Χρυσοχοΐδης: Φθηνότερες από την 1η Σεπτεμβρίου οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ

19:50 28/8/2014 - Πηγή: E-Typos
«Από την 1η Σεπτεμβρίου οι μετακινήσεις των πολιτών γίνονται σημαντικά φθηνότερες με το νέο, μειωμένο, τιμολόγιο που διαθέτουν οι συγκοινωνίες Αθηνών. Η μικρότερη δαπάνη για τα νοικοκυριά και η διευκόλυνση πρόσβασης όλων των κατοίκων στα δημόσια συγκοινωνιακά μέσα, είναι οι στόχοι πάνω στους οποίους οικοδομήθηκαν οι αλλαγές που υλοποιούνται», υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης
Χρυσοχοΐδης που επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο του Ρουφ μαζί με τον υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο. Εκεί συναντήθηκαν με τους Προέδρους και Διευθύνοντες Συμβούλους του Ομίλου ΟΑΣΑ Γρ. Δημητριάδη (ΟΑΣΑ ΑΕ), Ν. Παπαθανάση (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) και Γ. Οικονόμου (ΟΣΥ ΑΕ), αλλά και με τους εργαζόμενους του αμαξοστασίου. Παρόντες ήταν και οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΟΜΕΔΙ, Μεταφορών Ν. Σταθόπουλος, Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μ. Δασκαλάκης και Δημοσίων Έργων Στ. Σιμόπουλος.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Χρυσοχοΐδης προσέθεσε ότι θέλει να σταθεί σε δύο μηνύματα, που βγαίνουν από τις αλλαγές αυτής της νέας πολιτικής. «Πρώτον, ότι ένα κράτος που προσπαθεί καθημερινά σοβαρά, οργανωμένα να είναι δίκαιο, μπορεί ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, να προστατεύει τα δημόσια αγαθά και να προσφέρει καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες στον πολίτη. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι, ότι, όταν έχουμε όραμα, σχέδιο και εργαζόμαστε, για να πετύχουμε τους στόχους του σχεδίου ανατρέπουμε ακόμα και αποφάσεις που κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Σας θυμίζω, ότι είχε συμπεριληφθεί στο μνημόνιο υποχρέωση και πρόβλεψη για αύξηση των τιμών εισιτηρίων». «Είναι πεποίθησή μου», είπε, «-και είναι μια προσφορά των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες προς τους πολίτες της Αθήνας- ότι αρχίζει μια νέα εποχή και ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να συμβεί το ίδιο και στη χώρα. Όλες οι αλλαγές που άρχισαν να δρομολογούνται, θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα. Τα τουρνικέ θα τοποθετηθούν σε 15 μέρες σε πολλά λεωφορεία, η τηλεματική θα αρχίσει να εφαρμόζεται τους επόμενους μήνες σε όλο το λεκανοπέδιο, η ολοκλήρωση των διαδικασιών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα διευκολύνουν τη ζωή του πολίτη, θα προσφέρουν αυτό που έχουμε υποχρέωση ως δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος: πολλές εναλλακτικές λύσεις».

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης επεσήμανε ότι κύριο προϊόν της νέας τιμολογιακής πολιτικής είναι η νέα μηνιαία κάρτα, που είναι για όλα τα μέσα, για απεριόριστες διαδρομές για ένα μήνα στην πόλη. Στην ουσία μπορεί κάποιος να μετακινείται απεριόριστα στον ευρύτερο χώρο της Αθήνας. Είναι ό,τι φθηνότερο υπάρχει, συγκρινόμενο με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Αυτό όμως δεν είναι απλώς μία αλλαγή, για να πούμε, ότι έχουμε μειώσει τις τιμές. Είναι μια ουσιαστική αλλαγή, που αφορά στο να έχουμε ένα ενιαίο δίκτυο».

