Χτίζοντας «γκουλάγκ» στην ελληνική οικονομία

17:17 25/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Το μόνο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η καθιέρωση νέων φόρων παντού στο όνομα της εξυγίανσης του ασφαλιστικού!

Το «μπλακ χιούμορ» του Ζίζεκ που απείλησε ότι θα στείλει στα «γκουλάγκ» της Σιβηρίας όσους δεν ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προκάλεσε ανατριχίλα σε πολλούς, όμως επισκίασε ένα σοβαρότερο ζήτημα. Αυτό είναι τα «στρατόπεδα» που θέλει να χτίσει στην ελληνική οικονομία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τώρα που οι ψευδαισθήσεις
για εύκολες λύσεις έσβησαν, με μεγάλο θύμα την Κύπρο, όπου δοκιμάσθηκαν όλες οι τεχνικές διαπραγμάτευσης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα δοκιμασθούν στο στίβο των προτάσεων και πολιτικών τους για έξοδο από την κρίση. Με άλλα λόγια, τώρα που η παλίρροια φεύγει βλέπεις ποιος δεν φοράει μαγιό, όπως συνηθίζει να λέει ο επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ.

Οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ευκρινείς. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί τη μεγάλη στροφή από τη σταθεροποίηση της οικονομίας στην ανάκαμψη. Για το λόγο αυτό προτάσσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, όχι μόνο γιατί μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος αλλά γιατί θα αποτελέσει συμβολικά την πρώτη «νίκη» της Ελλάδας στο τείχος αρνήσεων της τρόικας σε οποιαδήποτε πρόταση ελάφρυνσης. Παράλληλα θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής του τη δραστική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά το ιρλανδικό μοντέλο υπό την αίρεση ότι θα το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Καλό ακούγεται αλλά μένει να το δούμε στην πράξη, γιατί μέχρι τώρα καθεστώς ήταν η υπερφορολόγηση εισοδημάτων και ακινήτων.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται αντιμέτωπος με τα εσωτερικά του προβλήματα. Βασικό αγκάθι για τον κ. Τσίπρα δεν είναι οι συνιστώσες, τις οποίες άλλωστε σκοπεύει να καταργήσει, αλλά οι προτάσεις που διατυπώνει για την οικονομική κρίση. Η αποδόμηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται από «ορκισμένους εχθρούς» της Αριστεράς αλλά από τον πολιτικό μέντορα του κ. Τσίπρα, τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος υποστηρίζει ότι το επιχείρημα περί κατάργησης του Μνημονίου εντός της ευρωζώνης έχει καταρρεύσει παταγωδώς.

Ποιες όμως είναι οι προτάσεις του κ. Τσίπρα για την ανάκαμψη; Φόροι, φόροι και πάλι φόροι. Αυτή είναι η πολιτική ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πάρτε για παράδειγμα τις δεσμεύσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι για να διασώσει τα Ταμεία θα επιβάλει ειδικό φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές, τον οποίο θα πληρώσουν οι τραπεζίτες αγνοώντας ότι το κόστος θα μεταφερθεί στις πλάτες δανειοληπτών και καταθετών. Επιπλέον θα ακυρώσει τις πρόσφατες μειώσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (προφανώς για να κλείσουν πιο γρήγορα οι επιχειρήσεις), θα φορολογήσει εκτάκτως τα διανεμόμενα κέρδη επιχειρήσεων και τραπεζών και θα βάλει χαράτσια στη δημόσια ακίνητη περιουσία, στα δημόσια έργα, στα τυχερά παιχνίδια και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Φόροι παντού δηλαδή, και χωρίς σίγουρο αποτέλεσμα αφού όπως «ξεκαθάρισε» ο κ. Τσίπρας «οι συντάξεις θα αποκατασταθούν σταδιακά με βάση το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας». Ξεχάστηκε γρήγορα η αποκατάσταση των συντάξεων με το νομοσχέδιο κατάργησης του Μνημονίου.

Οι λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερες από το πρόβλημα. Αυτό διαπιστώνουν οι πολίτες με αποτέλεσμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χάνει διαρκώς δυναμική στις δημοσκοπήσεις. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης, που οφείλει να υποστηρίξει την πολιτική της με διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τώρα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα γιατί άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων δεν θα γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία…

Πάνος Αμυράς

Διευθυντής του Τύπου της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα