίας δεν έχουν φτάσει στην κοινωνία».
Είναι χαρακτηριστικό πως στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν στα χέρια τους δημοσκοπήσεις δύο μέρες πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, που έδιναν προβάδισμα 2,5 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, την ίδια ώρα όμως στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές η Ν.Δ. περνούσε μπροστά κατά 2 μονάδες. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Σαμάρα, πως οι πολίτες επιθυμούν τη σταθερότητα και πως η ψήφος τους στις εκλογές είχε το χαρακτήρα τιμωρίας προς την κυβέρνηση για τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου καθώς τον κατηγορούν πως έστησε ολόκληρη παράσταση, βάζοντας θέμα εκλογών για εσωκομματικούς λόγους και μάλιστα με τρόπο άκομψο και αντισυνταγματικό. Απαντούν ανοιχτά στους όρους που έθεσε προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως στις αρχές Ιουνίου θα ανακοινωθεί ο νέος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει απρόσκοπτη το έργο της.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν στελέχη στην κυβέρνηση που θεωρούν πως προεκλογικά στήθηκε ένα ολόκληρο παιχνίδι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, του Φώτη Κουβέλη και του Γιώργου Παπανδρέου, με στόχο να πληγεί η κυβέρνηση. Στέκονται μάλιστα ιδιαίτερα στη στάση που κράτησε ο κ. Παπανδρέου εκείνη την περίοδο αλλά και στο γεγονός ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ κατεβλήθη προσπάθεια να δικαιωθεί πολιτικά ο Γιώργος Παπανδρέου για τις Κάννες και να εμφανιστεί ως θύμα ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησής του. Σε αυτή τη λογική, μάλιστα, εστιάζουν ιδιαίτερα στη μετεκλογική δήλωση του κ. Παπανδρέου περί της ανάγκης σύμπραξης με την Κουμουνδούρου.
Τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πολλά. Πρώτον, στην ανάλυσή τους επισημαίνουν ότι
Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛ. και ΔΗΜ.ΑΡ. έχασαν 19 περίπου μονάδες. Κάποιες ψήφοι από αυτές πήγαν, όπως υποστηρίζουν, στο Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή. Με δεδομένο ότι οι υπόλοιποι ψήφοι κατευθύνθηκαν στην Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμούν, έχασε χιλιάδες ψηφοφόρους που τον είχαν ψηφίσει το 2012. Το δεύτερο συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει στο Μαξίμου και τη Λεωφόρο Συγγρού έχει να κάνει με το γεγονός ότι κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη μείωση ποσοστών του κόμματος στην επαρχία.
Στην ανάλυση που κάνουν έχουν καταλήξει ότι υπήρξαν πράγματα που ενόχλησαν τον αγροτικό κόσμο, όπως η φορολογία επί των ακινήτων και οι αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των λαϊκων αγορών. Παράλληλα, θεωρούν πως αρνητικό αντίκτυπο είχε και η υπόθεση που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με το γάλα. «Η αλήθεια είναι πως έγιναν αστοχίες», τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στέκονται ιδιαίτερα στη δυσφορία συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί.
Για την ανατροπή αυτού του κλίματος ήδη συναρμόδιοι υπουργοί προετοιμάζουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα μειώσουν για παράδειγμα το κόστος παραγωγής στους αγρότες. Σε αυτή τη λογική εξάλλου κινούνται και η χρησιμοποίηση της κάρτας πετρελαίου από του χρόνου, η μείωση του αγροτικού ρεύματος, η μείωση του ασφαλιστικού κόστους των αλλοδαπών εργατών, αλλά και η μείωση της τιμής των ζωοτροφών. Στελέχη του Μαξίμου θεωρούν πως πολύ σύντομα ο αγροτικός κόσμος θα δει αυτές τις αλλαγές.
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταλήξει πως θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις και αλλαγές στην οικονομική πολιτική με στόχο την ανακούφιση των πολιτών, είναι όμως σαφές πως δεν είναι διατεθειμένος να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας. Οπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι κινήσεις της κυβέρνησης βρίσκονται πάντα κάτω από το μικροσκόπιο των εταίρων, οι οποίοι και παρακολουθούν με στόχο να μην υπάρξουν ουσιαστικές παρεκκλίσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα, δειτε, μαξιμου, αλέξης τσίπρας, γιώργος παπανδρέου, χρυση αυγη, φαρμακοποιοι, τσιπρας, σαμαρας, δημοσκοπηση, εκλογες, συριζα, σημαίνει, ιουνίου, παπανδρεου, ΠΑΣΟΚ, υπουργοι, πετρελαιο, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αυγη, θεμα, ωρα, βρισκεται, γαλα, γεγονος, γιατροι, γιώργος παπανδρέου, δεδομενο, δευτερο, δηλωση, διοικητης, ιδια, υποθεση, θυελλα, κυβερνηση, μηνυματα, μειωση, παντα, ρυθμισεις, σιγουρο, συντομα, συγγρου, φορολογια, χρυση, ιδιαιτερα, ιουνίου, μπροστα, παιχνιδι, σημαίνει, θετικα, χερια
Τυχαία Θέματα