Για την ενδεχόμενη μείωση των εσόδων του Ομίλου ΟΑΣΑ ο υπουργός είπε ότι παρατηρείται φέτος μια αξιοσημείωτη αύξηση στην κίνηση στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, που αγγίζει σε επίπεδο εσόδων περίπου τα 10 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αύξηση, η οποία προκύπτει από τη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης απ’ ό,τι φαίνεται των πολιτών, αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχει αποτελεσματική καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής. Συνεπώς, η προσπάθεια των εταιρειών του Δημοσίου στις αστικές συγκοινωνίες, είναι να προσελκύσουν και άλλους επιβάτες και άλλους πολίτες. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό και εξελίσσεται αυτές τις ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, είναι η αναδιοργάνωση του συγκοινωνιακού έργου της Αθήνας. Να σας πω ένα παράδειγμα. Μέχρι σήμερα στο Γαλάτσι, έναν πολύ μεγάλο δήμο και μάλιστα έναν δήμο με λαϊκές οικογένειες της μεσαίας τάξης και εργαζόμενους, δεν υπήρχε σύνδεση μέσω λεωφορείου του Γαλατσίου με δύο γειτονικούς σταθμούς, του Προαστιακού και του Ηλεκτρικού. Σε λίγες μέρες τίθεται σε λειτουργία μια γραμμή, που θα εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά και αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα».

Όσον αφορά την εισιτηριοδιαφυγή ο υπουργός ανέφερε ότι «το φαινόμενο είναι αντικοινωνικό και πλήττει ευθέως το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον. Πλήττει κυρίως τους φτωχούς πολίτες, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι καθημερινά ως εργαζόμενοι, να χρησιμοποιούν τα μέσα των αστικών συγκοινωνιών. Για αυτό λοιπόν, οργανώνεται περαιτέρω ο έλεγχος μέχρις ότου λύσουμε τα ζητήματα, τα τεχνικά που αφορούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Οι έλεγχοι θα γίνουν ακόμη πιο αυστηροί, θα είναι καθημερινοί σε όλα τα μέσα, για να περιορίσουμε αυτό το αντικοινωνικό φαινόμενο που πλήττει το σύνολο της κοινωνίας».

Για τις ελλείψεις προσωπικού ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι ήδη σε ό,τι αφορά τη ΣΤΑΣΥ έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να προσληφθούν εργαζόμενοι ειδικοτήτων που λείπουν. Όσον αφορά την ΟΣΥ είπε ότι «έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση αίτημα, ούτως ώστε να συμπληρώσουμε άμεσα έναν αριθμό οδηγών. Οι οδηγοί είναι πρωτίστως για τις αστικές συγκοινωνίες πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, που χρειάζεται, για να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο συγκοινωνιακό έργο, όπως επίσης και οι τεχνικοί. Έχουμε κάνει μια πρόταση με τον κ. Οικονόμου -τον πρόεδρο της ΟΣΥ- και ζητάμε άμεσα να εγκριθούν οδηγοί, για να καλύψουμε και τα κενά».

Για τη συγκοινωνιακή αστυνομία ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ ανέφερε ότι σε κάθε μεγάλη πόλη του εξωτερικού υπάρχει ένα ειδικό σώμα της αστυνομίας. Εμείς έχουμε ήδη υποβάλει αίτημα για τις μεταφορές στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με το οποίο ζητάμε αστυνομικούς, που θα είναι συνέχεια στο δίκτυο και θα καταπολεμούν κυρίως τη μικρή παραβατικότητα. Θα ενισχύουν την ασφάλεια όλων των μετακινουμένων, καθώς από μόνοι τους οι άνθρωποι ή οι απλοί security, δεν μπορούν να το κάνουν. Αυτή είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας. Συνεπώς, αυτό το οποίο εμείς θέλουμε είναι, αναλαμβάνοντας τα έξοδα ορισμένων αστυνομικών από το Δημόσιας Τάξης, εκείνοι να είναι αφοσιωμένοι στις μεταφορές, στο αστικό δίκτυο, για να ενισχυθεί η αίσθηση της ασφάλειας».

Για την προκήρυξη πρόσληψης εργαζομένων ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν έγινε κάτι σε σχέση με αυτήν την προκήρυξη. Η υπόθεση δεν έχει εγκριθεί και δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον ΑΣΕΠ, με βάση τις προτάσεις που έγιναν εκείνη την εποχή. Είμαστε εδώ, παρακολουθούμε καθημερινά το θέμα, για να δούμε με ποιον τρόπο θα συμπληρώσουμε και θα καλύψουμε τις ανάγκες σε προσωπικό».

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://e-typos.com/Post.aspx?id=56833
Keywords
Τυχαία Θέματα